SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276279

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 826 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 246349
jak Ci się mieści w bilansie, to wal śmiało
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 536 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17819
dzisiaj zrobię w końcu swój pierwszy chleb :) i mam pytanie jak wyliczyć jego BTW? dokładnie nie wiem jak uwzględnić mąkę z zakwasu bo nie zużyłam go całego do mojego chleba. Dokładnie zużyłam 75% całości zakwasu więc powinnam do BTW wrzucić 75% mąki jaką zużyłam do zrobienia całego zakwasu? Czy może trochę więcej bo woda którą dodawałam trochę na pewno wyparowała?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 536 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17819
Upiekłam właśnie swój pierwszy chleb razowy :) wzięłam składniki wg przepisu Oveji: 500g zakwasu, 500g mąki, 400g wody. Górę jeszcze posypałam 20g orzechów włoskich, bo zapomniałam dodać ich przy mieszaniu. Piekłam wg tego co napisała etrala, czyli najpierw zmieszałam w misce składniki, odstawiłam na ok 2h (do lekko ciepłego piekarnika), później przełożyłam do foremki (35cm długości) i znów odstawiłam na 2h (na kaloryfer). W ten sposób urósł aż do krawędzi foremki. Podczas pieczenia już nie rósł. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia - to był błąd, bo się przykleił i jak go odlepiałam to straciłam skórkę, czyli to co w chlebie najlepsze :D Na początek ustawiłam piekarnik na 250 stopni i włożyłam miskę z wodą, ale zaczął robić się duży dym nie wiem czemu, więc zmniejszyłam temperaturę do ok 180 stopni i tak piekł się 45 min. Jeszcze nie wiem jak smakuje, test przeprowadzę jutro :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 159 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3856
Ja też upiekłam swój trzeci chleb...
I niestety znów nie był to super wypiek.
W smaku pycha, ale niestety znów bardzo zbity i nie wysoki. Po wymieszaniu wszystkich właściwych składników nieznacznie urósł, ale po przełożeniu do foremki niestety nie urósł prawie w ogóle, a trzymałam w nagrzanym piekarniku, także już na tym etapie wiedziałam, że nie do końca mi się uda...
Po świętach kupuję mąkę bo zużyłam już cały zapas i piekę dalej. W końcu musi się udać taki jak na zdjęciu etrali...

Karniak czekam na relację jak Twój chleb...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
karniak BTW sprawdź ile maka ma opakowaniu, policz ile jej zużyłaś do chleba ( zakwas to połowa maka, połowa woda ) zważ chleb i przelicz wartości jesli cały chleb o wadze np 1,5 kg ma mąki 750 gr gdzie każde 100 gr ma wartośc B 8,1/T 2,2 W 61,2 to cały chleb ma x 7,5 czyli B 60,75/T 16,5/ W 459
dzieląc wagę chleba przez 100 to 15, więc teraz dzielimy przez 15

wynik BTW
B 4,05/T 1,1/ W 30,6

a i kcal w skrócie na 100 gr wychodzi 161,50 :)

chyba dobrze to policzyłam - dane są orientacyjne proszę wpisać swoje cyferki ( waga chleba, BTW maki z opakowania, ilość maki zużytej do chleba)

trzynastka, ile rosnał ?
może Twój zakwas jest jeszcze słaby, spróbuj go dokarmiac trzy dni pod rząd, wylewając połowe do zlewu, tak jak robiła to karniak :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
ja sie puki co poddalam z chlebem i zakwas wyladowal w koszu lacznie ze sloikiem za to kapusta wyszla super

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 159 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3856
etrala


trzynastka, ile rosnał ?
może Twój zakwas jest jeszcze słaby, spróbuj go dokarmiac trzy dni pod rząd, wylewając połowe do zlewu, tak jak robiła to karniak :)



Zakwas trzymałam w lodówce jeszcze z poprzedniego stawiania. Robiłam go przez 5 dni, dokarmiając codziennie. Jak wyjęłam z lodówki to dokarmiłam, postał pobąbelkował i robiłam wg Twojego przepisu.

Nie wiem coś robię źle...
Rzeczywiście po świętach postawię nowy zakwas może tamten diabli wzięli, bardzo mocno kwaśno pachnie.

kaszmirka cieszę się z kapusty - smacznego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
a wyrzucałas połowe, czy tylko dokarmiałas ? bo zakwas musi miec pożywkę, jesli jest go coraz więcej, a maki coraz mniej, to za szybko ja zjada i jest coraz kwasniejszy, nie wyrzucaj go, jak pachnie kwasno jest dobry, zostaw dwie łyżki i dokarm, za dobe to samo, tak przez trzy dni, on sie wzmocni i będzie dużo silniejszy

początki zawsze sa niełatwe, ale jak juz pierwszy raz sie uda to później idzie coraz lepiej :) powodzenia !

kaszmirka smacznego :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
Trzynastka posluchalam Twojej rady i nakazalam chlopu by mocno ubijal a ze wziol do tego butelke z sokiem malinowym to ten pod koniec az sie jakis taki jasny zrobil od wstrzasow a i pojemnik peknal od spodu

ja tez zrobie jeszcze jedno podejscie do chleba ale dopiero gdzies w lutym jak wroce do domu po urlopie

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
etrala dziekuje, oj zazdroszcze Ci tego chlebowego doswiadczenia

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium