...
Napisał(a)
dzisiaj zrobię w końcu swój pierwszy chleb :) i mam pytanie jak wyliczyć jego BTW? dokładnie nie wiem jak uwzględnić mąkę z zakwasu bo nie zużyłam go całego do mojego chleba. Dokładnie zużyłam 75% całości zakwasu więc powinnam do BTW wrzucić 75% mąki jaką zużyłam do zrobienia całego zakwasu? Czy może trochę więcej bo woda którą dodawałam trochę na pewno wyparowała?
...
Napisał(a)
Upiekłam właśnie swój pierwszy chleb razowy :) wzięłam składniki wg przepisu Oveji: 500g zakwasu, 500g mąki, 400g wody. Górę jeszcze posypałam 20g orzechów włoskich, bo zapomniałam dodać ich przy mieszaniu. Piekłam wg tego co napisała etrala, czyli najpierw zmieszałam w misce składniki, odstawiłam na ok 2h (do lekko ciepłego piekarnika), później przełożyłam do foremki (35cm długości) i znów odstawiłam na 2h (na kaloryfer). W ten sposób urósł aż do krawędzi foremki. Podczas pieczenia już nie rósł. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia - to był błąd, bo się przykleił i jak go odlepiałam to straciłam skórkę, czyli to co w chlebie najlepsze :D Na początek ustawiłam piekarnik na 250 stopni i włożyłam miskę z wodą, ale zaczął robić się duży dym nie wiem czemu, więc zmniejszyłam temperaturę do ok 180 stopni i tak piekł się 45 min. Jeszcze nie wiem jak smakuje, test przeprowadzę jutro :D
...
Napisał(a)
Ja też upiekłam swój trzeci chleb...
I niestety znów nie był to super wypiek.
W smaku pycha, ale niestety znów bardzo zbity i nie wysoki. Po wymieszaniu wszystkich właściwych składników nieznacznie urósł, ale po przełożeniu do foremki niestety nie urósł prawie w ogóle, a trzymałam w nagrzanym piekarniku, także już na tym etapie wiedziałam, że nie do końca mi się uda...
Po świętach kupuję mąkę bo zużyłam już cały zapas i piekę dalej. W końcu musi się udać taki jak na zdjęciu etrali...
Karniak czekam na relację jak Twój chleb...
I niestety znów nie był to super wypiek.
W smaku pycha, ale niestety znów bardzo zbity i nie wysoki. Po wymieszaniu wszystkich właściwych składników nieznacznie urósł, ale po przełożeniu do foremki niestety nie urósł prawie w ogóle, a trzymałam w nagrzanym piekarniku, także już na tym etapie wiedziałam, że nie do końca mi się uda...
Po świętach kupuję mąkę bo zużyłam już cały zapas i piekę dalej. W końcu musi się udać taki jak na zdjęciu etrali...
Karniak czekam na relację jak Twój chleb...
...
Napisał(a)
karniak BTW sprawdź ile maka ma opakowaniu, policz ile jej zużyłaś do chleba ( zakwas to połowa maka, połowa woda ) zważ chleb i przelicz wartości jesli cały chleb o wadze np 1,5 kg ma mąki 750 gr gdzie każde 100 gr ma wartośc B 8,1/T 2,2 W 61,2 to cały chleb ma x 7,5 czyli B 60,75/T 16,5/ W 459
dzieląc wagę chleba przez 100 to 15, więc teraz dzielimy przez 15
wynik BTW
B 4,05/T 1,1/ W 30,6
a i kcal w skrócie na 100 gr wychodzi 161,50 :)
chyba dobrze to policzyłam - dane są orientacyjne proszę wpisać swoje cyferki ( waga chleba, BTW maki z opakowania, ilość maki zużytej do chleba)
trzynastka, ile rosnał ?
może Twój zakwas jest jeszcze słaby, spróbuj go dokarmiac trzy dni pod rząd, wylewając połowe do zlewu, tak jak robiła to karniak :)
dzieląc wagę chleba przez 100 to 15, więc teraz dzielimy przez 15
wynik BTW
B 4,05/T 1,1/ W 30,6
a i kcal w skrócie na 100 gr wychodzi 161,50 :)
chyba dobrze to policzyłam - dane są orientacyjne proszę wpisać swoje cyferki ( waga chleba, BTW maki z opakowania, ilość maki zużytej do chleba)
trzynastka, ile rosnał ?
może Twój zakwas jest jeszcze słaby, spróbuj go dokarmiac trzy dni pod rząd, wylewając połowe do zlewu, tak jak robiła to karniak :)
...
Napisał(a)
ja sie puki co poddalam z chlebem i zakwas wyladowal w koszu lacznie ze sloikiem za to kapusta wyszla super
Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać
http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html
...
Napisał(a)
etrala
trzynastka, ile rosnał ?
może Twój zakwas jest jeszcze słaby, spróbuj go dokarmiac trzy dni pod rząd, wylewając połowe do zlewu, tak jak robiła to karniak :)
Zakwas trzymałam w lodówce jeszcze z poprzedniego stawiania. Robiłam go przez 5 dni, dokarmiając codziennie. Jak wyjęłam z lodówki to dokarmiłam, postał pobąbelkował i robiłam wg Twojego przepisu.
Nie wiem coś robię źle...
Rzeczywiście po świętach postawię nowy zakwas może tamten diabli wzięli, bardzo mocno kwaśno pachnie.
kaszmirka cieszę się z kapusty - smacznego
...
Napisał(a)
a wyrzucałas połowe, czy tylko dokarmiałas ? bo zakwas musi miec pożywkę, jesli jest go coraz więcej, a maki coraz mniej, to za szybko ja zjada i jest coraz kwasniejszy, nie wyrzucaj go, jak pachnie kwasno jest dobry, zostaw dwie łyżki i dokarm, za dobe to samo, tak przez trzy dni, on sie wzmocni i będzie dużo silniejszy
początki zawsze sa niełatwe, ale jak juz pierwszy raz sie uda to później idzie coraz lepiej :) powodzenia !
kaszmirka smacznego :)
początki zawsze sa niełatwe, ale jak juz pierwszy raz sie uda to później idzie coraz lepiej :) powodzenia !
kaszmirka smacznego :)
...
Napisał(a)
Trzynastka posluchalam Twojej rady i nakazalam chlopu by mocno ubijal a ze wziol do tego butelke z sokiem malinowym to ten pod koniec az sie jakis taki jasny zrobil od wstrzasow a i pojemnik peknal od spodu
ja tez zrobie jeszcze jedno podejscie do chleba ale dopiero gdzies w lutym jak wroce do domu po urlopie
ja tez zrobie jeszcze jedno podejscie do chleba ale dopiero gdzies w lutym jak wroce do domu po urlopie
Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać
http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html
...
Napisał(a)
etrala dziekuje, oj zazdroszcze Ci tego chlebowego doswiadczenia
Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać
http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html
Poprzedni temat
Trening Brzuch, nogi
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Polecane artykuły