Zbudowanie kompletnych mięśni grzbietu stanowi wyzwanie. Nie tylko liczy się szerokość naszych pleców, ale ich grubość, co sprawia, że pochwalić się możemy pokaźnym umięśnieniem, symetrią i wrażeniem, że mamy silne i masywne plecy. Zazwyczaj wiele poradników wskazuje mięsień czworoboczny, jako docelowy, który należy rozwijać, aby założony efekt [...]
[...] ilości jedzenia. Pamiętać też należy, że kobieta karmiąca piersią potrzebuje dodatkowych 450-500 kalorii dziennie. Dlaczego lepiej stawiać na większą aktywność niż redukcję kalorii? Chodzi przede wszystkim o dostarczanie składników odżywczych, które są istotne dla matki i dziecka. Zmniejszenie ilości jedzenia mogłoby temu przeszkodzić. [...]
Tłuszcz na brzuchu, a konkretnie na boczkach jest znienawidzony przez większość pań. Boczki nie wyglądają zbyt korzystnie, kiedy chcesz włożyć obcisłą sukienkę lub spodnie typu biodrówki. Nie zawsze da się je też zamaskować odpowiednią bielizną. Przyznaj, że upychanie wystających fałdek w spodnie nie jest zbyt komfortowe. Podpowiadamy, jak szybko [...]
[...] snu Ludzie często nie myślą o jakości i ilości snu w kontekście utraty masy ciała. A jest to jeden z kluczowych czynników. Przewlekły niedobór snu może znacznie utrudnić redukcję. Zwróć uwagę, że nieprzespana noc zwiększa zwykle pragnienie na jedzenie, szczególnie to słodkie. Dodatkowo człowiek zmęczony ma mniej siły na tzw. spontaniczną [...]
Niekiedy sytuacja życiowa, wykonywany zawód czy nadmiar obowiązków, jakie przed sobą stawiamy, sprawia, że jedyny czas na trening przypada w weekend. Oznacza to, że w skali tygodnia możemy trenować tylko dwa dni, dodatkowo wykonując treningi jeden po drugim, bez dnia odpoczynku. Czy tego typu strategia przynosi jakiekolwiek rezultaty? Czy warto [...]
Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]
[...] badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system odpornościowy, samopoczucie czy regenerację po treningu siłowym. Prozdrowotna rola białka serwatkowego Białko serwatkowe może korzystnie wpływać na [...]
[...] z myślą o redukcji tkanki tłuszczowej. Jak bowiem ustalono w badaniach z udziałem kobiet z nadwagą, L-karnityna daje faktycznie efekt w postaci obniżenia masy ciała poprzez redukcję zasobów podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej, ale dopiero wtedy, gdy jest spożywana w dawce 300 mg na dobę. A więc w takim przypadku nie obędzie się już bez [...]
[...] całkowitego). Odnotowano spadek stężenia glukozy i insuliny (co również jest zaskakujące, biorąc pod uwagę niezmienioną dietę i brak aktywności fizycznej ukierunkowanej na redukcję. Świadczy o dużym potencjale antycukrzycowym ekstraktu z zielonej herbaty). Zmniejszyła się oporność insulinowa. Odnotowano spadek stanu zapalnego. Zwiększyła się [...]
[...] wyglądało ich odżywianie w czasie redukcji oraz co ich czeka później. W artykule opiszę pięć podstawowych zagadnień, które mogą budzić wątpliwości u osób przechodzących na redukcję. Nie staraj się podtrzymywać wyników siłowych za wszelką cenę Podobnie jak z masą ciała ma się kwestia ciężarów, jakimi operujesz podczas cyklu masowego. Trzeba [...]
Na klimat świąt składa się również ich aromat. O dzieciństwa święta kojarzyły mi się zawsze z zapachem wędzonego suszu owocowego i cynamonu. Pierwszy był nieodłączną bazą kompotu wigilijnego, drugi składnikiem świątecznej szarlotki, piernika, kruchego placka ze śliwkami. Uwaga! Jeżeli decydujemy się na wprowadzenie cynamonu do diety jako produktu [...]
Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
[...] tłuszczu. Na dodatek suplementacja kofeiną miała wpływ na wykorzystanie tłuszczów jako „paliwa”, a zmniejszała zużycie węglowodanów, co ma oczywisty, korzystny wpływ na redukcję tłuszczu. Dobrze, to wszystko już wiemy, ale czy kofeina ma wpływ na regenerację po treningu siłowym? Niemożliwe? Cóż, niewiele na to wskazywało, ale mamy nowe [...]
Diety oparte o dostarczanie produktów roślinnych zyskują coraz większą popularność. Bez wątpienia stosowanie tego rodzaju rozwiązań przynosi określone korzyści, ale także zagrożenia (np. ryzyko wystąpienia określonych niedoborów żywieniowych). Jeśli rozpatrujemy potencjał diet wegańskich w kontekście zwalczania zespołu metabolicznego i jednej z [...]
[...] badanie wątroby wykazało zmniejszone stłuszczenie w grupach, które otrzymywały białka serwatkowe, w porównaniu do grupy kontrolnej (samej diety), odnotowano 21,51% i 31,78% redukcję zmian w aorcie w grupach dostarczających w diecie 10% i 20% białek serwatkowych, w porównaniu do grupy kontrolnej (samej diety), białko serwatkowe zwiększyło ilość [...]
[...] diosminy sięga ponad 50 lat wstecz i cieszy się zadowalającą skutecznością jako środka wspomagającego leczenie. Zarówno diosmina, jak i inne flawonoidy wpływają na redukcję zastojów żylnych i usprawnienie przepływu limfy, a także mogą tłumić lokalne stany zapalne i poprawiać napięcie naczyń krwionośnych. DiosminAll dzięki mikronizowanej [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
[...] Wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelit, wspiera układ odpornościowy, poprawia wchłanianie minerałów, zmniejsza glikemię po posiłku, reguluje pracę jelit i wspomaga redukcję masy ciała. Literatura: https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-015-0033-2 https://biomedres.us/pdfs/BJSTR.MS.ID.000873.pdf [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]