[...] który nadaje się do bezpośredniego spożycia. Ma słodki smak, dlatego nadaje się do wyrobu przetworów, lub jako dodatek do jogurtów, deserów, czy też ciast. SPRAWDŹ: Szybka redukcja nadmiaru wody podskórnej. Bezpieczny produkt z dodatkiem opuncji figowej. Co znajdziemy w opuncji figowej? Owoc opuncji figowej charakteryzuje wysoka zawartość nie [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
[...] w celu zbadania skuteczności suplementacji witaminy D w zapobieganiu cukrzycy typu 2 (T2DM) wykazała, że jej podawanie zmniejsza ryzyko rozwoju T2DM z 23% do 13 % (redukcja 10%) u osób mających stan przedcukrzycowy, niewyselekcjonowanych z powodu niedoboru witaminy D. Obniża ryzyko raka Metaanaliza badań sugeruje, że suplementacja [...]
[...] na zwiększone ryzyko uszkodzenia nerek, wskutek nadciśnienia lub cukrzycy. Od dawna jednym z pierwszych kroków w standardowych procedurach leczenia niewydolności serca jest redukcja czynników ryzyka, edukacja pacjenta i rodziny, a także ograniczenie podaży sodu w diecie. W pierwszej kolejności leczy się nadciśnienie, cukrzycę i dyslipidemię. [...]
Nie od dzisiaj wiemy, iż wcale nie trzeba bazować na „cardio” w trakcie pozbywania się tkanki tłuszczowej. Równie dobrze możesz wykonywać interwały bądź trening mieszany (aeroby połączone z wysokiej intensywności treningiem interwałowym, np. HIIT). Jeśli nie lubisz monotonnych aerobów, wcale nie musisz sięgać po to narzędzie. Możesz też więcej [...]
Czas wakacji, urlopów, małej ilości odzieży na ciele powoli dobiega końca. Dni stają się coraz krótsze, a temperatura za oknem również się obniża. Tradycyjnie, tak jak po lecie przychodzi jesień, tak w życiu sportowca dyscyplin sylwetkowych oraz tych z nas, którym zależy na prezentowaniu atrakcyjnej sylwetki, po okresie redukcji tkanki [...]
Od dziesięcioleci zalecane jest ograniczone spożycie soli, w celu kontroli ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Przyjmując, że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli, spożycie dzienne nie powinno przekraczać 2 g sodu. Podsumowanie Nadmiar sodu w diecie może być szkodliwy, o [...]
Rhodiola rosea, czyli po polsku różeniec górski to wieloletnia bylina zaliczająca się do rodziny gruboszowatych. W literaturze możemy spotkać również jeszcze jedno określenie różeńca - arktyczny korzeń. W badaniach sprawdzających efektywność hamowania enzymu ACE różne rodzaje ekstraktów z różeńca górskiego wywoływały zmniejszenie aktywności [...]
Utrzymanie zdrowej diety w szkole nie zawsze jest łatwym procederem, szczególnie gdy celem jest redukcja masy ciała. Słodkie przekąski, napoje, poczęstunki od kolegów i koleżanek nie ułatwiają walki o zdrową i ładną sylwetkę. Dostępność produktów o wysokim stopniu przetworzenia niestety nie ułatwia nam zadania. Nie tylko kalorie są ważne Wielu [...]
N-acetyl-l-cysteina to suplement diety, który w świecie sportowców odgrywa ważną rolę. Używany jest zazwyczaj do tego, aby znacznie podnieść możliwości regeneracyjne, odpornościowe, jak i wspomóc utrzymanie dobrej kondycji układu pokarmowego. Przez wiele osób jest niedocenianym środkiem, a osoby korzystające z suplementacji NAC chwalą sobie jego [...]
Kulturyści bardzo dbają o swój wygląd i estetykę tak, jak i panie. Ciągłe budowanie masy i redukcja sprawiają, że ciało w końcu mówi dość. Wielu kulturystów potrzebuje “pomocy”, by naprawić szkody wyrządzone ich ciałom przez ciężki trening. Nie dziwi już nikogo widok mężczyzny w salonie piękności. Naprawa zniszczonych dłoni, zabiegi regeneracyjne [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]
[...] tygodniach lub miesiącach, chociaż niekiedy proces pozbywania się nadmiaru kilogramów idzie wolno od samego początku. Niezależnie od tego, w którym momencie zauważy się, że redukcja nie idzie tak, jak powinna, warto rozważyć wykonanie pewnych laboratoryjnych badań diagnostycznych. Kontekst historyczny odchudzania - walka o przetrwanie To, co [...]
Bardzo często nieświadomie popełniamy błędy, przez które nie możemy osiągnąć swojego wymarzonego celu. Tracimy motywację i porzucamy treningi - w taki sposób nigdy nie odniesiemy sukcesu. Przeczytaj, jakie błędy na siłowni zdarzają się najczęściej oraz jak się ich wystrzegać. Chcę się odchudzić! Chcę być szczupła! Najpierw odpowiedz sobie na [...]
[...] i błonnik. Podsumowanie Mączka ryżowa jest wysokiej jakości źródłem węglowodanów, które przydatne są zarówno w ciągu dnia, jak i w okresie po treningu. Również w okresie, gdy naszym celem jest budowa masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej. Z tego też względu warto przemyśleć stosowanie Quamtrax Instant Rice Flour. Artykuł sponsorowany
[...] wiele rodzajów nowotworów powiązano z otyłością. Brak regularnego treningu powoduje utratę masy mięśniowej wynoszącą od 3% do 8% na dekadę, której towarzyszy spoczynkowa redukcja tempa metabolizmu i nagromadzenie tłuszczu. Co daje trening siłowy? 10 tygodni treningu: może dać przyrost 1.4 kg beztłuszczowej masy ciała, może zwiększyć [...]
TABATA to krótki intensywny trening, mający trwać 4 minuty. 8 ćwiczeń x 20 sekund = 160 sekund 8 x 10 sekund przerwy = 80 sekund 240 sekund = 4 minuty. Naukowcy sprawdzali, jak trening wytrzymałościowy i siłowy sprawdzą się u wytrenowanych graczy rugby i hokeistów. Celem było porównanie efektów treningu siłowego oraz: treningu interwałowego o [...]
Wykluczenie z diety mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli ktoś do tej pory korzystał z wysokoprzetworzonych źródeł mięsa. Szczególnie niebezpieczne są parówki i wędliny z MOM, czyli mięsem oddzielanym mechanicznie, w rzeczywistości nie jest to mięso, tylko odpady po produkcji mięsa. Badanie naukowe - skuteczność diety [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]
[...] i aby zrobić tzw. wagę, zdecydowała się na odwodnienie, co z resztą robi większość zawodników przed pojedynkiem lub w sportach sylwetkowych. Przeczytaj także: Szybka redukcja, odwodnienie, a hormony i zdrowie Proces odwodnienia polegał na wypiciu znacznej ilości wody, a następnie zmniejszeniu jej do zera w celu odwodnienia organizmu. [...]