Styl życia wielu z nas jest bardzo intensywny i nieodpowiednia ilość snu to niemal plaga społeczeństwa. To już standard, że idąc rano do pracy, pierwsze co to gderamy, jak to się nie wyspaliśmy. Śpimy często za mało, bo wieczory skrada bezsensowne siedzenie przed telewizją, albo nadrabiamy to, czego nie zdążyliśmy w dzień. Podsumowanie [...]
[...] (indyk, wołowina, kurczak, białka serwatkowe), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych (kasza, ryż, makaron). W diecie musiałaby być odpowiednio zmniejszona ilość energii, wtedy organizm uruchamia rezerwy energetyczne, czyli np. tłuszcz podskórny. Wznosy zgiętych nóg w zwisie na drążku - zaangażowane mięśnie Mięsień [...]
Suplementacja tyrozyną w sporcie wykorzystywana jest głównie ze względu na swój potencjał wspomagający pracę układu nerwowego. Często stanowi ona dodatek do suplementów przedtreningowych czy też spalaczy. Jej działanie głównie polega na wzroście termogenezy organizmu, jak i wprowadzania go w stan podniesionej koncentracji i skupienia. Czego [...]
[...] o aminokwasy rozgałęzione. Grupa kontrolna otrzymała dodatkowo glutaminę. Szczury trenowały na bieżni, która miały umieszczona w klatce, a naukowcy z Japonii mierzyli ilość przebytych metrów. Wyniki I Szczury, które posiadały dodatek BCAA w paszy przebyły większą ilość metrów, niż grupa kontrolna z paszą wzbogaconą o glutaminę. Badanie II [...]
Ilość zawodniczek w wieku juniorskim(do 23 lat) ciągle się zwiększa. Młode, piękne, ambitne, doskonale znoszą trudy reżimu. Trening i dieta nie stanowią dla nich problemu, o czym świadczy prezentowana forma startowa. Paulina jest finalistką Mistrzostw Polski juniorek (2017 r.). Ma dobre proporcje pionowe i poziome. W pozie przodem - widoczna [...]
Jeżeli we krwi jest wystarczająca ilość witaminy D, prawdopodobieństwo nadwagi jest mniejsze niż wtedy, gdy stężenie witaminy D jest niższe niż optymalne. Im wyższe jest BMI tym bardziej jest to zauważalne. To dość interesujący temat, ponieważ w wielu krajach prawie połowa populacji ma mniej witaminy D w swoim organizmie niż wartości rekomendowane [...]
[...] tłuszczowej. Wniosek Temat wymaga jeszcze dalszych badań, ale powyższe wyniki pokazują, że długoterminowa suplementacja aminokwasami z leucyną, szczególnie tych, gdzie ilość leucyny wynosi 40%, może przynosić korzyści w procesach mających zapobiegać sarkopenii, gdyż wpływają one na syntezę białek mięśniowych. Powyższe badanie pokazuje [...]
Naukowcy sprawdzili jak spożycie cukru wpływa na zdolności poznawcze. Brano pod uwagę ilość cukru które spożywały matki w trakcie ciąży jak i podaż w trakcie wczesnych lat życia dziecka. Wzięto pod uwagę 1234 dzieci i ich matki. Porównano ilość cukru ze zdolnościami poznawczymi, a testy dzieci przeprowadzano gdy były w wieku 3.3 oraz 7.7 lat. [...]
[...] na osiągnięcie sytości oraz spowodowało spadek wagi ciała w ciągu 45 dni. Podawano 112 mg yerba mate, 95 mg guarany i 36 mg ziela św. Damiana dziennie. Należy dodać, iż ilość guarany była w tym przypadku znikoma i raczej bez większego znaczenia (efektywne dawki niejednokrotnie są większe). Osiągnięto spadek wagi: 0.8 ± 0.05 kg w [...]
Trening siłowy, jak wskazuje nazwa, powinien bazować na ćwiczeniach, które wymagają od nas sporych nakładów siły mięśniowej. Dobór ćwiczeń, jaki stosujemy, nie zawsze jednak uwzględnia te ruchy, które są wysoce efektywne i mocno przekładają się na osiągi. Spacer farmera https://www.youtube.com/watch?v=rt17lmnaLSM Spacer farmera to doskonałe [...]
[...] że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem przyczyniała się do: obniżania [...]
[...] podłożu autoimmunologicznym. Niewystarczające jej ilości powiązano również z rakiem prostaty. Bez słońca jesteśmy nieszczęśliwi Bez ekspozycji na słońce zmniejsza się także ilość serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Oczywiście istnieją różne sposoby na zapewnienie sobie dobrego humoru, ale regularne wystawianie się na światło słoneczne jest [...]
[...] twierdzą, że może ona eliminować toksyny, pomagać w kontrolowaniu wagi lub odchudzaniu oraz zmniejszać stany zapalne, a także inne problemy zdrowotne. Owszem, mała ilość kalorii podczas detoksu może pomóc w utracie wagi, ale gwarantuję, że kilogramy wrócą szybko jak bumerang. Dostępne na rynku plany detoksykacji są łatwe do znalezienia [...]
[...] „dobrym cholesterolem”) w przypadku jedzenia sera o normalnej zawartości tłuszczu, w porównaniu do dostarczania chleba z dżemem. Niezależnie czy ser miał normalną, czy małą ilość tłuszczu, stężenie HDL u pacjentów było podobne. Stężenia insuliny, glukozy i triacylogliceroli, a także ciśnienie krwi i obwód w pasie nie różniły się istotnie [...]
[...] porównane zostały wyniki prawie 1,2 miliona pacjentów chorych na nowotwory stwierdzono zwiększoną umieralność mężczyzn w wieku od 17 do 61 lat częściej, niż kobiet. Większa ilość testosteronu powiązana została ze stopniem złośliwości nowotworu, czyli im więcej testosteronu, tym bardziej złośliwy przypadek zachorowania. Wniosek Zwiększony poziom [...]
[...] być wywołany np. naturalnymi procesami, przerwą po posiłku itd. Mitem powielanym w sieci jest to, iż ekspozycja na zimno aktywuje tłuszcz brązowy. Tak, tylko jego znikoma ilość u człowieka sprawia, iż miałoby to może znaczenie fizjologiczne, ale… w skali 1000 lat. Ponadto przy ekspozycji na zimno u człowieka, utlenianie lipidów wzrosło tylko o [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Skąd czerpiesz motywację do ćwiczeń? Masz cele sylwetkowe czy zdrowotne? A może czerpiesz radość z wyników sportowych i swoich postępów? Jeśli ćwiczysz regularnie, to z pewnością jest coś, co Cię ku temu skłania. Istnieje wiele uzasadnionych zachęt do aktywności, ale największą korzyścią jest pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. [...]
Diety, w których ogranicza się czas dostarczania substancji odżywczych do organizmu w ciągu dnia, mają wielu zwolenników. Istnieją różne warianty takiego modelu żywienia, a jednym z ekstremalnych jest tak zwany OMAD (one meal a day), czyli jeden posiłek dziennie. W pewnych warunkach może on być korzystnym rozwiązaniem, jednak dla większości osób [...]