[...] ta wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy, a także na wiele innych aspektów Twojego życia. Pamiętaj jednak, że w diecie roślinnej nie może zabraknąć produktów zawierających białko. O ile w diecie opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego nie ma tego problemu, tak tutaj trzeba nieco skrupulatniej przeanalizować swoje posiłki. Źródła: [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
Termogeniki należą do grupy substancji, których celem jest wspieranie organizmu podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Ich zastosowanie ma na celu zwiększenie ciepłoty ciała, czyli podwyższenie poziomu termogenezy. Jednak czym właściwie jest termogeneza? Jaki związek ma z redukcją tłuszczu? Podsumowanie Termogeneza jest niezbędnym elementem [...]
Pytając trenujących na siłowni mężczyzn o ich plan treningowy, usłyszymy zwykle o podziałach na partie: tu biceps, tam triceps, dziś barki, a jutro klatka. Można by rzec, że składają się jedynie z górnej połowy ciała. Cele treningowe to nie tylko sylwetka. To także sprawność, siła, wytrzymałość... Wiele ćwiczeń siłowych wymaga pracy całego [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Anabolizm to procesy syntezy, czyli z elementów prostych powstają bardziej skomplikowane. Tak tworzone są np. mięśnie, enzymy, hormony, ciała odpornościowe. Wbrew obiegowym opiniom, to iż dana substancja ma działanie anaboliczne, wcale nie oznacza, iż musi mieć coś wspólnego ze sterydami anaboliczno-androgennymi. Tempo syntezy białek w grupie, [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
[...] Choć zróżnicowana dieta wegańska może Ci zapewnić większość składników odżywczych, to i tak warto pilnować, aby były to odpowiednie ilości, szczególnie jeśli chodzi o białko, żelazo, a także witaminę B12. W razie potrzeby skonsultuj się z dietetykiem, żeby pomógł skorygować dietę lub dodać suplementację. Po prostu jedz Wiele osób uważa, że [...]
Nie podlega podważeniu fakt, że stan odżywienia organizmu ma wpływ na nasze samopoczucie, stan zdrowia oraz urodę. Z tego względu coraz popularniejsze stają się suplementy, które mają być wsparciem lub uzupełnieniem niedoborowej diety. Zadaniem takich preparatów jest między innymi wpływanie na poprawę kondycji i stanu skóry, włosów i paznokci. [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Zazwyczaj kulturyści, jak i osoby trenujące przykładają znaczną uwagę do tego, co jedzą. Liczą ilość kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak częstym błędem jest zaniedbywanie picia odpowiedniej ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, [...]
Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12. Dieta wegańska 1700 kcal. Diety redukcyjne oparte o deficyt [...]
[...] żywność typu fast food, różnego rodzaju ciasta, chrupki i wiele innych. Są one pozbawione większości wartości odżywczych i często są bardzo kaloryczne. Jedz pokarmy bogate w białko Spożywanie produktów wysokobiałkowych może zmniejszyć uczucie głodu, a dzięki temu łatwiej będzie uniknąć przejadania się. Co więcej, potrzeba więcej energii na samo [...]
[...] g) Białko: 0,9 g Błonnik: <0,5 g Sól: 0,02 g Vegangurt to wegański odpowiednik jogurtu na bazie mleczka kokosowego. Jego dużym atutem jest brak dodanego cukru i bardzo prosty skład. Minusem jest niska zawartość białka. Warto spożywać go z dodatkiem musli, odżywki białkowej, owoców. Gdzie kupić: m.in. Auchan Cena: 7,99 zł (opakowanie 400 g)
[...] W smaku jest delikatna, początkowo łagodna, ale na końcu pozostawia lekko pikantny posmak. Skład Woda, olej rzepakowy, nasiona słonecznika 12,45%, pomidory suszone 10%, białko grochowe 3%, skrobia ziemniaczana, sól, błonnik grochowy, sok cytrynowy, bazylia suszona 0,6%, aromat, przyprawy (czosnek, pieprz biały). Wartości odżywcze Wartość [...]
[...] badanie z udziałem 105 kobiet w wieku od 25 do 50 lat, które wykazało, że codzienne doustne przyjmowanie kolagenu znacząco zmniejsza stopień cellulitu. Dodatkowo białko to korzystnie wpływa na płytkę paznokcia, przyspiesza jej wzrost oraz zwiększając jej odporność na uszkodzenia mechaniczne, przez co rzadziej dochodzi do jej pęknięć [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
Czego potrzebujemy: Kruszonka: 50 g białka o smaku waniliowym/biała czekolada 15 g mąki kokosowej 10 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 20 g masła z nerkowców lub innych orzechów Pozostałe składniki: 1 kg truskawek 800 g jogurtu greckiego lub naturalnego - może być nawet odtłuszczony 80 g białka o smaku wanilia/biała czekolada Jak [...]
[...] - ja użyłam białej czekolady 40 g gorzkiej czekolady min 75 % 5 g olej kokosowy 200 ml wrzątku Jak wykonać: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Twaróg, białko oraz wystudzoną galaretkę umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Foremkę o wymiarach około 15 x 17 cm wykładamy folią spożywczą i przelewamy masę. Wkładamy do [...]
[...] i wyklejamy formę do tarty. Średnica formy około 25 cm. Formę wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Serek blendujemy na gładko, dodajemy białko, dokładnie miksujemy aż znikną wszystkie grudki. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy ciasto do [...]