Wspomaganie organizmu pod kątem odporności powinno skupić się przede wszystkim na produktach naturalnie wzmacniających nasz system immunologiczny, które dość obficie występują w pokarmach. Ze względu na szerokość geograficzną, w jakiej żyjemy, jak i zmiany pogodowe, które potrafią płatać figle, odporność może być wystawiana na szereg prób. W okresie zmian pór roku podatni jesteśmy na infekcje wirusowe, przeziębienia i wszelkiego rodzaju osłabienia formy zdrowotnej, jak i często spadki nastroju.

Podatność na te wszystkie czynniki związana jest ze zmianami temperatury, zmianą ilości dostępnego światła słonecznego oraz często z przyczyn błahych, jak niedopasowanie ubioru pod warunki pogodowe. Dodatkowo trening siłowy wywołuje stres dla naszego organizmu, w okresie tym powinniśmy zadbać o odpowiednie odżywienie i regenerację. Ważne też jest, by po wyjściu z sali treningowej dokładnie osuszyć nasze ciało i uspokoić tętno, co będzie związane z lepszą izolacją ciepła.

Wracając jednak do meritum, z jakich suplementów warto korzystać, aby naturalnie wspomagać odporność?

1. Czosnek

Działanie prozdrowotne czosnku i jego fenomen zawdzięczamy znajdującym się w składzie tzw. naturalnym antybiotykom, o ile antybiotyk jako substancja z grupy leków zazwyczaj kojarzy się nam z czymś negatywnym (i dobrze, bo antybiotyk stanowi źródło problemów w florą bakteryjną, która nie ulega regeneracji po jego odstawieniu, jak to się powszechnie uznaje, a osoby w przeszłości intensywnie leczone preparatami na bazie antybiotyków czasem zmuszone są do końca życia wspomagać swoją dietę probiotykami), o tyle zawarta w czosnku allicyna wykazuje właściwości bakteriobójcze, niwelujące drobnoustroje oraz niszczące grzyby. Dzięki temu produktowi organizm będzie wsparty w walce z drobnoustrojami wywołującymi stany zapalne, narażające nasz organizm na infekcje i chorobę. W okresach, gdy czujemy, że coś złego zaczyna się dziać, z powodzeniem możemy zwiększyć ilość spożywanego czosnku na dobę, który wykazuje silne działanie doraźne.

Forma czosnku, jaki spożywamy jest dowolna, należy pamiętać jednak, żeby wybierając czosnek w sklepie, celujmy w ten o lekkim fioletowym zabarwieniu, który nie wygląda idealnie jak z obrazka (śnieżnobiały) i nie pochodzi z upraw znajdujących się na terenie Chin. 1 ząbek czosnku dziennie w zupełności wystarczy, aby wspomóc działanie naszego układu odpornościowego. Rozwiązaniem pożądanym będzie wykorzystanie preparatu, który w swoim składzie zawiera głównie allicynę.

2. Witamina C

Sztandarowy produkt kojarzony z odpornością człowieka. Witamina C wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, łagodzi skutki stresu oksydacyjnego. Co więcej, wspomaga obniżenie hormonu stresu, jakim jest kortyzol. W suplementacji sportowej znajduje swoje zastosowanie również jako uzupełnienie suplementacji wspomagającej regenerację stawów-jako wsparcie dla procesów związanych z syntezą kolagenu. Witamina C dba o uszczelnienie naczyń krwionośnych, nie powodując rozprzestrzeniania się drobnoustrojów po naszym organizmie.

Naturalnymi pokarmami obfitującymi w witaminę C są: papryka, cytrusy, acerola, jarmuż, brukselka. Należy jednak pamiętać, że jest to związek dość nietrwały na działanie wysokiej temperatury, co oznacza, że długotrwała obróbka termiczna wyjaławia produkty żywnościowe z tej witaminy. W suplementach diety witamina C występuje głównie jako kwas askorbinowy. Warto dodatkowo wybierać produkt, który w składzie będzie posiadał wsparcie bioflawonoidów, kurkuminy, czy też rutyny.

Dawkowanie: około 1-3g na dobę, w okresach przeziębienia można pokusić się o dawki rzędu 10-15g stosowane w małych porcjach z dużą częstotliwością w ciągu dnia.

3. Witamina D3

Witamina D3 stała się obecnie hitem suplementacyjnym, który poprzez szeroką reklamę w mediach, zyskał na popularności. Jak głoszą hasła reklamowe, jej niedobory występują powszechnie i każdy z nas powinien zadbać o dodatkową suplementację. Tak naprawdę poziom witaminy D3 powinien być oznaczony, zanim przejdziemy do suplementacji, jednak jak się okazuje, hasła reklamowe są w pełni uzasadnione i mało która z osób trenujących ma w swoim organizmie odpowiedni poziom witaminy D3. Witamina ta sprawuje wiele funkcji, od wsparcia dla układu odpornościowego, poprzez dbanie o kondycję układu kostnego, do poprawy samopoczucia i nastroju. Bierze również udział w syntezie wielu ważnych hormonów, w tym testosteronu. Jako że jej rola jest bardzo szeroka, została okrzyknięta mianem witaminy życia.

Witamina D3 bogato występuje w takich produktach jak: ryby typu węgorz, śledź, makrela oraz jaja. Nieocenionym źródłem witaminy D3 jesteśmy my sami, gdzie podczas ekspozycji na promienie słoneczne w organizmie zachodzi proces jej syntezy.

Dawkowanie: 2000 iu dziennie jako ilość wyjściowa. Większe dawki powinny przebiegać pod kontrolą laboratoryjną.

Podsumowanie

Wymienione wyżej trzy preparaty stanowią podstawę funkcjonowania układu odpornościowego, jak i optymalizują działanie wielu narządów, dbając o ich odpowiedni stan fizjologiczny. Listę można znacznie rozszerzyć, pokusić się o produkty bardziej zaawansowane, jak choćby NAC czy też kurkumina, jednak staraliśmy się umieścić preparaty występujące powszechnie w sklepach, których zastosowanie nie będzie problematyczne.

Komentarze (0)