SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

niski poziom cukru we krwi po jedzeniu

  • Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8188 Data: 2020-05-22 10:54:51
  • [...] przede wszystkim dyscyplin siłowych i sylwetkowych. Jeśli chodzi o białko, zapotrzebowanie dzienne nie powinno być ani przekroczone, ani niezaspokojone, tzn. zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie spożycie protein w diecie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zbyt mała ilość białka utrudnia funkcjonowanie utrudnia przyrosty masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70395 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10016 Data: 2018-01-17 11:15:05
  • [...] glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Zasada jest prosta: -niskie IG = dobre produkty -wysokie IG = złe produkty Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie [...]

    Odpowiedzi: 39 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-02-20 15:43:05 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Indeks glikemiczny-->artykuł warto wiedzieć

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 6640 Data: 2007-06-23 15:48:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o węglowodanach.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny oraz długotrwałą dawkę energii. [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 16483 Data: 2010-06-18 16:36:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Testy żywieniowe

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] alergicznych Test 5 - Czy jesz za mało zdrowych tłuszczy 4 Twoje ulubione snacki to chipsy i sery 3 Historia rodzinna alkoholizmu lub depresji 3 Wysoki cholesterol ogólny, niski HDL 4 Uczycie ociężałości, zapchania, po zjedzeniu produktów tłustych 4 Historia problemów z wątrobą lub woreczkiem żółciowym 4 Kupka jasnej barwy 4 Kupka twarda i [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 8523 Data: 2005-12-22 12:01:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] 90 to łącznie mam 160mg/dL i nagle pojawia się insulina co mi to zbija do 70 mg/dL resztę zamieniając w glikogen, jak to się ma do czasu ? Rozumiem ze jeżeli jem coś co ma niski indeks to te węglowodany pojawiają się wolniej we krwiobiegu i insulina na bieżąco je zbija ? Tu są jakieś różnice czasowe ? Można to porównać do zastrzyku dożylnego i [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1210 Data: 2015-03-13 09:11:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] IF - ale mechanizmy jakie zachodza w naszym ciele sa podobne. Np. gdy poscimy - nie spozywamy weglowodanów ba wogole nic nie jemy - wiec po pierwsze -poziom insuliny jest niski -po drugie wzrasta wrazliwosc insulinowa -po trzecie nasilona jest lipoliza -po czwarte nasilane jest spalanie tkanki tluszczowej w celu uzyskania energi -po piate (i [...]

    Odpowiedzi: 717 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-06-07 05:02:17 Szacuny postu: 4 (cały temat: 0)
  • sukraloza

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru . Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier ! Zalecany jest dla osób zagrożonych i [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-02-17 15:56:53 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Odżywianie w kulturystyce info

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Powinniśmy zatem jeść dużo ciemnego pieczywa, warzyw i owoców, białego chudego sera oraz ryb. Spożywajmy więcej mleka o niskiej zawartości tłuszczu oraz niskotłuszczowych jogurtów i kefirów. Do podstawowych i niezbędnych człowiekowi składników odżywczych należą: białko, węglowodany, tłuszcze, [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 7861 Data: 2006-08-07 09:30:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] jedzenie, wpisz tylko nazwę. By wygenerować listę wszystkich wysoko glikemicznych produktów, wpisz >55 w zakładce Indeks glikemiczny. By uzyskać listę produktów z niskim IG, wpisz <55 w zakładce Indeks glikemiczny, dostaniesz listę wszystkich "pieczyw" z IG mniejszym niż 55. *Jedzenie nie zawierające węglowodanów, badź [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 17921 Data: 2008-07-29 15:05:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] z wysokim IG zawierają szybko szybko strawne węglowodany, których zjedzenie powoduje dużo szybszy wzrost, a następnie spadek cukru we krwi. W przeciwieństwie do węglowodanów niskoglikemicznych, których węglowodany się wolniej trawią, powodują stopniowy, stosunkowo niski wzrost cukru we krwi. Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-07-29 14:38:25

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 17921 Data: 2008-07-29 11:13:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Troszke o diecie :-D

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] efekty Podwyższony w czasie stresu poziom cukru we krwi wpływa na dodatkowe uwalnianie insuliny. Jeżeli insuliny we krwi znajdzie się zbyt dużo, poziom cukru staje się niski (występuje zjawisko hipoglikemii). Inaczej w stanie napięcia pracuje układ trawienny - zmniejsza się wydzielanie soków żołądkowych i spowolnieniu ulegają ruchy [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 10928 Data: 2005-06-20 03:24:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kerad37 krata do lata

    Post
    Po 35 roku życia

    [...] się jednak dzieje z insuliną przeciętnego kowalskiego? Okej. Każde spożycie cukru, stymuluje wyrzut insuliny do pewnego poziomu. W zależności od źródeł, poziom ten może być niski , średni lub wysoki. Stąd mamy IG czyli indeks glikemiczny produktów, który informuje nas o stopniu glikemii występującej po spożyciu danego produktu a co za tym idzie [...]

    Odpowiedzi: 4569 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-05-23 12:27:47 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Syndrom kleszcza – Amsterdam, Holandia 2016 Dr Katharina Deutsch „Zaburzenia metylacji w Boreliozie – Fakty i Fikcja” -Zdrowie to w 1/3 środowisko, 1/3 mikroby i w 1/3 genetyka – Zauważyła że na genetyke jest w tej chwili moda i ‚hype’ jednak z jej klinicznego doświadczenia jest ona pomocna u chronicznie chorych pacjentów – Zdolności [...]

    Odpowiedzi: 75 Ilość wyświetleń: 7019 Data: 2021-03-30 07:02:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] na każdy kilogram należnej masy ciała. Co najmniej połowę tej ilości powinno stanowić białko zwierzęce. Preferencja dotyczy produktów bogatobiałkowych przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczów. U osób z nefropatią cukrzycową może być konieczne wprowadzenia bardziej drastycznych ograniczeń w spożyciu białka. 48* Zapotrzebowanie [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-18 12:38:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)