[...] fasolke-odlalam, pozniej kasze jaglana, przykrylam pokrywka i odstawilam zeby sie 'uparowala') i latwiej do pracy sie dzis spakowalam, wszystko juz czekalo. tak w ogole jak pieczecie mieso to polecam wykorzystanie piekarnika do upieczenia warzyw korzeniowych-dosc dobre zupy pozniej z nich wychodza np zupa z pieczonego korzenia pietruszki
Mali galareta super sprawa :-)) "Odchudzane" z tłuszczu jak dla mnie mija się z celem bo mięso/skóry jakie do niej dodasz i tak będą tłuste więc 5g w te czy wewte to różnicy nie zrobi ;-) Chyba, ze robisz czystą. Ja tak liczyłam galaretę -> wartości B/T/W dla 100g to 16/14/0 - 197kcal a zareklamuje przepis od razu -> [...]
A ja mam pytanie z innej beczki - ktore mieso moze byc mniej szkodliwe? Sklepowy kurak czy wolowina? Jadlam sporo kuraka (napisali, ze nie karmiony hormonami i antybiotykami), ale teraz doczytalam na forum, ze w karmie podaje sie im soje. Czy wolowina jest mniejszym zlem w takim razie? (Sorry, jesli to zly temat, ale zwiazany z kuchnia troche:P)
Deja można zrobić zupę indyjską - jakieś kości, mięso, soczewica, warzywa, curry i mleczko kokosowe - super sprawa :-)) Bingo! Jestem na etapie eksperymentów ze strączkami, na chwilę obecną - pasztety. Taka zupa to może być omnomnomnom. Soczewica dowolna i warzywa też? Co wrzucasz do takiej zupki?
Dzień Dobry :) Chciałam zapytać Was jak liczyc do dziennika bigos? Robię na wędzonych żeberkach ,to wpisać mieso, smalec a co z ww? Powinien być jakiś chleb czy mogę to zjeść bez ?
m_e_d_u_s_a tak, licz składniki, a potem szacunkowo wielkość porcji, którą zjadłaś. Pewnie, że możesz bez chleba. Chleb wynika z polskiej tradycji, a nie z potrzeby. Bayo, wstydź się, to zaledwie 4ta strona przepisów :-> suszone mięso by obliques
Dziewczyny, czy ktoś ma może doświadczenie z przewozem jajek w samolocie? A może ktoś mógłby potwierdzić, czy we Włoszech znajdę bez większego problemu jaja ekologiczne lub z wolnego wybiegu tj. 0 lub 1? Jakby z tym nie było problemu to nie musiałabym kombinować. Na ostatni wyjazd brałam własne jaja i to była dobra decyzja, bo w jednym kraju [...]
Ooo dzięki :-D to ja napiszę do niej :) Ten jeden niech Ci się na zastępstwo produkuje, bo jakiś zapas trzeba mieć:) W kwestii przepisów mam oficjalną zgodę na kolportowanie od samej Gosi, więc sobie pozwolę : Marynata do mięs : Składniki:6 rozgniecionych ząbków czosnku drobno starta skórka z 2 cytryn ¾ szklanki soku z cytryny 2 świeże, drobno [...]
A ja mam takie pytanko, zrobilam sobie domowa wedline z lopatki wieprzowej, normalnie lopatka jest masakrycznie tlusta ale jak ja gotowalam przez 1,5h na wolnym ogniu to mnostwo tluszczu z niej wyplynelo Mieso ktore zostalo wydaje sie byc duzo chudsze niz pol na pol wymieszane z tluszczem :-? I pytanie zasadnicze jak to liczyc teraz? @@-)
A ja mam takie pytanko, zrobilam sobie domowa wedline z lopatki wieprzowej, normalnie lopatka jest masakrycznie tlusta ale jak ja gotowalam przez 1,5h na wolnym ogniu to mnostwo tluszczu z niej wyplynelo Mieso ktore zostalo wydaje sie byc duzo chudsze niz pol na pol wymieszane z tluszczem :-? I pytanie zasadnicze jak to liczyc teraz? @@-) [...]
myślę, że to wyższa szkoła jazdy (nawet jak wydaje się, że nie) - naleśniki z mąki gryczanej są ok ale pierogi się rozlatują. można zrobić krokiety do barszczu właśnie z takich naleśników czy z naleśników na mące ryżowej i luss ja jadę na gotowe - ryby, mięso, sałtka jarzynowa i pieczarkowa, barszcz a krkietem, grzybowa do picia ciasto fasolowe i [...]
Ja tylko wiem, że to rarytas był i chcieli mi to wmusić jak byłam mała, ale się nie dałam . Podobno ma więcej białka niż samo mięso śledzia, ale to są informacje ze słyszenia. Zmieniony przez - porandojin w dniu 2013-12-19 18:49:23
Hej, a ja mam pytanie odnośnie kupowania mięsa :) Czy zna ktoś może w Krakowie miejsce, gdzie można kupić sprawdzone mięso od rolnika, bądź nawet przyzwoity mięsny z dobrymi jakościowo produktami? na starym kleparzu w budce gdzie dziczyznę nawet mają. A ja zamawiam na befsztyku bo mi wygodniej
Koziczka ja ważę mięso surowe a potem po upieczeniu/ugotowaniu. Z tego wyliczam ile g przyrządzonego odpowiada np 1 g surowego. Potem już tylko zostaje pomnożyć przez ilość jaką sobie odkrawam. Z mąką to hmmm... chyba bym na oko wpisała ;)
Mięso, ryby, jajka - ja nie liczę. I o ile nie ma opcji, że ktoś się rzuci na jedzenie i zassie wszystko, włącznie z każdy, dpstępnym syfem "bo w święta mozna", to polecam nieliczenie. Jak nie jesteś w stanie kontrolować czystości michy, to z grubsza możesz sobie rozplanować. Jak zjesz więcej, to nic się nie stanie, ale o jakość trzeba jednak [...]
Dziewczyny - pierwszy ran będę robić kaczkę, a dokładniej uda. Nie wiem, jak to wliczyć. Czy to wpisać jako tuszka i waga razem z kośćmi na surowo, czy poszukać ile ma kcl mięso z ud kaczki (tego akurat nie ma w potreningu). Nie mogę znaleźć danych o udach, ale za to znalazłam takie parametry: 1288 kj 308 kcl 13,5 b 0 w Zmieniony przez - [...]
Poran, ale kości musisz odjąć (czyli najpierw ważysz wsio do kupy, pieczesz, jesz mięso a kości ważysz i odejmujesz od surowizny). Tu masz dokładnie wszystko pokazane. Przyjmują, że noga średnio waży 195g a bez kości 140g. http://www.ilewazy.pl/noga-kaczki-pekin-ze-skora Zmieniony przez - amadi w dniu 2014-05-23 21:46:53
hamburgier z łopatki, mięso z uda /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/bf64496caeca4ba0854b3e4e561d5b1f.jpg /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/700a704d4737457da241e35dcc3b66c4.jpg