Czego potrzebujemy:
- 3 jajka
- 300 g pomidorów z puszki
- ząbek czosnku
- 5 g oleju kokosowego rafinowanego
- 40 g awokado
- przyprawy - sól pieprz, bazylia
Jak wykonać:
Pomidory odlewamy z zalewy, siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy około 5 minut. Jak pomidory puszczą trochę soku - wbijamy jajka. Obowiązkowo przykrywamy patelnię pokrywką. Jajka potrzebują około 3-5 minut. Czekamy aż zetnie się białko. Na koniec dodajemy awokado i wszystko solimy. Szakszukę podajemy ze świeżą bazylią.
Rada - w sezonie zachęcam do korzystania ze świeżych pomidorów - będzie jeszcze smaczniejsza.
Jeśli macie więcej czasu i chcecie wzbogacić swoją szakszukę - zacznijcie od przesmażenia posiekanych warzyw - papryka, cukinia, bakłażan, cebula, i dopiero dodajcie pomidory i całą resztę
Wartość odżywcza:
Cała porcja to 380 kcal.
Białko 29 g, Tłuszcze 31 g, Węglowodany 14 g.
Smacznego!
pysznie :D ja robie w jeszcze krócej :)
Jest mega zakochałem się takie smaczne wyszło trzasnełem koleżance na śniadanko była równie zachwycona pozdrawiamy