Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, powstającego w konsekwencji metabolizmu aminokwasów.

  1. Kto odniesie korzyści?
  2. Stosowanie i dawkowanie
  3. Na co zwracać uwagę?
  4. Ciekawostki
  5. Cytrulina - Ranking TOP5

W organizmie jest głównie przekształcana do argininy. Jest lepszym źródłem argininy dla organizmu niż sama arginina, albowiem lepiej się wchłania od argininy i łatwo się w nią przekształca. Dlatego spożywanie cytruliny, jak dowiedziono badaniami, prowadzi do wyższych i stabilniejszych poziomów argininy w organizmie, w porównaniu ze spożyciem argininy.

Arginina jest natomiast prekursorem tlenku azotu. Optymalne zaopatrzenie organizmu w argininę, m.in. poprzez suplementację cytruliny, skutkuje więc wzrostem poziomu i aktywności tlenku azotu. Tlenek azotu pełni w organizmie wiele funkcji, z których – w kontekście wspomagania wysiłku – najważniejsza jest bodaj rola czynnika anabolicznego, pobudzającego produkcję białek i włókien mięśniowych, skutkującą przyrostem masy i siły mięśni. Tlenek azotu rozszerza też światło naczyń krwionośnych, rozluźniając ich mięśnie gładkie, co skutkuje utrzymaniem optymalnego ciśnienia krwi i właściwego dokrwienia, dotlenienia i odżywienia tkanek.

Kto odniesie korzyści?

W badaniach wykazano, jako efekty suplementacji cytruliny, poprawę mocy wyjściowej, wzrost odporności na zmęczenie oraz poprawę wytrzymałości zarówno w trakcie wysiłków tlenowych, jak też beztlenowych. Suplementacja cytruliny skutkowała również wzrostem liczby powtórzeń wykonywanych w seriach w treningu oporowym, zwiększała stopień zatrzymywania białka w organizmie oraz tempo produkcji białek mięśniowych, a ten ostatni efekt był szczególnie wyraźny w przypadku diety z ograniczeniem kalorii.

cytrulina wytrzymałość

Największych korzyści z suplementacji cytruliny powinni spodziewać się więc aktywni fizycznie i sportowcy uprawiający dyscypliny wymagające dużej masy mięśniowej i/lub wysokiej wytrzymałości siłowej mięśni, takie jak przykładowo sporty sylwetkowe czy sporty walki. Cytrulina powinna być również pomocna w utrzymaniu mięśni w dyscyplinach sylwetkowych i z limitami wagowymi, w przypadku programów dietetycznych z ograniczeniem kalorii podczas przygotowań startowych.

Stosowanie i dawkowanie

W celu poprawy wyników sportowych sugeruje się zwykle stosowanie 6 g cytruliny (najczęściej w formie jabłczanu cytruliny) na 1 godz. przed rozpoczęciem treningu. W dniach bez treningu można przyjmować jednorazowo mniejszą dawkę cytruliny lub tę samą jej porcję, co w dzień treningowy, ale podzieloną na mniejsze dawki, przyjmowane 2-3 razy dziennie.  

Na co zwracać uwagę?

Za najkorzystniejszą formę cytruliny uznawany jest jabłczan cytruliny, który jest najlepiej przebadanym suplementem tego aminokwasu. Kwas jabłkowy, tak samo jak bursztynowy i alfa ketoglutarowy, należy do grupy kwasów dikarboksylowych, wytwarzanych przez nasz organizm. Kwasy te wiążą w tkance mięśniowej swoiste dla siebie receptory i działają na tej drodze podobnie do hormonów anabolicznych, aktywując szlaki sygnalizacyjne, prowadzące do przerostu włókien mięśniowych. Oddziałują przy tym najsilniej na te typy włókien mięśniowych, które odpowiadają za wytrzymałość siłową i masę mięśniową.

Ciekawostki

W badaniach wykazano pozytywny wpływ cytruliny na układ krążenia oraz skuteczność jej suplementacji w przypadku zaburzeń erekcji. W tych celach prozdrowotnych zaleca się przyjmowanie 2 g cytruliny 3 razy dziennie przy posiłkach, czyli w całkowitej dawce dobowej 6 g.

Sławomir Ambroziak          

Cytrulina - Ranking TOP5

*wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

Komentarze (0)