Czego potrzebujemy: Na ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki - dobrze wypłukanej z zalewy 70 g banana 1 jajko 15 g kakao 30 g białka - izolat białka serwatkowego o smaku czekolady 3 g proszku do pieczenia Na masę serową: 70 g białego sera 100 g jogurtu naturalnego 170 g serka wiejskiego - tylko granulki 30 g białka - WPC smak biała czekolada - [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które [...]
Stymulacja tkanki mięśniowej jest procesem, który powinien występować w odpowiednich od siebie odstępach czasowych, które z kolei powinny być dobrane tak, aby wstrzelić się w zjawisko superkompensacji. Grupa grupie nie równa Przyglądając się temu, co serwuje nam nauka, większość trenujących osób powinna trenować większe grupy mięśniowe 2-3 razy w [...]
[...] trzeba sobie odmawiać. Najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek. Nie ma zakazu picia kawy, ale niech to będą dwie filiżanki dziennie, a nie pięć. Większość dzieci toleruje białko krowie, ale jeśli mama będzie piła dwie kawy z mlekiem dziennie, a do tego twarożek, kanapki z serem, jogurty, kefiry itp. wówczas będzie tego białka zwyczajnie za [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] jelita grubego). Dbanie o poziom jej podaży ma znaczenie dla zarówno zdrowia, jak i życia, gdyż zapobiega zaburzeniom krzepnięcia krwi oraz krwotokom. Co więcej, aktywuje białko, które uczestniczy w metabolizmie wapnia, przez co przyczynia się do prewencji osteoporozy i ochrony kości. Niedoborów witaminy K nie diagnozuje się na podstawie [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]
[...] potraw. Prawidłowo zbilansowany posiłek w szkole powinien zawierać źródła węglowodanów złożonych, czyli np. razowe pieczywo, pełnoziarniste tortille, pełnowartościowe białko np. pochodzące z nabiału, jajek, mięsa czy nasion roślin strączkowych oraz dostarczać zdrowe tłuszcze. Porcja jedzenia powinna być tak dostosowana, aby zahamować [...]
Nie ulega wątpliwości, że mięśnie ramion są jedną z tych partii mięśniowych, których trening wykonujemy z przyjemnością. Jednak czasem przyjemny i lekki trening niekoniecznie będzie oznaczał wzrost mięśni, a musi być on równie ciężki, jak trening pozostałych grup mięśniowych. Jeśli należysz do grona osób mających problem z rozbudową swoich [...]
Naukowcy badali reakcje na trening w dwóch grupach mężczyzn (w wieku 30 i 62 lat). Mężczyźni uczestniczyli w 10-tygodniowym cyklicznym programie treningu. Badano zawartość całkowitego testosteronu, wolnego testosteronu, kortyzolu, mleczanów i ACTH. Do oceny odpowiedzi wywołanych wysiłkiem zastosowano test wysiłkowy z dużym oporem (4 serie [...]
[...] inna niż u mężczyzn, którym tzw. robienie masy przychodzi łatwiej. W rezultacie większość kobiet musi się nastawić na dużo cierpliwości, trening oporowy oraz dietę bogatą w białko. Mężczyznom łatwiej budować mięśnie, ponieważ mają wyższy poziom androgenów (hormonów takich jak testosteron), które są anaboliczne. Ważnym czynnikiem jest też wiek. [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
[...] korzenie w starożytności. Może być zdrowym dodatkiem do diety dla wszystkich osób, które nie mają nietolerancji na gluten. Jest to wartościowy produkt, bogaty w błonnik, białko i przeciwutleniacze, dzięki czemu wspiera zdrowie naszego serca oraz układu pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem energii, które nie powoduje gwałtownego skoku [...]
[...] sklepowych, by odkryć ciekawe artykuły spożywcze, które wcześniej nie wpadły Ci w oko. Weganizm dopuszcza też przecież spożywanie pysznego pieczywa, strączków bogatych w białko, orzechów pełnych witamin czy olei roślinnych. Masło z powodzeniem można zastąpić hummusem lub innym roślinnym smarowidłem. Istnieje cała masa żywności pochodzenia [...]
[...] to ten również powali was na kolana. Tym razem ALLNUTRITION postawiło na pistacje, a dokładniej, białą czekoladę z pistacjami. Nutwhey Pistachio to przepyszny wysokobiałkowy krem, który nie zawiera oleju palmowego i rafinowanego cukru, czyli dwóch składników najczęściej dodawanych do klasycznych produktów tego typu. Nutwhey Pistachio to [...]
[...] tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne powody, dla których warto rozważyć włączenie do diety m.in. odżywek białkowych. Nie zawierają dodatku cukru oraz charakteryzują się znikomą ilością tłuszczu, a na rynku suplementów diety pojawia się coraz więcej coraz bardziej atrakcyjnych [...]
[...] które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami włosowatymi. Blokują też enzymy rozkładające kolagen - białko, które zapewnia siłę i wsparcie Twojej skórze i stawom. Flawonoidy, bo o nich mowa, to grupa związków, która: nadaje roślinom kolor, aby mogły przyciągnąć owady do [...]