[...] z wpływu na obniżenie poziomu cukru we krwi, jak i stymulacji syntezy tlenku azotu. Koreańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym użyli pycnogenol, aby zredukować ilość DHT. W badaniu wykorzystano szczury, które zostały podzielone na 5 grup: grupa 1 - dostawała zastrzyk składający się z buforowanej soli fizjologicznej, jak i oleju [...]
[...] w środku niepokój. Wujek wędzi kilogramy kiełbas, szynek i schabów, babcia wykupiła wszystkie jaja, jakie się dało, mama nastawiła piekarnik na pieczone mięsa i niezliczoną ilość mazurków, a Ty właśnie się obudziłaś ze świadomością, że przyszła wiosna i trzeba wziąć się w garść. Zaczęłaś intensywniejsze treningi, przeanalizowałaś swoją dietę i [...]
[...] obciążeniem, stosując większy zakres ruchu niż klasyczny przedział typowo siłowy, zwiększyła siłę maksymalną na 1 RM (jedno powtórzenie maksymalne), jak i zwiększyła ilość masy mięśniowej w większym stopniu, niż grupa trenująca standardowo. Wnioski Wyniki badania pokazują nam, że warto zastanowić się nad dodatkową serią pompującą na [...]
[...] z kolei przekłada się na możliwości wysiłkowe. Podsumowanie Wykonane treningu siłowego w momencie, gdy mięśnie nie są do końca zregenerowane, wywiera niekorzystny wpływ na ilość hormonu wzrostu. Oznacza to, że zjawisko superkompensacji jest utrudnione, a nieoptymalne środowisko hormonalne nie sprzyja budowie formy. Ponawianie treningu w [...]
Odnotowano silny związek między otyłością a niskim stężeniem witamin w osoczu. Jednakże przyczynowość tego związku wciąż nie została ustalona. Naukowcy postanowili to sprawdzić, a my prezentujemy związane z tym badanie. Wyniki eksperymentu Pod koniec eksperymentu całkowita masa ciała była o 6% wyższa u zwierząt MRD, czyli tych, u których [...]
[...] Obecnie szczegóły jego śmierci nie są do końca jasne, ale wszystko wskazuje na to, że popełnił samobójstwo. Wstępne raporty sugerują, że zawodnik celowo zażył za dużą ilość pigułek nasennych. Niektórzy jednak twierdzą, że była to niewydolności serca. Mohammad Reza Piradi, który trenerem młodego kulturysty, prosi ludzi, aby nie rozpowiadali [...]
[...] postrzega jedzenie jako źródło energii. Myśli o jedzeniu w kategoriach makroelementów (białka, węglowodanów i tłuszczów). Wszyscy “siedzący w temacie” znają ilość makroskładników na każdy dzień i zrobią wszystko, aby osiągnąć swój cel. Nawet jeśli jedzą już piąty raz w ciągu dnia ten sam, często jałowy posiłek. Nie ma znaczenia, [...]
[...] głodu, grupa, która zjadła mieszankę chia, zjadła mniej jedzenia, niż grupa otrębów owsianych. W badaniu nie wzięto pod uwagę tego, jak dodatek do diety wpłynął na ilość przyjmowanego pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Organizm może przekształcić część przyjmowanego ALA w [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
[...] działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać przez cały rok. Zapotrzebowanie na witaminę C Dorosły organizm ludzki potrzebuje około 75 – 90 mg witaminy C dziennie, jednak w niektórych stanach [...]
Gdy zapytamy kogokolwiek związanego ze sportem, jaki jest najbardziej znany suplement, z dużym prawdopodobieństwem odpowie: odżywka wysokobiałkowa. Po chwili zapewne doda: i kreatyna. Kreatyna dla serca i całego układu krwionośnego Wśród czynników, które mogą zmniejszać, dzięki suplementacji kreatyną, ryzyko wystąpienia chorób [...]
[...] cały proces utraty tkanki tłuszczowej wydłuży się w czasie. Oczywiście należy to uwzględnić w swoich planach np. dotyczących występu w zawodach. Warto w tym czasie podnieść ilość spożywanych kalorii mniej więcej tak, aby przez ten czas waga poszła minimalnie do góry. Z punktu widzenia adaptacji metabolicznych najkorzystniej spożywać dodatkowe [...]
[...] To uczucie pojawia się w naszym ciele dzięki endorfinom wytwarzanym w mózgu. W zależności od osoby i stylu życia produkcja endorfin w organizmie jest różna. Zbyt mała ilość wytwarzanych "hormonów szczęścia" może prowadzić do depresji i problemów zdrowotnych. Śmiej się Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ śmiechu na produkcję endorfin w [...]
Joga staje się coraz bardziej popularną formą aktywności w naszym kraju. Choć większość osób decyduje się na jogę ze względu na jej dobroczynny wpływ w walce ze stresem, to często już na pierwszych zajęciach można się przekonać, że joga wcale nie jest taka "łatwa" jak mogłoby się wydawać. Podsumowanie Praktykując jogę, będziesz w stanie nie tylko [...]
[...] temperatury, czujemy, że elastyczność mięśni się poprawiła, a ewentualny ból stawów ustępuje. Co jeszcze warto zrobić, aby wspomóc pracę stawów? Nawadniaj się - odpowiednia ilość płynów w diecie będzie utrzymywać elastyczność tkanek i zapobiegać występowaniu bólu. Wzmacniaj mięśnie nóg - funkcja stawów uzależniona jest od siły mięśniowej. Im [...]
[...] różnych wariantów ćwiczeń mięśni pośladkowych. Pamiętaj, że więcej nie zawsze znaczy lepiej. Skup się na ćwiczeniach złożonych, czyli takich, które angażują większą ilość mięśni do pracy. Wybór jest naprawdę spory. Przysiady - najlepiej głębokie, które doskonale zaangażują do pracy Twoje pośladki. Wykonane zbyt płytko będą bardziej [...]
[...] że spożycie alkoholu i związane z nim szkody wzrosły w pierwszym roku pandemii COVID-19. Badania wykazały wzrost spożycia alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem, większą ilość przeszczepów w przypadku alkoholowej choroby wątroby oraz zwiększoną liczbę wizyt na oddziałach ratunkowych związaną ze skutkami nadużywania alkoholu. Naukowcy [...]
[...] produkty podobne do BCAA), w jajkach kurzych, w mięsie, w rybach itd. Zawartość kontra dostępność Niemniej warto pamiętać, iż w suplementacji sportowej liczy się nie tylko ilość aminokwasów, ale też ich dostępność. Co z tego, że zastosujemy jajka kurze, skoro cechuje je powolne uwalnianie aminokwasów, za to rozciągnięte na wiele godzin? Ten sam [...]
Najlepsza pozycja do spania to taka, która jest dla Ciebie wygodna. Zła jakość snu i jego nieodpowiednia ilość wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, od otyłości i chorób serca po demencję i cukrzycę. Okazuje się, że liczy się także pozycja, w której śpisz, ponieważ wpływa na różne części Twojego ciała. Jakie są plusy i minusy różnych pozycji [...]
Cukrzyca jest niezwykle poważnym problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby. Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), [...]