Naukowcy z Uniwersytetu Leeds Beckett przygotowują artykuł do European Journal of Clinical Nutrition na temat wpływu leucyny na budowanie tkanki mięśniowej bez konieczności wykonywania treningu. Badania skoncentrowano na grupie powyżej 65 roku życia.

Leucyna

Suplementacja leucyną w dawce co najmniej 3 g w połączeniu z innymi aminokwasami stymuluje procesy anaboliczne w tkance mięśniowej. Badania przeprowadzane na zwierzętach wykazały, że suplementacja leucyną zapobiega spadkowi masy ciała, do której by mogło dojść w przypadku bezczynności. Był to impuls do przeprowadzenia podobnego eksperymentu na ludziach. Zdecydowali się na to naukowcy z Uniwersytetu Leeds Beckett w Anglii.

leucyna

Badanie

Naukowcy podzielili 25 zdrowych osób w wieku od 65 do 75 lat na trzy grupy:

grupa pierwsza - grupa kontrolna przyjmująca placebo,

grupa druga i trzecia przyjmująca kapsułki z aminokwasami w dawce 0,21 g aminokwasów na kilogram masy ciała dziennie (czyli osoba ważąca 80 kg suplementowała 16,8 g aminokwasów dziennie). Badani przyjmowali tą dawkę w dwóch równych porcjach.

Grupa druga otrzymała suplementy zawierające 20% leucyny, a grupa trzecia 40%.

Zarówno przed, jak i po badaniu, naukowcy sprawdzili fizyczne możliwości badanych m.in. siłę dłoni, policzono ile razy badani mogli wstać i ponownie usiąść na krześle w ciągu 30 sek., ile metrów są w stanie przejść w ciągu 6 minut.

Po porównaniu wyników widać było, że sprawność fizyczna poprawiła się u osób przyjmujących leucynę. Co ciekawe, siła dłoni i test z chodzeniem był znacznie lepszy po okresie suplementacji u osób spożywających 20% leucyny, niż w grupie z 40% leucyny. Grupa przyjmująca 40% leucyny miała za to lepszy wynik w teście siadania.

Grupa kontrolna wyraźnie odstawała od grup z suplementami, co tylko potwierdza skuteczność aminokwasów.

Poza możliwościami fizycznymi zbadano także zmiany w składzie ciała, w ilości beztłuszczowej masy ciała. W tym przypadku lepiej sprawdziły się suplementy zawierające 40% leucyny – zwiększyła się beztłuszczowa masa mięśniowa. W pozostałych grupach zmiany te nie były istotne statystycznie.

Warto też zwrócić uwagę na to, jak zmieniły się proporcje beztłuszczowej masy ciała i tkanki tłuszczowej. Tutaj ponownie najlepsze wyniki osiągały osoby z grupy spożywające suplementy z 40% leucyny. W tej grupie była największa różnica pomiędzy zawartością beztłuszczowej masy ciała a masą tkanki tłuszczowej.

Wniosek

Temat wymaga jeszcze dalszych badań, ale powyższe wyniki pokazują, że długoterminowa suplementacja aminokwasami z leucyną, szczególnie tych, gdzie ilość leucyny wynosi 40%, może przynosić korzyści w procesach mających zapobiegać sarkopenii, gdyż wpływają one na syntezę białek mięśniowych.

Powyższe badanie pokazuje także, że na działanie leucyny mają również wpływ inne aminokwasy, które z pewnością napędzają jej mechanizmy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081485