[...] w dodatkowe aminokwasy może zahamować wzrost tkanki tłuszczowej. Naukowcy z Japonii przeprowadzili eksperymenty, które potwierdziły, że stosując BCAA łatwiej jest zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. BCAA Z reguły sportowcy stosują BCAA, jako środek chroniący mięśnie przed katabolizmem. Przed treningiem przyjmują oni od 5 do 25 g suplementu. W [...]
Zapraszamy na I Krajowe Forum Profilaktyki i Leczenia Kontuzji - Sport Support 2018 Conference Czas i miejsce: 16 lutego 2019 (sobota), aula AWF Poznań, godz. 9.30 – 17.30 ---------------------------------------------------------------------------------- ● Pierwsza interdyscyplinarna konferencja o kontuzjach w Polsce ● Skierowana do [...]
[...] C, D, witamin z grupy B, z magnezem, kolagenem oraz cynkiem. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałeś MSM, to zanim sięgniesz po dawkę 3 g, zacznij od mniejszej porcji i stopniowo zwiększaj. Dzienną dawkę możesz także podzielić na kilka mniejszych. W razie wątpliwości warto skonsultować dawkę oraz ilość porcji ze swoim dietetykiem lub lekarzem.
[...] sprawdzić, czy olej nie wywoła u ciebie niepożądanych reakcji. Jeśli Twoja skóra swędzi, jest zaczerwieniona lub pojawia się pokrzywka, przerwij jego stosowanie. Przesadnie duża ilość oleju, może powodować trądzik lub inne wypryski na innych częściach skóry, więc jeśli masz tłustą, skłonną do trądziku skórę, olej kokosowy może być problematyczny.
Hormon wzrostu był prawdopodobnie używany eksperymentalnie w kulturystyce już w latach 80. XX wieku, jednak z całą pewnością w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Zresztą próbowano jego użycia w licznych dyscyplinach sportowych, mimo iż istnieją poważne zastrzeżenia czy daje jakiekolwiek zyski np. w kolarstwie. Podsumowanie To nie [...]
[...] wzmocnienie mięśni grzbietu. Dlatego Pilates najczęściej składa się z ćwiczeń rozciągających oraz wzmacniających mięśnie brzucha, pleców, barków czy pośladków. Nie chodzi o ilość powtórzeń, a o jakość wykonania ćwiczeń. Gwarantuję, że podczas treningu Pilates odkryjesz mięśnie, o których istnieniu wcześniej nie miałaś pojęcia. Jakie korzyści [...]
[...] większą ekspresję czynnika przeciwzapalnego. Spożycie białka serwatkowego i kurkuminy zwiększało stężenie związków stanowiących ochronną barierę w ustroju oraz zmniejszało ilość produktów karbonylowanych białek (wysoce niekorzystnych). Jakie to ma znaczenie? Odkładanie się zmodyfikowanych białek w komórkach może prowadzić do rozwoju wielu [...]
[...] filmie przesłanym na jego kanał YouTube, Dauda podzielił się swoją listą zakupów spożywczych podczas przygotowań do Olympii 2022. Nie jest zaskoczeniem, że spożywa ogromną ilość kalorii i w jego koszyku znalazły się spore ilości kurczaka, steków i ryżu, które są podstawą jego diety. Kupił też dwie duże paczki słodkich ziemniaków, jajka, [...]
[...] które jest rzadko wykonywane z dodatkowym ciężarem. Prawdopodobnie nie warto wykonywać zbyt dużych objętościowych treningów mięśni brzucha, bo to się nie przekłada na ilość tkanki tłuszczowej w rejonie tułowia. Niestety, taki mit nadal pokutuje u osób, które chcą pozbyć się tłuszczu. Myślano tak nawet w latach 60. i 70. XX wieku. W [...]
[...] pewne zasoby tłuszczu podskórnego są o wiele trudniejsze do zlikwidowania (insulinooporność, wysoki kortyzol, wysokie stężenie estradiolu, niskie stężenie adrenaliny, mała ilość receptorów dla androgenów w kluczowych obszarach lub ich wysycenie itd.) Niemniej należy dodać, iż trening brzucha jest bardzo skuteczny, jeśli ktoś jednocześnie wdroży [...]
[...] wariant, jeśli masz problem ze znacznie prostszymi odmianami. Co warto wiedzieć? Na szczególnie problemy są narażone panie, ze względu na uwarunkowania fizjologiczne, ilość tkanki tłuszczowej, słabszą górę ciała oraz osoby posiadające nadmiar tkanki tłuszczowej. Zgromadzony tłuszcz w tym ćwiczeniu może znacząco utrudnić pracę, każdy [...]
Nie od dziś wiadomo, że dla naszego organizmu najlepsze jest to, co naturalne. Naukowcy z Otago przeprowadzili nawet badania, z których wyciągnęli wnioski, że surowe owoce i warzywa wpływają korzystniej na nasze zdrowie psychiczne, niż gotowane, konserwowane, czy w jakikolwiek inny sposób przetwarzane. Po jakie owoce i warzywa sięgać najlepiej? [...]
[...] do porównania i wyciągnięcia wniosków. Wyniki – poniżej przedstawiono wyniki testów: Im niższy był poziom insuliny, tym lepsze wyniki pamięciowe. Zmierzono również ilość ketonów w moczu. U osób na diecie bogatej w węglowodany nie wykryto ketonów, ale były one obecne w drugiej grupie. Warto również wspomnieć, że poziom ketonów był [...]
[...] Badanie Naukowcy wzięli pod obserwacje 280 otyłych osób przez 10 dni i 100 osób o prawidłowej masie ciała, które obserwowali przez 14 dni. Rejestrowano przez ten czas ilość spożywanych kalorii i okres dnia, w którym były one jedzone. Badacze wzięli pod uwagę zależność pomiędzy nawykami śniadaniowymi, a ilością spożywanych kalorii. Z [...]
[...] w porównaniu do grupy z wykorzystaniem cytruliny (grupa R-LEU) Nieco inaczej wyglądają wyniki dotyczące ilości białka kurczliwego w komórkach mięśniowych. Mniejsza ilość kaloryczna w diecie = mniejsza zawartość zgromadzonej tkanki mięśniowej, jednak wydaje się, że cytrulina była w stanie lepiej zapobiegać zmniejszeniu ilości białek [...]
[...] odniesienia w kontekście zmiany składu ciała oraz poziomu tkanki tłuszczowej. Naukowcy przyjrzeli się również takim informacjom, jak średni czas aktywności fizycznej i ilość czasu poświęconego stricte na trening siłowy. Wyniki Przeciętny czas poświęcany na aktywność fizyczną obserwowanych osób wynosił pół godziny dziennie. To trening [...]
Tribulus Terrestris znalazł sobie liczne grono zwolenników i nie stało się tak bez przyczyny. Według licznych badań buzdyganek ziemny ma wiele ciekawych właściwości. Podsumowanie Okazało się, że suplementacja TT miała wpływ na dehydrogenazę mleczanową oraz kinazę kreatynową. Podsumowując, krótkotrwała suplementacja TT nie ma wpływu na IL-6 i [...]
Istnieje coraz więcej dowodów na to, że stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w rozwoju i progresji miażdżycy. Witamina C jest głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem w ludzkim osoczu i postawiono hipotezę, że chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Interpretacja Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są [...]
[...] mięsa jako bardziej atrakcyjny i męski, ale też mniej intensywny, niż u osób jedzących mięso. Przy czym naukowcy spekulują, że na intensywność zapachu ma jeszcze wpływ ilość tłuszczu w mięsie. Skąd się bierze ta różnica zapachów? Na zawartość naszych płynów ustrojowych, czy to potu, moczu czy nasienia, mają wpływ przetwarzane przez nas [...]
[...] Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to przede wszystkim tłuszcz i białko. W tym przypadku nie ma ani grama białka. Jest duża ilość tłuszczu i trochę węglowodanów. Plastry roślinne mają też nieco niższą kaloryczność niż zwykły ser żółty. W smaku jest niezły. Nawet przypomina ten żółty ser, choć ja [...]