Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie ilości mięśni w organizmie.

Badanie

Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie dawkę cytruliny w wielkości 1 g na każdy kilogram masy ciała. Grupa kontrolna otrzymywała taką samą porcję innych aminokwasów, które na ten moment nie miały żadnego znaczenia i wpływu. Badanie trwało 12 tygodni.

citruline

Wyniki

Szczury zważono przed rozpoczęciem i po zakończeniu okresu suplementacji. Po upływie 12 tygodni okazało się, że w obu grupach szczury ważyły tyle samo, ale różnił się ich skład ciała. Zwierzęta, które otrzymywały cytrulinę miały o 13% mniej tłuszczu i o 9% więcej beztłuszczowej masy ciała, niż te z grupy kontrolnej.

Suplementacja cytruliną nie miała istotnego wpływu na cząsteczkę mTOR, która ma swój udział w integracji szlaków sygnalizacyjnych komórki, m.in. szlak insulinowy i czynnik wzrostu. Jednakże zauważono, że komórki wyprodukowały więcej białek TFAM. Białka te umożliwiają komórkom budowę i odnowę mitochondriów, a te z kolei przekształcają składniki odżywcze w energię. 

Sugeruje to, że cytrulina opóźnia procesy starzenia, bowiem ilość mitochondriów spada wraz z wiekiem. Gdy spada ich ilość, wówczas do komórek dociera mniej składników odżywczych, mniej energii, aż w końcu komórka obumiera. Proces ten też sprzyja wytwarzaniu się agresywnych wolnych rodników.

Wniosek

Badania wykazały, że suplementacja cytruliną wpłynęła korzystnie na zdrowie dorosłych szczurów. Jest zatem dość mocnym kandydatem do zapobiegania procesom starzenia się. Naukowcy w podsumowaniu stwierdzili, że podobne efekty mogą wystąpić u ludzi.

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26019250