Czego potrzebujemy:
- 220 g krewetek
- 10 g oliwy
- 80 g mleka kokosowego
- 100 g groszku cukrowego
- 100 g świeżego makaronu najlepiej tagliatelle
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- sok z cytryny lub limonki
Jak wykonać:
Groszek cukrowy gotujemy w wodzie kilka minut i odcedzamy.
Krewetki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 2- 3 minuty. Odcedzamy, zdejmujemy ogonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy krewetki. Smażymy z każdej strony po kilka minut. Gdy krewetki mamy już usmażone dodajemy łyżeczkę curry i wszystko mieszamy przez chwilę - pozwalamy curry podsmażyć się chwilę na resztce oliwy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy. Redukujemy moc pod patelnią - mleko dość szybko się redukuje. Po kilku minutach dodajemy ugotowany groszek cukrowy, sok z limonki, mieszamy i gotowe.
W tym czasie gotujemy makaron...
Gotowe!
Wartości odżywcze:
Cała porcja to 765 kcal.
Białko 55 g, Tłuszcze 32 g, Węglowodany 66 g.
Smacznego!
Krewetki bo zamknięciu powinno się zdjąć szybko z patelni, zredukować sos i dopiero na koniec wrzucić do nagrzania i dojścia inaczej wyjdzie guma, chociaż te wstępnie blanszowane, czy mrożone to i tak już są gumowate.
Pracuje z kilkoma szefami kuchni....hmmm, chyba nie słuchali na lekcjach ;) a tak serio, bardzo czesto robie krewetki i jakoś gumowate mi nie wychodza :)