Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Nie trzeba być wielkim znawcą tematu, żeby wiedzieć, że sen odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym życiu. Łatwo zauważamy, że jego brak przekłada się na nasze gorsze samopoczucie, zmęczenie czy brak koncentracji. Nie każdy wie jednak, że niedobór snu wywiera na nas dużo większy wpływ. Może się bowiem przyczynić między innymi do rozwoju cukrzycy i [...]
[...] Czyli z jednej strony dieta wegańska podwyższa stężenie testosteronu, z drugiej wydaje się wywoływać stan wymagający kompensacji (stąd wyższe stężenie SHBG i większa ilość testosteronu, który jest nieaktywny). W sumie, efekt podobnej diety wydaje się być złudny. Z pewnością dieta wegańska może być korzystna w kontekście długowieczności [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
[...] ani by ten związek miał wpływ na długość życia. Mało tego, badania na szczurach i rybach pokazują, że C60 może wywoływać silny stres oksydacyjny. Trzeba poczekać na większą ilość dobrze kontrolowanych badań. Jak na razie pozostałbym przy witaminach A,D,E,K + witamina C dostarczanych w rozsądnych ilościach - to powinno zapewnić wystarczającą [...]
[...] przygotowane z pełnego ziarna Tłuszcze Specjaliści sugerują, aby w tym okresie poziom spożycia tłuszczu wahał się między 1 a 1,5 g na kilogram masy ciała (tym razem NIE na ilość beztłuszczową!). Dodatkowo świat nauki postuluje, aby osoby starsze zjadały rano większą ilość węglowodanów w połączeniu z białkiem, natomiast po południu spożywać [...]
[...] konopne, grochowe i kokosowe. Mleko sojowe Wraz z wołowiną soja jest jednym z głównych czynników powodujących wylesianie w amazońskich lasach deszczowych, ze względu na ilość ziemi wymaganą do zaspokojenia popytu. Ciekawostką jest, że większość upraw soi istnieje w celu karmienia zwierząt gospodarskich i produkcji biopaliw, a nie mleka [...]
[...] w sylwetce. Czy można ćwiczyć codziennie? Odpowiadając na zadane pytanie, nie powinniśmy trenować 7 dni w tygodniu. W zależności od aktywności, którą preferujemy, średnia ilość treningów w skali tygodnia mieści się w granicach 4-5 jednostek treningowych. Jak zaplanować treningi? Bardzo dobrym rozwiązaniem jest łączenie różnych form aktywności. [...]
[...] jako nadwyrężenie stopnia II. Szerszy opis zakłada, że o naderwaniu mięśniowym mówimy wówczas, gdy uszkodzenia włókien mięśniowych przekraczają 5%. Uszkodzeniu ulega zatem ilość włókien mięśniowych, która będzie miała znaczący wpływ na mechanikę ruchu — jego ograniczenie. W przypadku całkowitego zerwania zazwyczaj brzusiec mięśniowy podwija się [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
Kobiety rozpoczynając przygodę z poprawą własnej sylwetki, rzadko biorą pod uwagę trening siłowy. Zazwyczaj chcą w swoim planie umieścić tylko ćwiczenia aerobowe. Niestety takie ćwiczenia nie dadzą efektów, o jakich kobiety marzą. Gdy już dojdą do wniosku, że bez treningu siłowego w budowaniu idealnej sylwetki się nie obędzie, zaczyna się robić [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
Życie intymne odgrywa sporą rolę w naszych związkach, kontaktach międzyludzkich oraz wpływa na nasze samopoczucie. Jednak ze względu na wiele aspektów, w niektórych przypadkach życie seksualne zaczyna podupadać lub całkowicie zanikać. Często może to być związane z chorobami, czasem z przekwitaniem, wynikać z nadmiernego stresu oraz wielu innych [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
[...] w roślinach może ulec stratom. Na przykład cebula traci aż 75% flawonoidów, gdy gotujmy ją w wodzie przez 15 minut. Przygotowując warzywa stosuj metodę ograniczającą ilość wody oraz skróć czas gotowania tak, jak to tylko możliwe. Dobrą metodą jest gotowanie na parze lub krótkie podsmażanie. Możesz również zachować płyn, w którym gotowały [...]
Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]
[...] zmiany spożycia pokarmu, beztłuszczowej masy ciała, temperatury ciała lub parametrów biochemicznych lub hematologicznych. BAM15 obniża poziom tłuszczu wątrobowego, zmniejsza ilość mediatorów prozapalnych lipidów i ma silne działanie przeciwutleniające. Nie wiemy, czy będzie stosowany u ludzi i czy nie wiążą się z nim rozliczne skutki uboczne. [...]