SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jaką

  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5126 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • Czego dowiesz się z tego artykułu?  Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5402 Data: 2020-07-06 11:17:50
  • Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1327 Data: 2021-05-21 13:28:17
  • Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8678 Data: 2020-11-11 15:36:01
  • Prawdopodobnie każdy z nas na początku swojej przygody z siłownią staje przed problemem, jak zacząć? Jak często możemy zauważyć na siłowniach, wiele osób nie radzi sobie z ćwiczeniami, trenuje bez planu, wykonuje bezsensowne ćwiczenia, nierzadko skrajnie niepoprawnie tak, że mogą sobie zrobić sporo krzywdy. Kalorie i makroskładniki  Kolejną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24192 Data: 2017-11-23 10:27:47
  • Zapewne na siłowni, w której trenujecie, widujecie czasem osoby mocujące gumę do drążka, po czym zahaczając nogą, wykorzystują jej elastyczność w celu ułatwienia podciągania. Niektórzy z Was zastanawiają się, co ma to na celu albo czy ich zastosowanie ma sens? Podsumowanie Podciąganie jest jednym z kluczowych ćwiczeń, które buduje siłę grzbietu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14896 Data: 2019-05-28 12:24:38
  • Jaka matka taka córka

    Artykuł
    Fitplota

    Podobno wszystko jest w genach i tak nam się wydaje, kiedy patrzymy na Sommer Ray i jej matkę Shannon Ray. Na pewno znacie Sommer (21 l.), bo ta dziewczyna podbiła Internet swoimi cudownymi pośladkami i nieziemską urodą. Jeśli jeszcze nie obserwujecie jej profilu na Instagramie (ponad 18 mln followersów!), to czas najwyższy nadrobić zaległości. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5316 Data: 2018-05-26 14:52:16
  • Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12403 Data: 2020-11-14 12:14:59
  • Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18250 Data: 2020-11-28 11:09:34
  • Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5302 Data: 2020-11-19 19:04:25
  • Kofeina jest popularna wśród sportowców, którzy uprawiają dyscypliny wymagające zarówno siły, jak i wytrzymałości. Pozwala na dłuższe i intensywniejsze treningi. Ważne jest jednak, aby ostrożnie dobrać dawkę i czas spożycia, aby móc korzystać z pełni potencjału kofeiny. W niniejszym eksperymencie dotyczącym skuteczności kofeiny skupiono się na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 498 Data: 2023-10-03 11:27:33
  • Jaką pić wodę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość osób na myśl o wodzie zdaje sobie sprawę, że chcąc być zdrowym, należy zwiększyć ilość spożywanych płynów. Jednak, gdy zagłębiamy się bardziej w szczegóły, okazuje się, że sporo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wody mamy różne i istotne jest, jakie pijemy w ciągu dnia. Pijąc niewłaściwe, możemy wręcz bardziej sobie zaszkodzić niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12359 Data: 2017-08-18 08:33:44
  • Aktualizacja 31.05.2021 Wybór odpowiedniej kreatyny na cykl jest kluczowym elementem jego powodzenia. Pomimo tego, że poszczególne formy działają podobnie (podstawą przecież ciągle jest kreatyna), jednak często dodatek substancji aktywnej, pozwala na uzyskanie większych korzyści, które przełożyć się mogą na efekt końcowy suplementacji.  Kreatyna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10091 Data: 2017-10-31 09:35:32
  • Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6281 Data: 2019-04-16 11:08:02
  • We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5136 Data: 2020-08-10 18:01:08
  • Kofeina to substancja z grupy związków organicznych, nazywanych metyloksantynami. Naturalnie wytwarzana jest w tkankach roślin, dlatego znajdujemy ją w wielu roślinach konsumpcyjnych, takich jak przykładowo kawa, herbata, guarana, mate czy kakao. Caffeine Power polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo (z wyjątkiem kobiet w ciąży i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3548 Data: 2020-10-07 09:10:39
  • Białko zwierzęce czy roślinne - jaka jest różnica?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3048 Data: 2020-05-28 09:02:22
  • [...] morza, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona. Wegetarianie, weganie i osoby, które mają niedobór cynku, mogą się także zastanowić nad suplementacją. Jeśli masz wątpliwości, jaką dawkę suplementu przyjmować, wówczas warto się skontaktować ze specjalistą. Źródła: The Health Benefits of Zinc for Women’s Health • Cathe Friedrich Zinc and its role in [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 600 Data: 2023-07-27 13:49:43
  • Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9493 Data: 2020-10-11 10:59:16
  • Jaką dietę stosować, by żyć jak najdłużej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3647 Data: 2018-09-15 07:36:33