W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Obecna sytuacja sprawia, że czujemy się zmartwieni, pełni lęku i niepewni przyszłości. Kiedy pojawiają się kolejne ograniczenia, a pogoda nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, czujemy się przytłoczeni, osłabieni i bardziej podatni na złe emocje. Niepewność, z którą musimy się mierzyć każdego dnia, powoduje narastanie w nas negatywnych emocji. [...]
Duża ilość nowego materiału w szkole do przyswojenia. Wymagający szef w pracy. Nadmiar obowiązków zawodowych. Nieporozumienia w rodzinie, czy brak dobrej relacji z partnerem. To wszystko tradycyjnie uznajemy za czynniki stresotwórcze. Podsumowanie Co warte podkreślenia to wniosek, że większy wpływ na redukcję objawów stresu, obserwuje się przy [...]
Podróżowanie jest wspaniałą sprawą. Poznawanie nowych miejsc, ludzi, kultur może być naprawdę fascynujące. Małym problemem za to jest tzw. jet lag - stan fizyczny, który ma miejsce, gdy zostaje zaburzony wewnętrzny zegar Twojego ciała przez zmianę strefy czasowej. Podsumowanie Jet lag może być irytujący, ale trzeba pamiętać, że jest to tylko stan [...]
[...] W kilku badaniach opisano konsekwencje metaboliczne chirurgicznego usunięcia dużych ilości podskórnej tkanki tłuszczowej za pomocą liposukcji. Teoretycznie, jeśli całkowita ilość tłuszczu w ustroju jest najważniejszym czynnikiem przyczyniającym się do występowania komplikacji zdrowotnych, to usuwanie tłuszczu na dużą skalę powinno poprawić kilka [...]
[...] Południowej Europy, którzy większą część roku mają słoneczną pogodę, są w kontekście poziomu witaminy D w pełni zabezpieczeni. Jak się jednak okazuje, nie do końca ilość bezchmurnych i ciepłych dni przekłada się na „populacyjne” wyniki badań poziomów tego związku. Skala niedoborów witaminy D Powszechnie zwykło się uważać, że niedobory [...]
[...] mamy mniejszy apetyt. Jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to danie to jest dość dobrze zbilansowane. Około 70 g węglowodanów w pełnej porcji, ok. 20 g białka i podobna ilość tłuszczy. Choć tłuszczu jest niemało, to duży plus za to, że jest tu niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Sam skład jest przeciętny. Owszem, większość to [...]
[...] talerzy, hantli, kettlebells, worka z piaskiem czy robionego na zamówienie sprzętu strongman (walizki, yok, belka itd.) czy może ciężaru, jaki stanowi masa ciała. Nadmierna ilość powtórzeń powoduje, że rośnie lokalna wytrzymałość mięśni, odporność na zakwaszenie (nagromadzenie jonów wodoru, mleczanów), organizm zaczyna inaczej pozyskiwać energię [...]
[...] dla niewielu osób. Co warto wiedzieć o treningu tricepsów? Ogólnie możesz różnicować chwyt w treningu mięśnia trójgłowego z użyciem wyciągu, ale większe znaczenie ma ilość serii, zakres ruchu i to jak dopinasz mięśnie (np. jakie stosujesz pauzy). Nie należy zapominać, że ćwiczenia wykonywane przy wyciągach, oburącz, jednorącz, z liną, z [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
[...] Jak dawkować i z czym łączyć? Dawkowanie dwuwinianu choliny zaczyna się do 300mg na dobę. Jednak w miarę potrzeby dawkę można z powodzeniem podnosić, osiągając nawet ilość 1500 mg w ciągu dnia. Produkt w większej ilości należy wykorzystać stosując kilka porcji w ciągu dnia, np. 2-3 na dobę. Suplement z powodzeniem można łączyć z innymi [...]
Od dziesięcioleci zalecane jest ograniczone spożycie soli, w celu kontroli ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Przyjmując, że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli, spożycie dzienne nie powinno przekraczać 2 g sodu. Podsumowanie Nadmiar sodu w diecie może być szkodliwy, o [...]
[...] te umożliwiają komórkom budowę i odnowę mitochondriów, a te z kolei przekształcają składniki odżywcze w energię. Sugeruje to, że cytrulina opóźnia procesy starzenia, bowiem ilość mitochondriów spada wraz z wiekiem. Gdy spada ich ilość, wówczas do komórek dociera mniej składników odżywczych, mniej energii, aż w końcu komórka obumiera. Proces ten [...]
Wydawać by się mogło, że zła postawa ciała wpływać będzie głownie na efekt wizualny sylwetki. Jednak to, co wydaje się nam na pierwszy rzut oka mało groźne, rzutować będzie na wiele układów naszego ciała. To, jak utrzymujemy naszą postawę ciała, wpływa na szereg procesów fizjologicznych, o których czasem nie zdajemy sobie sprawy. Postawa ciała a [...]
Bifidobacterium Breve B-3 jest probiotykiem, który pomaga w kontrolowaniu masy ciała. Mówi się, że osoby otyłe mają mniej Bifidobacterii w jelitach, niż osoby szczupłe, i uważa się, że istnieje ścisły związek między mikroflorą jelitową a zespołem metabolicznym. Wnioski Badania wykazały, że spożywanie Bifidobacterium breve B-3 w dawce 20 mld CFU [...]
Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
[...] Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, przeciwutleniacze, etc. Okazuje się jednak, że bardzo pomocna wtedy, gdy potrzebna jest szybka redukcja masy ciała, może [...]
[...] Daj się ponieść fantazji! 5. Nie przejmuj się opinią innych Z pewnością nie raz usłyszysz od innych osób przykrą opinię na temat sposobu odżywiania. Pytania o odpowiednią ilość białka, wapnia czy witamin mogą pojawiać się dość często, zwłaszcza od osób, które nie mają pojęcia o weganizmie. Pamiętaj, że nie musisz nikomu tłumaczyć się ze swoich [...]
[...] zysku. Aby zmaksymalizować produkcję jaj, kury są okresowo głodzone i wystawiane na działanie sztucznego światła przez wiele godzin dziennie. Złe warunki i ogromna ilość jaj, które kury muszą wyprodukować, prowadzą do wielu chorób i przedwczesnej śmierci. Gdy nie są już wystarczająco produktywne, są wysyłane na ubój. W drodze są [...]