Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] stężenie IL-8 o 12%, stężenie czynnika martwicy nowotworu (TNF-alfa) spadło o 8%. Co to oznacza i jakie ma znaczenie? Wiadomo, że IL-1 sprzyja procesom zapalnym i zwiększa ilość przerzutów. Aktywność biologiczna IL-8 może przyczyniać się do progresji guza poprzez regulację wytwarzania nowych naczyń krwionośnych, stymulację wzrostu i przeżycia [...]
[...] kulturystów podejmuje niepotrzebne ryzyko dla zdrowia. Większość z tego ma związek ze środkami dopingującymi. Mówi, nie potępia wprost używania sterydów, ale uważa, że ilość jakiej kulturyści używają jest zbyt duża. Powód ich stosowania jest prosty. Wszyscy chcą szybko dostać się na najwyższy poziom. Niektórzy mają nadzieję, że wystartują w [...]
Glukozamina to znany składnik preparatów na stawy, który docelowo utrzymuje nienaganną kondycję chrząstki stawowej. W badaniach naukowych najczęściej przyglądano się jej działaniu wspomagającemu stawy, rzadko kiedy zwracając uwagę na dodatkowe korzyści. Świeżo opublikowane doniesienia naukowe wskazują, że glukozamina posiada jeszcze inne ciekawe [...]
[...] kształt, ale nie ma to nic wspólnego z tym, czy piersi będą później obwisłe, czy nie. Największy wpływ ma na to genetyka oraz duże wahania wagi. Karmienie piersią zmienia ilość tkanki tłuszczowej i tkanki łącznej w piersiach, co może spowodować, że po karmieniu pozostaną one duże lub się skurczą. Jeśli mimo wszystko młoda mama się obawia, [...]
[...] przez 4 – 6 tygodni nie przynosi oczekiwanych efektów, należy przeanalizować swoją dietę oraz stan zdrowia. Po upewnieniu się, że do organizmu dostarczana jest odpowiednia ilość białek, tłuszczy oraz błonnika i wody, a także że plan treningowy jest dopasowany do stanu zaawansowania i tempa regeneracji, wykonać można laboratoryjne badania [...]
[...] się kurzu z przedmiotów takich jak komody, szafki, parapety. Dbaj o nawodnienie przez cały dzień, ponieważ utrzymywanie odpowiedniej ilości płynów może zapewnić optymalną ilość płynów ustrojowych w naszym organizmie, a to pomaga utrzymywać nawilżenie w przewodzie nosowym i rozrzedzać śluz w nosie. Podsumowanie Jeśli budzisz się z zatkanym [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Suplementacja argininą znalazła swoje miejsce w świecie sportu dzięki ciekawej właściwości, jaką jest stymulowanie ilości tlenku azotu w ciele człowieka. Działanie to głównie wykorzystywane jest przy wsparciu okołotreningowym, jako okazja do zwiększenia efektu wazodylatacyjnego. Co więcej, arginina stanowi również składnik leków, które wspomagają [...]
[...] śpi bez zaburzeń oddechu. Posiłki dwunastolatka składają się z ryżu, ryby w curry, steku i zupy. Po operacji Arya nie może jeść za dużo. Cztery łyżki ryżu to maksymalna ilość na raz. Jeśli zje więcej od razu wymiotuje. Nie może też jeść słodyczy. Trzymamy kciuki za dalszą walkę z otyłością Aryi i jego powrót do normalnego życia. Od razu na [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Obecna sytuacja sprawia, że czujemy się zmartwieni, pełni lęku i niepewni przyszłości. Kiedy pojawiają się kolejne ograniczenia, a pogoda nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, czujemy się przytłoczeni, osłabieni i bardziej podatni na złe emocje. Niepewność, z którą musimy się mierzyć każdego dnia, powoduje narastanie w nas negatywnych emocji. [...]
Duża ilość nowego materiału w szkole do przyswojenia. Wymagający szef w pracy. Nadmiar obowiązków zawodowych. Nieporozumienia w rodzinie, czy brak dobrej relacji z partnerem. To wszystko tradycyjnie uznajemy za czynniki stresotwórcze. Podsumowanie Co warte podkreślenia to wniosek, że większy wpływ na redukcję objawów stresu, obserwuje się przy [...]
Podróżowanie jest wspaniałą sprawą. Poznawanie nowych miejsc, ludzi, kultur może być naprawdę fascynujące. Małym problemem za to jest tzw. jet lag - stan fizyczny, który ma miejsce, gdy zostaje zaburzony wewnętrzny zegar Twojego ciała przez zmianę strefy czasowej. Podsumowanie Jet lag może być irytujący, ale trzeba pamiętać, że jest to tylko stan [...]
[...] W kilku badaniach opisano konsekwencje metaboliczne chirurgicznego usunięcia dużych ilości podskórnej tkanki tłuszczowej za pomocą liposukcji. Teoretycznie, jeśli całkowita ilość tłuszczu w ustroju jest najważniejszym czynnikiem przyczyniającym się do występowania komplikacji zdrowotnych, to usuwanie tłuszczu na dużą skalę powinno poprawić kilka [...]
[...] Południowej Europy, którzy większą część roku mają słoneczną pogodę, są w kontekście poziomu witaminy D w pełni zabezpieczeni. Jak się jednak okazuje, nie do końca ilość bezchmurnych i ciepłych dni przekłada się na „populacyjne” wyniki badań poziomów tego związku. Skala niedoborów witaminy D Powszechnie zwykło się uważać, że niedobory [...]
[...] mamy mniejszy apetyt. Jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to danie to jest dość dobrze zbilansowane. Około 70 g węglowodanów w pełnej porcji, ok. 20 g białka i podobna ilość tłuszczy. Choć tłuszczu jest niemało, to duży plus za to, że jest tu niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Sam skład jest przeciętny. Owszem, większość to [...]
[...] talerzy, hantli, kettlebells, worka z piaskiem czy robionego na zamówienie sprzętu strongman (walizki, yok, belka itd.) czy może ciężaru, jaki stanowi masa ciała. Nadmierna ilość powtórzeń powoduje, że rośnie lokalna wytrzymałość mięśni, odporność na zakwaszenie (nagromadzenie jonów wodoru, mleczanów), organizm zaczyna inaczej pozyskiwać energię [...]
[...] dla niewielu osób. Co warto wiedzieć o treningu tricepsów? Ogólnie możesz różnicować chwyt w treningu mięśnia trójgłowego z użyciem wyciągu, ale większe znaczenie ma ilość serii, zakres ruchu i to jak dopinasz mięśnie (np. jakie stosujesz pauzy). Nie należy zapominać, że ćwiczenia wykonywane przy wyciągach, oburącz, jednorącz, z liną, z [...]