Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]
[...] przed jakimkolwiek zabiegiem chirurgicznym, gdy może to nasilić krwawienie. Istnieją również przypuszczenia, jakoby duże dawki CLA mogły powodować wzrost stężenia CRP (białko c-reaktywne). Ta sytuacja jest analogiczna, jak w przypadku przyjmowania aspiryny. Dlatego, jeśli chcemy kupić suplement CLA, warto sięgać po te, z pewnego źródła. [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
[...] mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza odpowiednią dietą bogatą w białko, do stymulacji wzrostu mięśni potrzebny jest też trening oporowy. Mięśnie rosną w odpowiedzi na bodźce, a te muszą się zmieniać i dopasowywać do stanu mięśni. Im [...]
Bywa tak, że bez względu na to, jak ostrożny jesteś w kwestii swojej diety, a także mimo tego, że na treningach wylewasz siódme poty, nadal Twój wygląd jest delikatnie mówiąc, niezadowalający. Podsumowanie Chociaż te 3 strategie mogą okazać się potężną bronią w walce z konkretnymi rejonami ciała, należy pamiętać, że są one przeznaczone dla osób, [...]
[...] wzrost ilości reaktywnych form tlenu i produkcję szkodliwych związków w tkankach wątroby. Wydaje się, że resweratrol może być równie ważny, jak kreatyna, berberyna czy białko serwatkowe. Referencje Ebru Öztürk i in. Resveratrol and diabetes: A critical review of clinical studies [...]
[...] ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny. Kotleciki można przyrządzić [...]
[...] ewentualne przyrosty masy mięśniowej czy też poprawę wyglądu sylwetki. Idealny szejk potreningowy Pierwszy pokarm, jaki spożywamy po treningu, powinien obfitować w białko, węglowodany, elektrolity, jak i odrobinę tłuszczu, co znajduje swoje przełożenie we wsparciu procesów anabolicznych. Jak się okazuje, osoby niemające problemów z [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
[...] rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Serek wiejski blendujemy na gładko. Dodajemy jogurt naturalny oraz ulubione białko i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy i wylewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Obrane ze skórki brzoskwinie lub [...]
[...] Dobrym pomysłem jest stosowanie się do zaleceń diety DASH lub diety śródziemnomorskiej. Ważne, by dieta bogata była w błonnik, dużą ilość surowych warzyw, pełnowartościowe białko, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, awokado, EPA I DHA. Podsumowując Masa ciała może okazać się zwodnicza. Dużo ważniejsze jest to, ile [...]
To, co wiemy na temat treningu HIIT, to to, że jest to szybka i efektywna forma treningu spalającego tkankę tłuszczową. Już dawno temu zmieniono poglądy, że najlepszą metodą są długotrwałe sesje cardio o średniej intensywności. Teraz częściej wybieramy to, co możemy zrobić dużo szybciej, ale z takim samym lub nawet lepszym efektem. Podsumowanie [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
[...] wcześniej przeprowadzonymi eksperymentami. Podsumowanie Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaki model dietetyczny jest lepszy w trakcie redukcji: dieta wysokobiałkowa (przy równomiernej podaży tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje się, iż diety [...]
W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone [...]
[...] fitoestrogeny, androgen, testosteron i SHBG. Badania recenzowane, opublikowane w języku angielskim, wybrano, gdy dorośli mężczyźni spożywali żywność sojową, izolowane białko sojowe lub ekstrakty izoflawonu (z soi lub czerwonej koniczyny) i oceniono stężenie testosteronu, stężenie SHBG, stężenie wolnego testosteronu lub obliczony wskaźnik [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
[...] wegetariańskie, które jednak łatwiej poprawnie skomponować i urozmaicać niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet miodu. Przy tak szerokim ograniczeniu produktów zawierających białko o wysokiej wartości [...]
[...] tyle jajek. Torraca twierdzi, że spożywa tylko dwa żółtka jaj w swojej diecie, ponieważ tylko tyle potrzebuje. Wyjaśnia, dlaczego je tylko jajka, a nie inne pokarmy bogate w białko, takie jak nabiał czy drób. „Jem białka jajek, nie całe jajka… tylko białka jajek. Jeśli zjem całe jajko z żółtkiem, dostanę mocnej biegunki, prawda? Jem jajka, bo [...]