Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego.

  1. Kto odniesie korzyści?
  2. Stosowanie i dawkowanie
  3. Na co zwracać uwagę?
  4. Co jeszcze warto wiedzieć?
  5. Glutamina - Ranking TOP10

Glutamina jest aminokwasem osiągającym najwyższe stężenia w tkance mięśniowej i osoczu krwi. Głównym miejscem produkcji glutaminy w organizmie jest właśnie tkanka mięśniowa. Glutamina pełni w organizmie rozliczne funkcje biologiczne, wykraczające poza rolę składnika białek, z których najważniejsza wydaje się rola źródła energii dla komórek odpornościowych i jelitowych, transportera azotu organicznego dla wszystkich tkanek oraz prekursora glutationu i cytruliny. Azot organiczny jest niezbędny tkankom do produkcji białek, a glutation i cytrulina są ważnymi czynnikami zaangażowanymi w przyrost tkanki mięśniowej.

Jak dowiodły badania, glutamina jest aminokwasem ściśle powiązanym z równowagą życiową mięśni i produkcją białek mięśniowych. Jej wysokie zasoby w tkance mięśniowej stymulują produkcję i hamują rozpad białek, a niedobór skutkuje efektami przeciwnymi, co wydaje się być zjawiskiem specyficznym konkretnie dla glutaminy. 

Kto odniesie korzyści?

Z uwagi na specyficzną rolę pełnioną przez glutaminę w procesie syntezy białek mięśniowych, szczególne korzyści z jej suplementacji powinni odnosić aktywni fizycznie i sportowcy korzystający z programów treningów oporowych, zmierzających w kierunku rozwoju masy i siły mięśni.

Natomiast bardzo długotrwałe wysiłki, charakterystyczne dla dyscyplin wytrzymałościowych, prowadzą do wyczerpania zasobów glutaminy oraz związanego z jej deficytem upośledzenia pracy układu odpornościowego i trawiennego, dla których to układów glutamina jest podstawowym źródłem energii. Suplementacja L-glutaminy pomaga więc utrzymać przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych wysoką sprawność układu odpornościowego i trawiennego. Jednocześnie w badaniach zaobserwowano, że podawanie glutaminy podczas długich wysiłków tlenowych prowadzi do zwiększenia wydajności pracy.

glutamina rozwój mięśni

Stosowanie i dawkowanie

Uwalniana z mięśni glutamina transportuje azot organiczny pomiędzy tkankami głównie w nocy, kiedy przerwa pomiędzy posiłkami jest długa. Wtedy może dochodzić do niedoboru glutaminy w tkance mięśniowej, skutkującego wzmożeniem rozpadu białek mięśniowych i ubytkiem ich masy. Dlatego glutaminę zaleca się stosować w dawce 5 g przed snem i po przebudzeniu. W dni treningowe można przyjąć dodatkową porcję po zakończeniu treningu.

Natomiast w dyscyplinach wytrzymałościowych można ograniczyć się do przyjmowania jednej 5-gramowej porcji glutaminy przed rozpoczęciem treningu i jednej po jego zakończeniu. Po treningu najlepiej przyjmować glutaminę łącznie z węglowodanami, albowiem dodatek glutaminy do węglowodanów zwiększa poziom gromadzenia zasobów glikogenu w mięśniach.

Na co zwracać uwagę?

Takim samym transporterem organicznego azotu, jak glutamina, jest tauryna. W obecności tauryny mięśnie oddają więc mniej glutaminy na cele transportowe, a tym samym sprawniej budują i ochraniają przed rozpadem swoje białka. Należy więc zwracać uwagę na to, czy wybierany przez nas suplement glutaminy został wzbogacony tauryną przez jego producenta.

Co jeszcze warto wiedzieć?

W badaniach wykazano, że suplementacja glutaminy działa ochronnie na serce, w związku z czym może mieć doniosłe znaczenie dla zachowania wysokiej sprawności układu sercowo-naczyniowego.

Sławomir Ambroziak    

Glutamina - Ranking TOP10

*wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

Komentarze (0)