[...] jednak napoje tego typu nie stanowią głównego źródła białka, zatem nie ma problemu, jeśli reszta naszej diety jest odpowiednio zbilansowana. W wygodny i smaczny sposób białko można uzupełnić dodatkiem odżywki białkowej dla wegan. Jak smakuje GO VEGE MIGDAŁ? Jest słodki — nie da się ukryć. Z pewnością jest to kwestia zawartości cukru, ale [...]
[...] się, jakie produkty będą potrzebne do przygotowania pełnowartościowych posiłków i zdrowych przekąsek. Zbilansowany posiłek powinien zawierać: warzywa (świeże lub mrożone) białko (nie zapomnij o opcjach roślinnych) węglowodany (najlepiej pełnoziarniste, takie jak owies, brązowy ryż czy komosa ryżowa) tłuszcz (oliwa z oliwek z pierwszego [...]
[...] przed milionami osób. W przesłanym filmie na YouTube Bon Jovi prezentuje typowe przekąski, którymi są głównie owoce i warzywa. Lubi też jogurt i hummus. Jeśli chodzi o białko, gwiazda rocka preferuje kurczaka, jajka i ryby. Nie przepada za ogórkami i surową marchewką. „Witajcie w mojej lodówce. Owoce, dużo winogron, dużo jagód, świeże [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] niektórych badaniach nie stwierdzono działania kofeiny – po prostu używano o wiele za małej ilości ergogenika. Tak samo należy dawkować odpowiednio kreatynę, l-cytrulinę czy białko. Referencje: B. Salema, J. Ruivo1, X. de la Torre2, M. Sekera1, L. Horta1 “Oxandrolone excretion: effect of caffeine dosing” [...]
[...] tylko u 8% osób z prawidłową masą ciała, ale już u 43% osób chorobliwie otyłych. To nie jest przypadek. Czy stężenie CRP coś oznacza? C-reaktywna proteina (CRP) to białko odpowiedzi ostrej fazy, które jest markerem stanu zapalnego. Nadmierne stężenia są skorelowane z występowaniem: zawału serca, udaru, zapalenia stawów, infekcji [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
[...] publikacji obejmujących w sumie 539 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Ocena stanu uwzględniała różne parametry, takie jak szybkość opadania erytrocytów (ESR), białko C-reaktywne (CRP), ogólny poziom białka, wskaźnik aktywności choroby (DAS), czynnik reumatoidalny (RF), skala analogowa bólu (VAS), liczba bolesnych stawów (TJC) oraz [...]
Treningi siłowe złotej ery kulturystyki były tak popularne, że są do tej pory wzorem dla sporej rzeszy kulturystów. Łączą one w sobie cechy treningu siłowego, jak i hipertroficznego. Wielu kulturystów za czasów Arnolda korzystało z jego schematów, zyskując również znakomite rezultaty siłowo-masowe jak on. Potwierdza to skuteczność metod, które [...]
[...] podstawowe potrzeby (wynikające z podtrzymania ciepłoty ciała, metabolizmu, procesów komórkowych, pracy narządów wewnętrznych itd.). Jedyny wyjątek od reguły, jaki znam, to białko. Jeśli dostarczamy czyste proteiny, nawet w dużym nadmiarze, to nie utyjemy. Ale nie dzieje się tak dlatego, iż „dostarczona energia wyparowała” lub „nie jest w stanie [...]
[...] bazującą na roślinach, musisz poznać potrzeby swojego organizmu i czego może mu brakować z racji niejedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi przede wszystkim o białko i witaminę B12. Niedobór tej witaminy może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety [...]
[...] (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również zielona herbata, kofeina (mobilizacja i utlenianie tkanki tłuszczowej), białko serwatkowe (wpływ na metabolizm, wydatkowanie energii). Sprawdź koniecznie: Czy warto stosować białko podczas redukcji? Czy sam trening jest skuteczny dla poprawy [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
Tricepsy są jedną z partii mięśniowych, które lubią wysoką intensywność treningową. Oznacza to, że dość dobrze reagują na wszelkiego rodzaju łączone serie, które wykonywane są jedna po drugiej. Poniżej prezentujemy kilka połączeń, które znacznie wpływają na rozwój tych części naszych ramion. Niektóre z połączeń stanowią propozycję dla osób [...]
[...] żelatyny Jak wykonać? Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodać ksylitol, kolejno żółtka, mąki, budyń, białko, pdp i jogurt. Do woreczka odłożyć 3-4 łyżki ciasta, naciąć róg i na papierze wyrysować szlaczek ;) może być kratka, kropki, paski lub tak jak ja zrobiłam – [...]
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]