Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
[...] przede wszystkim dyscyplin siłowych i sylwetkowych. Jeśli chodzi o białko, zapotrzebowanie dzienne nie powinno być ani przekroczone, ani niezaspokojone, tzn. zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie spożycie protein w diecie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zbyt mała ilość białka utrudnia funkcjonowanie utrudnia przyrosty masy [...]
Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]
[...] glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Zasada jest prosta: -niskie IG = dobre produkty -wysokie IG = złe produkty Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie [...]
[...] i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc [...]
[...] cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny oraz długotrwałą dawkę energii. [...]
[...] alergicznych Test 5 - Czy jesz za mało zdrowych tłuszczy 4 Twoje ulubione snacki to chipsy i sery 3 Historia rodzinna alkoholizmu lub depresji 3 Wysoki cholesterol ogólny, niski HDL 4 Uczycie ociężałości, zapchania, po zjedzeniu produktów tłustych 4 Historia problemów z wątrobą lub woreczkiem żółciowym 4 Kupka jasnej barwy 4 Kupka twarda i [...]
[...] 90 to łącznie mam 160mg/dL i nagle pojawia się insulina co mi to zbija do 70 mg/dL resztę zamieniając w glikogen, jak to się ma do czasu ? Rozumiem ze jeżeli jem coś co ma niski indeks to te węglowodany pojawiają się wolniej we krwiobiegu i insulina na bieżąco je zbija ? Tu są jakieś różnice czasowe ? Można to porównać do zastrzyku dożylnego i [...]
[...] IF - ale mechanizmy jakie zachodza w naszym ciele sa podobne. Np. gdy poscimy - nie spozywamy weglowodanów ba wogole nic nie jemy - wiec po pierwsze -poziom insuliny jest niski -po drugie wzrasta wrazliwosc insulinowa -po trzecie nasilona jest lipoliza -po czwarte nasilane jest spalanie tkanki tluszczowej w celu uzyskania energi -po piate (i [...]
[...] z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru . Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier ! Zalecany jest dla osób zagrożonych i [...]
[...] bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Powinniśmy zatem jeść dużo ciemnego pieczywa, warzyw i owoców, białego chudego sera oraz ryb. Spożywajmy więcej mleka o niskiej zawartości tłuszczu oraz niskotłuszczowych jogurtów i kefirów. Do podstawowych i niezbędnych człowiekowi składników odżywczych należą: białko, węglowodany, tłuszcze, [...]
[...] jedzenie, wpisz tylko nazwę. By wygenerować listę wszystkich wysoko glikemicznych produktów, wpisz >55 w zakładce Indeks glikemiczny. By uzyskać listę produktów z niskim IG, wpisz <55 w zakładce Indeks glikemiczny, dostaniesz listę wszystkich "pieczyw" z IG mniejszym niż 55. *Jedzenie nie zawierające węglowodanów, badź [...]
[...] z wysokim IG zawierają szybko szybko strawne węglowodany, których zjedzenie powoduje dużo szybszy wzrost, a następnie spadek cukru we krwi. W przeciwieństwie do węglowodanów niskoglikemicznych, których węglowodany się wolniej trawią, powodują stopniowy, stosunkowo niski wzrost cukru we krwi. Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-07-29 14:38:25
[...] efekty Podwyższony w czasie stresu poziom cukru we krwi wpływa na dodatkowe uwalnianie insuliny. Jeżeli insuliny we krwi znajdzie się zbyt dużo, poziom cukru staje się niski (występuje zjawisko hipoglikemii). Inaczej w stanie napięcia pracuje układ trawienny - zmniejsza się wydzielanie soków żołądkowych i spowolnieniu ulegają ruchy [...]
[...] się jednak dzieje z insuliną przeciętnego kowalskiego? Okej. Każde spożycie cukru, stymuluje wyrzut insuliny do pewnego poziomu. W zależności od źródeł, poziom ten może być niski , średni lub wysoki. Stąd mamy IG czyli indeks glikemiczny produktów, który informuje nas o stopniu glikemii występującej po spożyciu danego produktu a co za tym idzie [...]
Syndrom kleszcza – Amsterdam, Holandia 2016 Dr Katharina Deutsch „Zaburzenia metylacji w Boreliozie – Fakty i Fikcja” -Zdrowie to w 1/3 środowisko, 1/3 mikroby i w 1/3 genetyka – Zauważyła że na genetyke jest w tej chwili moda i ‚hype’ jednak z jej klinicznego doświadczenia jest ona pomocna u chronicznie chorych pacjentów – Zdolności [...]
[...] na każdy kilogram należnej masy ciała. Co najmniej połowę tej ilości powinno stanowić białko zwierzęce. Preferencja dotyczy produktów bogatobiałkowych przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczów. U osób z nefropatią cukrzycową może być konieczne wprowadzenia bardziej drastycznych ograniczeń w spożyciu białka. 48* Zapotrzebowanie [...]