SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

woda

  • [...] swój pierwszy chleb :) i mam pytanie jak wyliczyć jego BTW? dokładnie nie wiem jak uwzględnić mąkę z zakwasu bo nie zużyłam go całego do mojego chleba. Dokładnie zużyłam 75% całości zakwasu więc powinnam do BTW wrzucić 75% mąki jaką zużyłam do zrobienia całego zakwasu? Czy może trochę więcej bo woda którą dodawałam trochę na pewno wyparowała?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-21 19:19:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Upiekłam właśnie swój pierwszy chleb razowy :) wzięłam składniki wg przepisu Oveji: 500g zakwasu, 500g mąki, 400g wody. Górę jeszcze posypałam 20g orzechów włoskich, bo zapomniałam dodać ich przy mieszaniu. Piekłam wg tego co napisała etrala, czyli najpierw zmieszałam w misce składniki, odstawiłam na ok 2h (do lekko ciepłego piekarnika), później [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-22 00:22:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • karniak BTW sprawdź ile maka ma opakowaniu, policz ile jej zużyłaś do chleba ( zakwas to połowa maka, połowa woda ) zważ chleb i przelicz wartości jesli cały chleb o wadze np 1,5 kg ma mąki 750 gr gdzie każde 100 gr ma wartośc B 8,1/T 2,2 W 61,2 to cały chleb ma x 7,5 czyli B 60,75/T 16,5/ W 459 dzieląc wagę chleba przez 100 to 15, więc teraz [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-22 11:01:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a mi zakwas po wyjęciu z hibernacji (lodówki) i dokarmieniu (sypnięciu świeżą mąką i wodą) nabiera mocy urzędowej :-D

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-22 12:20:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • witamimy z gr B rozpuszczalne są w wodzie, a wiec dobrze namoczyc płatki przed spożyciem-możesz śmiało zalac na noc wodą i rano obszamac ;)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-14 12:24:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-23 20:30:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] mają chyba całkiem przyzwoite w składzie. Znalazłam Gluten free: Pork (80%),Water ,Cornstarch ,Spices ,Natural Colour (Carmine) ,Preservative Sodium Sulphite ,Yeast Extract Wieprzowina 80%, woda, skrobia kukurydziana, przyprawy, karmin (barwnik pozyskiwany z czerwców = pluskwiaków), siarczek sodu, wyciąg z drożdży. Zaiste. Przyzwoite @-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-23 20:40:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś? No tak... ależ głupek ze mnie, ja się doszukiwałam [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-24 15:58:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja z zoladkow zawsze robie ''flaki'' :-) Zoladki kroje w paski, dodaje posiekana cebule, czosnek, marchew i korzen pietruszki starte na tarce, zalewam woda i zazwyczaj mam jakis wywar z miesa ktore wczesniej pieklam, to dodaje. Sol, pieprz, papryka, majeranek lub jalowiec, troche imbiru i to chyba tyle. Gotuje sie dosc dlugo, ale pyszne wychodzi. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-28 18:46:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • w kilku dziennikach widziałam już pomysł na śniadanie w formie koktajlu - jajka, odżywka, owsiane, olej kokosowy, orzechy i czasami jakiś owoc. w jakiej formie dodajecie dziewczyny płatki owsiane? suche w całości, czy wcześniej mielicie na proch? do tej pory owsiane zalewałam wodą na noc i w po takiej obróbce najlepiej się trawiły

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-04-04 10:33:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ja moczę przez noc, tylko nie wrzącą wodą ... potem traktuje całość blenderem :-D

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-04-04 10:42:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • gdzieś wyczytałam, że przez wrzątek traci się wartości, zalewam zwykle wodą z butelki lub przegotowaną

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-04-04 11:08:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • U mnie przeważnie kiełkowanie trwa 3 dni. Nigdy nic mi się nie popsuło. Jedynie nasiona po skiełkowaniu są takie trochę śliskie, ale to normalne :-) jak się potem przepłucze je wodą są ok. Poza skiełkowaniem warto dodać do potraw ze strączków przypraw o działaniu pomagającym zapobiec negatywnym doznaniom ;-) , takich jak: majeranek, [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-07-08 17:36:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mam ochotę na pierogi :-)robiłyście kiedyś z maki pszennej razowej? Jesli tak to jaki typ mąki-720 wystarczy? czy jednak trzeba wymieszać razową ze zwykła? ja robie z 2000 lub 1800, maka woda ...bez jajka ...wogole nie uzywam zwyklaj maki :-D

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-07-26 08:41:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • z wlasnego doswiadczenia wiem, ze maka zytnia razowa nadaje sie tylko do pieczenia chleba, wszelkie ciasta robilam z maki pszennej razowej. na pierogi wystarczy tylko mąka, woda, sól i odrobina masła..

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-08-24 18:12:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja zapytam o chleb żytni - w czym może tkwić mój problem? "Upiekłam" go drugi raz, w proporcji 1:1 zakwas i mąka, tym razem dałam trochę więcej wody i odebrałam dodatki orzechowe (które być może go obciążyły), ale może to ciasto powinno być wręcz rzadkie..? Piekłam je 1,5h w 180* (bez termoobiegu, może to to? :-P). Jest mokre i niewyrośnięte. Być [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-21 10:28:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Moze komus to sie przyda :-) Pieprz czerwony Wyróżnia się dużą zawartością kapsaicyny, związku o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Mówiąc krótko, ochrania serce i wzmacnia układ odpornościowy. Ważna informacja dla wszystkich odchudzających się - naukowcy odkryli, że [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-08 10:11:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bułeczki orkiszowe na zakwasie • około 0,5 szklanki zakwasu żytniego obudzonego 12 godzin wcześniej • 0,75 szklanki letniej wody • 2 łyżki oliwy • 1 łyżeczka soli morskiej • 1 łyżeczka miodu • 150 g mąki żytniej jasnej • 150 g mąki żytniej razowej • 100 g mąki orkiszowej Zakwas mieszamy z wodą, dolewamy oliwę oraz miód. Dosypujemy również [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-20 17:02:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cześć baby, ja robię jogurt, czy kwaśne mleko, nie wiem jak właściwie to nazwać z grzybka tybetańskiego. Koleżanka mi go dała i naprawdę jest dobry. Robię go z mleka swojskiego ale jak nie mam to z 3.2% i też dobry. Najlepszy jest 24 godziny po nastawieniu. Nie wiem ile jest w tym prawdy ale wszyscy piszą że: Grzybek ten posiada następujące [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-28 10:48:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Hej wygrys - ja kiszę buraki/barszcz ;) obieram 1-2 buraki (zalezy od wielkości) pietruszkę, marchewkę, kawałek selera i 2 ząbki czosnku wszystko (poza czosnkiem) kroję w plastry i układam w słoiku pomiędzy plastry wpycham czosnek zalewam wystudzoną przegotowaną wodą na słoik nakładam pokrywkę, ale nie zakręcam po 4 dniach barszcz jest ukiszony, [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-04 09:46:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)