Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]
[...] co jest przydatnym elementem sportów sylwetkowych i siłowych. Naukowcy są pełni nadziei, że leucyna wspomoże efekt podtrzymania tkanki mięśniowej u osób w podeszłym wieku, co jest dobrą wiadomością z punktu widzenia podtrzymania ich zdrowia oraz możliwości lokomocyjnych. Przeczytaj również: Dlaczego podczas odchudzania warto pić białko?
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]
Rozpatrując wszystkie czynniki mające wpływ na efektywność treningu siłowego, należy przyjąć, iż jednym z kluczowych jest tonaż, czyli ilość kilogramów, które zostały przeniesione w trakcie sesji np. trwającej 60 minut. Przykładowo, jeśli ktoś wykona 5 serii przysiadów po 5 powtórzeń, używając ciężaru 120 kg, to w każdej serii mamy 600 kg, a cała [...]
[...] aby ułatwić sobie spożywanie takiej ilości posiłków. Jego dietetyk, Nathan Payton, daje mu w tym trochę swobody, ale zapewnia, że każdy posiłek w ciągu dnia zawiera białko i węglowodany. Do tego dochodzą oczywiście mocne i intensywne treningi. Brian przyznaje, że to właśnie trzymanie diety jest dla niego najtrudniejsze. Jeśli nie [...]
[...] Sam fakt gryzienia, jedzenia i przeżuwania wpływa na wydłużenie czasu konsumpcji i wyższą sytość po posiłku. Jeśli decydujesz się na koktajl, to niech będzie on wysokobiałkowy. Podsumowanie Wieczorne podjadanie to częsty problem zwłaszcza w trakcie stosowania diet z deficytem kalorycznym. Prowadzić może to do braku jakichkolwiek efektów [...]
[...] Wiedząc jak suplementy są ważne dla zdrowia, Mike bierze, m. in. witaminę D3, którą uważa za niezbędną, omegę-3 oraz kompleks witamin. Aby trzymać formę, pije również białko serwatkowe. Ostatnio Mike napisał na Instagramie, że zbyt długo traktował studia medyczne i fitness jako rzeczy, które mogą wzajemnie się wykluczać. Chociaż jest [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] Dorian Yates przez ostatnie kilka miesięcy był fanem diety roślinnej. Wykluczył z diety praktycznie całe mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego i starał się uzyskać białko z innych źródeł. Był właściwie całkiem zadowolony z diety opartej na roślinach i zrzucił około 14 kg. Jednak po niedawnym wypadku, który wydarzył się w grudniu podczas [...]
[...] np. WPC wystarcza na ~3-3,5 h, kazeina oraz jajka na 6-7 h) oraz w ciągu 1-3 h po zakończeniu wysiłku. Jako taki posiłek przedtreningowy wcale nie musi być zbyt bogaty w białko, a potreningowy w tłuszcze. To nie znaczy, że tych makroskładników ma tam w ogóle nie być. Podobnie jak we wcześniejszym przykładzie, należy pamiętać, iż [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Na temat białka i jego ilości w diecie osoby trenującej powstało już mnóstwo opracowań, poradników i artykułów, jednak o ile internetowi poszukiwacze wiedzy radzą sobie dość dobrze ze znajomością zapotrzebowania, jak i możliwych ilości przyswajania protein, o tyle wśród osób uczęszczających na siłownie nadal przedziera się mit odnośnie 30g białka [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
[...] (nawet pojawienie się wolnej hemoglobiny w moczu, hemoglobinuria. Czasem po kilku dniach można odnotować pojawienie się hemosyderynurii, czyli hemosyderyny w moczu - jest to białko magazynujące żelazo). Nieprawidłowości dotyczą nawet 95% biegaczy Próbki moczu pobrane po wysiłku od 122 biegaczy długodystansowych wykazały wyraźne nieprawidłowości w [...]