Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]
[...] niż sok. Zawierają też więcej wartości odżywczych, w tym błonnika, gdyż poza samym sokiem mają też rozdrobnione części warzyw i owoców. Możesz też wzbogacić taki koktajl o białko w postaci odżywki białkowej, a wówczas otrzymujesz bardziej zbilansowany posiłek. Z pozytywów warto dodać też fakt, że spożywając soki wzbogacamy naszą dietę o większą [...]
[...] mg nandrolonu w 1 ml oleju! Nandrolone ma wpływ na produkcję testosteronu, gdyż blokuje aktywność osi HPTA (wpływ na LH), dodatkowo ma wpływ na kluczowe związki, takie jak białko transportujące cholesterol (stAR), aktywność CYP17. Przy stosowaniu „deki” możliwe są także typowe skutki uboczne, w tym ginekomastia progesteronowa, [...]
[...] miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz większą podatnością na drobne uszkodzenia naczyniowe. Prawdopodobnie efekty stosowania modelu IF można nasilać, stosując regularnie białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Ono również może zwiększać stężenie adiponektyny, ponadto reguluje glikemię, chwilowo zwiększając ilość insuliny w okresie poposiłkowym. W [...]
[...] oraz nasiona. Zawierają one jednak mniej białka ogółem, a także mniej aminokwasów niezbędnych niż źródła zwierzęce. Osoby, które mają wyjątkowo wysokie zapotrzebowanie na białko, często korzystają również z proteinowych suplementów diety. Pozyskuje się je zarówno z mleka i jaj, jak i roślin (w tym soi, konopi czy ryżu oraz innych). Wykazują [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]
Rozpatrując wszystkie czynniki mające wpływ na efektywność treningu siłowego, należy przyjąć, iż jednym z kluczowych jest tonaż, czyli ilość kilogramów, które zostały przeniesione w trakcie sesji np. trwającej 60 minut. Przykładowo, jeśli ktoś wykona 5 serii przysiadów po 5 powtórzeń, używając ciężaru 120 kg, to w każdej serii mamy 600 kg, a cała [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, szczególnie z mięsem (np. gulaszem) i warzywami, ale nie tylko. Niektórzy preferują wersję „na słodko” np. z odżywką białkową i owocami. Z pewnością warto dodawać kaszę gryczaną do posiłku, głównie ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, ale także błonnika, który pomaga nam [...]
[...] aby ułatwić sobie spożywanie takiej ilości posiłków. Jego dietetyk, Nathan Payton, daje mu w tym trochę swobody, ale zapewnia, że każdy posiłek w ciągu dnia zawiera białko i węglowodany. Do tego dochodzą oczywiście mocne i intensywne treningi. Brian przyznaje, że to właśnie trzymanie diety jest dla niego najtrudniejsze. Jeśli nie [...]
[...] Sam fakt gryzienia, jedzenia i przeżuwania wpływa na wydłużenie czasu konsumpcji i wyższą sytość po posiłku. Jeśli decydujesz się na koktajl, to niech będzie on wysokobiałkowy. Podsumowanie Wieczorne podjadanie to częsty problem zwłaszcza w trakcie stosowania diet z deficytem kalorycznym. Prowadzić może to do braku jakichkolwiek efektów [...]
[...] Wiedząc jak suplementy są ważne dla zdrowia, Mike bierze, m. in. witaminę D3, którą uważa za niezbędną, omegę-3 oraz kompleks witamin. Aby trzymać formę, pije również białko serwatkowe. Ostatnio Mike napisał na Instagramie, że zbyt długo traktował studia medyczne i fitness jako rzeczy, które mogą wzajemnie się wykluczać. Chociaż jest [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] Dorian Yates przez ostatnie kilka miesięcy był fanem diety roślinnej. Wykluczył z diety praktycznie całe mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego i starał się uzyskać białko z innych źródeł. Był właściwie całkiem zadowolony z diety opartej na roślinach i zrzucił około 14 kg. Jednak po niedawnym wypadku, który wydarzył się w grudniu podczas [...]