Kofeina jest bez wątpienia najczęściej stosowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Znajdziemy ją w wielu napojach (kawach, herbatach, napojach bezalkoholowych), w produktach łączących ją z kakao oraz czekoladą, również w przeróżnych lekach. Podsumowanie Większość ludzi toleruje dawki 3-5 mg kofeiny na kg masy ciała, a biorąc pod [...]
[...] Podsumowując ADEK to kompleks witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Opisane dziś witaminy odpowiadają za prawidłowy stan skóry i zębów, zapobiegają stanom zapalnym, poprawiają widzenie i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Warto zadbać o ich odpowiednią ilość i jakość w naszej diecie i suplementacji.
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
[...] Warto pamiętać, iż suplement sprawdzi się lepiej niż wzbogacony probiotykami jogurt, gdyż w trakcie przechowywania w warunkach chłodniczych, w jogurtach znacząco spada ilość bakterii Lactobacillus acidophilus, zmienia się również pH produktu. Ponadto rozrzut ilości bakterii probiotycznych w jogurtach pochodzących od różnych producentów jest [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
Strongman Robert Oberst jest barwną postacią w świecie sportu. Wiemy, że siłacze jedzą sporą ilość kalorii, ale nie muszą tak mocno pilnować diety, jak kulturyści. Ludzie lubią wyzwania związane z jedzeniem, o czym przekonaliśmy się już nie raz, jak na przykład wtedy, gdy Bjornsson próbował zjeść 200 hamburgerów w ciągu 30 minut. Ostatnio Robert [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
[...] należą do najbardziej kontrowersyjnych politycznie roślin. Przez to, że w pewnym momencie historii zostały zakazane niemal na całym świecie, drastycznemu obniżeniu uległa ilość prac naukowych na ich temat. W związku z tym każdy użytkownik i potencjalny użytkownik konopi zarówno tych dostępnych w Polsce na receptę (mówiąc potocznie bogatych w [...]
Metformina jest preparatem przeciwcukrzycowym, bywa stosowana przez niechorujące na cukrzycę osoby, trenujące siłowo, mimo iż nie ma nawet cienia dowodu, iż ten środek pomaga osobom zdrowym! Za to istnieje wiele dowodów na to, iż metformina może wywołać stan zagrażający życiu - i faktycznie zabiła do tej pory setki osób (kwasica mleczanowa). [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] rozmiar i wagę. Ale jest jeden problem, bo zyskałem dużo tłuszczu. Masowałem przez sześć miesięcy. Przez pierwsze cztery miesiące jadłem czysto. Stopniowo zwiększałem ilość kalorii, gdy moja waga rosła i tak naprawdę nie miałem zbyt dużo tłuszczu, były to głównie mięśnie i to był całkiem niezły czas. Sprawy wymknęły się spod kontroli, [...]
[...] Badania wykazały też, że po przestawieniu zegarków na czas letni, kiedy śpimy godzinę krócej, darowizny na cele charytatywne w ciągu tygodnia spadają o 10%. Niewystarczająca ilość snu szkodzi zdrowiu psychicznemu i fizycznemu oraz wpływa niekorzystnie na kontakty międzyludzkie. Naukowcy poddali badaniu podczas czterech nocy 100 osób. W tym czasie [...]
[...] diety zachodnie bogate w cukry proste, niezdrowe tłuszcze (mało kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, bardzo dużo kwasów omega-6), produkty mleczne, dostarczające małą ilość warzyw i owoców, błonnika, witamin, minerałów, polifenoli, sprzyjają stanowi zapalnemu, otyłości, hiperinsulinemii oraz podniesieniu się stężenia IGF-1, co jest wiązane [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki to [...]
W wielu kremach i balsamach znajduje się kofeina. Czy może ona rzeczywiście poprawić wygląd Twojej skóry i pomóc pokonać cellulit? Z pewnością wiele osób próbuje znaleźć odpowiedź na to pytanie. W dzisiejszym artykule omówimy tę kwestię. Inne badania pokazują, że kofeina pomaga zmniejszyć zawartość wody w komórkach tłuszczowych i zwęzić naczynia [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Zainteresowanie pulsoksymetrem znacznie wzrosło na skutek pojawienia się epidemii. Badanie, które wskazywało nam poziom tlenu we krwi, było jedną z metod diagnozy, informacją - czy mamy problemy z kondycją płuc. Urządzenie na rynku istnieje jednak już od bardzo dawna i może być ciekawym gadżetem również w kontekście treningowym. Z artykułu dowiesz [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]