Czy krioterapia może odchudzać?

Tak twierdzą naukowcy, jednak nie wszytko w tym badaniu jest oczywiste.

W procedurze wykorzystano komercyjne urządzenie do krioterapii tkanek  wyposażone w wiele elementów chłodzących. Zarejestrowano masę, wzrost oraz obwód talii i uda. BMI obliczono automatycznie przy użyciu komercyjnego aparatu Tanita. Temperaturę chłodzenia ustawiono na -10°C, a następnie obniżono do -5°C w ciągu 30 minut. Czas trwania wynosił 40 minut.  Masę ciała, obwód talii i ud oraz BMI rejestrowano ponownie w ciągu 1 godziny po zabiegu. Uczestnicy grupy 1 przeszli trzy procedury. Uczestnicy grupy 2 zgłosili się na ochotnika do wielu procedur i zgodzili się poddać skanowi całego ciała przed i po trzech i sześciu kolejnych procedurach.

Grafika: Zmiana obwodu w pasie i w udzie.

Wyniki:

  • nastąpiło średnie zmniejszenie o 3,0% obwodu w pasie (średnio 2,55 cm) w ciągu 3 h po zabiegu, ale nie odnotowano znaczącej zmiany obwodu uda,
  • wystąpił niewielki trend w kierunku zmniejszenia masy ciała i zmian BMI wywołanych krioterapią w zależności od wieku
  • niektóre starsze osoby wykazywały znaczne zmniejszenie obwodu talii, a niektóre młode osoby wykazywały niską odpowiedź na terapię.

Po serii trzech zabiegów:

  • nastąpiło średnie zmniejszenie obwodu w pasie o 2.8 cm 
  • nastąpiło średnie zmniejszenie wagi ciała o 0.53 kg.

Komentarz: być może podobny zabieg wymusza termogenezę, która ma kompensować chłodzenie ciała. Jednak efekty mnie zbytnio nie przekonują. Ponadto szef zespołu badaczy jest dyrektorem medycznym w klinice krioterapii, więc wiarygodność tego badania pozostawiam każdemu do oceny. Minimalny spadek masy ciała i BMI o niczym nie świadczy, z kolei spadek obwodu w pasie może być wywołany np. naturalnymi procesami, przerwą po posiłku itd.

Mitem powielanym w sieci jest to, iż ekspozycja na zimno aktywuje tłuszcz brązowy. Tak, tylko jego znikoma ilość u człowieka sprawia, iż miałoby to może znaczenie fizjologiczne, ale…. w skali 1000 lat. Ponadto przy ekspozycji na zimno u człowieka, utlenianie lipidów wzrosło tylko o 63%, podczas gdy utlenianie węglowodanów wzrosło o 588%.

Referencje:

Suvaddhana Loap and Richard Lathe „Mechanism Underlying Tissue Cryotherapy to Combat Obesity/Overweight: Triggering Thermogenesis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954866/

Vallerand A. L., Jacobs I. Rates of energy substrates utilization during human cold exposure. 1989;58(8):873–878. doi: 10.1007/bf02332221

Komentarze (1)
tomaszS

Wiem z książki Anity Bean oraz Ireny Celewojej, wydatek energetyczny taki sam pod względem parametrów ( tempo, kwas mlekowy) w temperaturze niskiej jest wyższy niż z temperaturze wyższej.

0