[...] o dodatkowe 200 – 300 kcal w stosunku do szacowanego zapotrzebowania. Analogicznie w przypadku problemu z nadwagą wartość energetyczną diety należy obniżyć o taką samą ilość kalorii. Białko Aktywność fizyczna generuje większe zapotrzebowanie na białko oraz surowce energetyczne. Szacuje się, że białko powinno stanowić 20 – 25% kalorii w [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] źródłem witaminy D3 jesteśmy my sami, gdzie podczas ekspozycji na promienie słoneczne w organizmie zachodzi proces jej syntezy. Dawkowanie: 2000 IU dziennie jako ilość wyjściowa. Większe dawki powinny przebiegać pod kontrolą laboratoryjną. Podsumowanie Wymienione wyżej trzy preparaty stanowią podstawę funkcjonowania układu [...]
[...] osoby podchodzą do kwestii treningu siłowego nieco melancholijnie. Po 2-3 tygodniach, gdy już nasz organizm przyzwyczai się do intensywności, możemy zwiększyć sobie ilość dni treningowych bądź ilość ćwiczeń w serii. Możesz również wykorzystać crossfit jako uzupełnienie treningu fitness na siłowni zamiast klasycznych aerobów. Jest to [...]
[...] odpowiednia rozgrzewka. Przed przystąpieniem do treningu siłowego rozgrzej cały organizm, wykorzystując wysiłek tlenowy, który zazwyczaj powinien trwać 10-12 minut. Jest to ilość czasu, która pozwoli na to, aby temperatura ciała wzrosła, jak i tempo krążącej krwi przyspieszyło. Co więcej, w ramach rozgrzewki powinniśmy wykonywać lekkie [...]
[...] na scenę podczas 52. Azjatyckich Mistrzostwach Fitness i Kulturystyki w Mongolii, które odbędą się jeszcze w tym miesiącu. Nie wiemy tylko, czy nadal będzie spożywał taką ilość białek jaj… Ale jak widać to posunięcie dietetyczne opłaciło mu się, bo zdobył mistrzowski tytuł. A Wy jecie same białka jaj czy całe jajka? Dla zwolenników białek jaj [...]
Steve Reeves pionier i mistrz, był kulturystą "Złotej Ery", gdzie liczył się klasyczny wygląd i proporcje. Jego głównym założeniem było to, że tylko ciężkim treningiem siłowym, bazującym na wykorzystaniu całego ciała, jak i podstawowymi ćwiczeniami wielostawowymi jesteśmy w stanie zbudować znakomitą sylwetkę. Co więcej, pamiętać musimy o tym, że [...]
Zazwyczaj trening siłowy wykorzystuje tzw. progresję prostą, która opiera się na tym, aby w każdej serii treningowej dokładać obciążenia. Nasze mięśnie, aby rosły potrzebują ciągłej stymulacji, co jest dla nich pretekstem, aby móc dobudowywać nowe struktury białkowe. Jednak pamiętać musimy, że mięśnie potrzebują wyzwań i ciągłego zaskakiwania. [...]
[...] uwielbiała fotografię, malowanie i wszystko, co wiąże się z kreatywnością, więc zaczęła dzielić się nią na swoich kanałach w mediach społecznościowych. Szybko zdobyła sporą ilość fanów i gdy zaczęła interesować się siłownią, jej kanał na Instagramie nieco zmienił charakter. Anna stała się influencerką i ma już teraz 7,2 mln fanów! Wciąż [...]
[...] ścisły. Jednak W każdym przypadku posiłki były dostarczane przez naukowców, którzy chcieli się upewnić, iż badani zastosują określony model diety (rozkład makroskładników, ilość energii itd.). Diety niskotłuszczowe skutkowały większą utratą tłuszczu (średnio o 16 gramów dziennie) i większym wydatkiem energetycznym (średnio o 26 kalorii [...]
[...] dłuższe, logicznym wyjściem stan się dołożenie kolejnego dnia przeznaczonego na trening. Osoby średniozaawansowane bardzo często trenują 4-5 razy w tygodniu. Przez to ilość dni wolnych od treningu zaczyna spadać... Im mniej dni przeznaczonych na odpoczynek, tym bardziej narasta zmęczenie. Nie zawsze jest to zmęczenie fizyczne, choć bardzo [...]
Jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez osoby, które postanowiły zadbać o swoje zdrowie, poprawić wygląd swojej sylwetki lub/i rozbudować mięśnie/wzmocnić ich siłę po to, aby podnieść swoje umiejętności w wybranej dyscyplinie sportowej. Kiedy zwiększać ciężar? Jest to temat na osobny artykuł, jednak w największym skrócie warto [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
Jeśli tylko ktoś pokochał siłownię to powrót do treningów po przerwie, będzie niesamowitą radością. Znów będzie można mierzyć się samemu z sobą, znów będzie można poprawiać swoje wyniki, znów będzie można odreagować stresy dnia codziennego. Czy jednak od pierwszego dnia powinniśmy stosować dokładnie takie same suplementy jak w momencie [...]
[...] To chyba pierwsza myśl, która przechodzi wszystkim, gdy analizujemy to, co z reguły powinno się zjadać, podczas spożywania dobrze skonstruowanej diety roślinnej. Bardzo duża ilość błonnika. Z łatwością można sobie bowiem wyobrazić sytuację, gdy nasz weganin będzie konsumował wyłącznie ciastka przygotowane z produktów roślinnych. Wtedy zachodzi [...]
[...] zidentyfikowali wiodące mechanizmy, za pomocą których może ona wspierać nasze zdrowie. Jednym z głównych jest jej zdolność do zmniejszenia stanów zapalnych. Zwiększona ilość stanów zapalnych, zwłaszcza gdy jest rozłożona w czasie, może być związana z ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz niektórych nowotworów. Zespół [...]
Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]
[...] latach eksperymentów naukowcy wywnioskowali, iż objadanie się jest jednym z głównych czynników ryzyka kancerogenezy, niemniej ogromne znacznie odgrywa również skład diety (ilość makro- i mikroskładników, witamin i minerałów, rodzajów kwasów tłuszczowych, ilość błonnika itd.). W szczególności wydaje się, że niskie spożycie owoców i warzyw może [...]
[...] rozłożone w ciągu następnych 4 h, (c) 8-godzinne podawanie insuliny w dwóch falach (50% obliczonej dawki insuliny natychmiast i 50% w ciągu kolejnych 8 godzin). Całkowita ilość insuliny była utrzymywana na stałym poziomie dla każdego posiłku. Ile pizzy zjadano w eksperymencie? Porcja pizzy była ważona codziennie na wadze spożywczej, aby [...]
[...] będą nasilać odczucia stresowe. O ile trudno pozbyć się nam czynników stresowych, związanych np. Z wykonywanym zawodem, o tyle możemy im przeciwdziałać, dbając o odpowiednią ilość snu i regenerację. Wygospodaruj nieco czasu na relaks. Nawadniaj się i suplementuj minerały Brak odpowiedniej ilości wody w diecie, która stanowi podstawę [...]