Czego potrzebujemy:

  • 220 g krewetek
  • 10 g oliwy
  • 80 g mleka kokosowego
  • 100 g groszku cukrowego
  • 100 g świeżego makaronu najlepiej tagliatelle
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny lub limonki

Jak wykonać:

Groszek cukrowy gotujemy w wodzie kilka minut i odcedzamy.

Krewetki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 2- 3 minuty. Odcedzamy, zdejmujemy ogonki, doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy krewetki. Smażymy z każdej strony po kilka minut. Gdy krewetki mamy już usmażone dodajemy łyżeczkę curry i wszystko mieszamy przez chwilę - pozwalamy curry podsmażyć się chwilę na resztce oliwy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy. Redukujemy moc pod patelnią - mleko dość szybko się redukuje. Po kilku minutach dodajemy ugotowany groszek cukrowy, sok z limonki, mieszamy i gotowe.

W tym czasie gotujemy makaron...

Gotowe!

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 765 kcal.

Białko 55 g, Tłuszcze 32 g, Węglowodany 66 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
Wojmir

Krewetki bo zamknięciu powinno się zdjąć szybko z patelni, zredukować sos i dopiero na koniec wrzucić do nagrzania i dojścia inaczej wyjdzie guma, chociaż te wstępnie blanszowane, czy mrożone to i tak już są gumowate.

0
makrosięzgadza

Pracuje z kilkoma szefami kuchni....hmmm, chyba nie słuchali na lekcjach ;) a tak serio, bardzo czesto robie krewetki i jakoś gumowate mi nie wychodza :)

0