[...] i dusimy około 5 minut. Jak pomidory puszczą trochę soku - wbijamy jajka. Obowiązkowo przykrywamy patelnię pokrywką. Jajka potrzebują około 3-5 minut. Czekamy aż zetnie się białko. Na koniec dodajemy awokado i wszystko solimy. Szakszukę podajemy ze świeżą bazylią. Rada - w sezonie zachęcam do korzystania ze świeżych pomidorów - będzie jeszcze [...]
Czego potrzebujmy 70 g płatków owsianych jedno jajko 100 g startego jabłka 10 g wiórków kokosowych 30 g orzechów 15 g żurawiny 10 g nasion chia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g owoców - morele, brzoskwinie, truskawki Jak wykonać Płatki zalewamy wodą - tyle by wchłonęły całą i były kleiste. Ja zostawiam zalane na minimum godzinę. Jabłka [...]
[...] zalewamy wrzątkiem, zostawiamy w wodzie na całą noc lub minimum kilka godzin. Odlewamy wodę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Ja zawsze używam widelca. Dodajemy kakao, białko i mąkę kokosową na końcu. Mąką zawsze koryguje konsystencje - raz potrzeba jej mniej a innym razem więcej. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Ja zawsze [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
[...] (DOMS) zmniejszyła się nawet o 21,5% u mężczyzn, ale tylko o 4,6% u kobiet. Komentarz Wydaje mi się, że nie chodzi tu o przyspieszenie regeneracji tkanki mięśniowej (to nie białko serwatkowe, ani nie węglowodany), ale raczej o możliwość silnego pobudzenia mięśni i układu nerwowego, co pozwala pracować wydajniej mimo odniesionych wcześniej [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
[...] rodzaj „przewodu” doprowadzającego krew. Czy unikanie glutenu może chronić przed chorobami serca? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy. Czym jest gluten? Gluten, białko magazynujące występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu, wywołuje stany zapalne i uszkodzenia jelit u osób z celiakią. Gluten występuje w postaci gliadyn i glutenin [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
[...] wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
[...] z nerkowców 60 g mąki kokosowej 40 g wpc w ulubionym smaku 50 ml mleka 25 g posiekanych orzechów 40 g Protein Chocolate 20 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Masło, mąkę, białko, orzechy umieszczamy w misce. Dolewamy po trochu mleka korygując kleistość masy. Zwykle wystarcza 50 ml. Wszystko dokładnie mieszamy. Pojemnik wykładamy folią i [...]
Istnieje ogólne przeświadczenie, że przerwa od treningu siłowego, dłuższa niż 3-4 dni, zaczyna dawać negatywne następstwa w postaci spadków siły i masy mięśniowej. Czy strach jest uzasadniony? Czy słusznie kulturyści boją się robić dłuższe przerwy? Naukowcy sportowi z Baylor University postanowili zająć się zagadnieniem, a swoje wnioski opisali w [...]
[...] są coraz droższe. Możesz raz na jakiś czas zrobić pastę np. jajeczną albo ze strączków. Wprowadź więcej strączków do diety — mięso, choć istotne w diecie ze względu na białko, to jest obecnie bardzo drogie. Wprowadź do diety kilka posiłków na bazie strączków, dzięki czemu trochę zaoszczędzisz. Dieta roślinna niesie za sobą wiele korzyści, [...]
Winstrol (stanozolol) jest jednym z najpopularniejszych sterydów anaboliczno-androgennych (SAA) na rynku, szczególnie często jest nadużywany w strongman, trójboju siłowym, przez sprinterów i zawodników sportów walki. Ceną są silne skutki uboczne, jest to jeden z najbardziej toksycznych dla lipidogramu preparatów, negatywnie wpływa na ciśnienie [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Posiłek idealny dla osób będących na diecie Low Carb. Może być podawany w wersji z serem Gouda lub bez niego. Składniki na dwie osoby: 500g karkówki wieprzowej 100g marchewki 100g papryki czerwonej 100g selera 100g pieczarek 50g cebuli 30g koncentratu pomidorowego opcjonalnie 50g sera gouda Sposób przygotowania: Mięso zmielić. Warzywa drobno [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]