[...] surowo”. Ten sam „specjalista” Mariusz twierdzi, że: „50 mg jodu dziennie może wyleczyć chorobę Gravesa-Basedowa i Hashimoto”. Nic na to nie wskazuje. Płyn Lugola i inne preparaty zawierające jod były od prawie wieku stosowane, jako leczenie uzupełniające u pacjentów z chorobą Gravesa-Basedowa, u których planowane było usunięcie [...]
[...] (czasem wynoszą wiele ton!) Szczegółowe informacje znajdziesz: TUTAJ. Powinno się wykonać: RTG, szczególnie odcinka lędźwiowego kręgosłupa (skierowanie od lekarza rodzinnego) Rezonans magnetyczny – jeśli mamy do czynienia z przewlekłym bólem, kontuzją W razie potrzeby należy skonsultować się z ortopedą. Warto zasięgnąć porady odnośnie wad [...]
[...] zwiększając tym ogólny wydatek energetyczny. Na początku, kiedy potrzebujesz roztrenowania i wzmocnienia całego ciała, będą one idealne. Z czasem będziesz dokładać inne ćwiczenia, ukierunkowane na partię ciała, którą chcesz kształtować. Martwy ciąg To ćwiczenie jest dość popularne w trójboju i może cię przestraszyć. Wiedz jednak, że [...]
[...] do rękawic oraz owijek – stabilizujących palce i nadgarstek). Im niższy jest wskaźnik 2D:4D tym wyższy poziom testosteronu posiada dana osoba. Czy testosteron i inne SAA wywołują furię sterydową? Nikt tego nie udowodnił. Pewnie jest tylko, iż osoby z wcześniejszymi zaburzeniami psychopatologicznymi (o różnym podłożu) częściej sięgają [...]
[...] cukrzycy i nowotworom, a druga wręcz odwrotnie. W badaniach stwierdzono, iż nawet podobne kalorycznie, ale różniące się przetworzeniem kanapki z serem mają kompletnie inne oddziaływanie na ustrój (np. niskoprzetworzone wymagały dużo więcej energii do przyswojenia, w konsekwencji posiłek efektywnie dostarczał mniej energii). „Piwo jest [...]
[...] by konsumpcja nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. Szkodzić mogą jajka wytwarzane metodami przemysłowymi, ubogie w składniki odżywcze, mające inne proporcje kwasów tłuszczowych. Ponadto mogą być skażone antybiotykami, mikroplastikiem, dioksynami i polichlorowanynu bifenylami (PCB). Referencje: Tatoli R, Bonfiglio [...]
[...] Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" Grafika: odpowiedź insulinowa na jogurt, białka zwierzęce (np. wołowinę), rośliny strączkowe (ang. legumes) i inne produkty, nie nabiałowe. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" Pokarmy mające największy indeks insulinowy to: batonik mars (122 ± [...]
Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy jej zmniejszonym działaniu na (między innymi) mięśnie i tkankę tłuszczową. Od jakiegoś czasu, insulinooporność stała się słowem wytrychem. Mało kto wie, o co chodzi, a wszyscy chętnie się nim posługują. 28 otyłych kobiet po menopauzie, z cukrzycą typu [...]
Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]
[...] zawodnicy w wieku powyżej 40 lat byli bardziej narażeni na odniesienie kontuzji, najwięcej kontuzji dotyczyło barku, łokcia, kręgosłupa w odcinku lędźwiowym oraz kolana, inne badanie: wskaźnik urazów na 100 h treningu jednego uczestnika wynosił: 0.8000 dla rugby, 0.0035 dla treningu oporowego (kulturystycznego) oraz 0.0017 dla podnoszenia [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]
[...] wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, technologii żywności, sportu czy fizjologii. W serwatce białkowej występuje 0,6-0,8% białka (inne źródła podają 0.6 – 0.7%), w tym 70-80% przypada na α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę, 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Dlatego białka serwatkowe są takie drogie [...]
Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 miliona ludzi (3,8% populacji). Używanie marihuany („rekreacyjne”) jest legalne w 10 stanach. „Medyczna marihuana” jest legalna w 33 stanach USA. Co najmniej 18 milionów Amerykanów obecnie używa marihuany. W Izraelu co najmniej 30 tysięcy pacjentów sięga po [...]
Palenie tytoniu pozostaje plagą XXI wieku. Wywołuje lawinę problemów zdrowotnych. Przykładowo, na początku XX wieku rak płuc występował rzadko, kiedy upowszechniło się palenie tytoniu, ilość nowotworów wzrosła w sposób astronomiczny. W latach 30. XX wskaźnik śmierci z powodu raka płuc wynosił 4.9 na 100 000 osób, w 1990 roku wskaźnik wynosił już [...]
[...] stężenie insuliny i glukozy we krwi. Jednak nie można twierdzić, iż mają taki sam wpływ, jak napój z węglowodanami. Wykresy obrazujące odpowiedź glikemiczną były całkowicie inne po spożyciu napoju zawierającego 100 g węglowodanów i po dostarczeniu 2 litrów standardowego piwa. Ale … piwo zawiera etanol mający niszczący potencjał dla [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] osoby będzie zwiększał tętno powyżej 170-180 uderzeń na minutę. Podsumowanie Na pewno musisz kupić dobre buty do biegania (1-2 pary; np. Salomon SPEEDCROSS VARIO GTX lub inne, z trzeciej lub czwartej serii SPEEDCROSS. Być może sprawdzą się któreś modele ASICS), dobre buty do biegania po hali (jasna, kauczukowa podeszwa), kurtkę z gore-tex [...]
[...] smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często winowajcą i przyczyną zwiększania otłuszczenia sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, brokuły), ale oleje, masło i inne tłuszcze, którymi są zalane (dla poprawy walorów smakowych). Korzystne są pomidory, ale sytuacja zmienia się diametralnie, gdy są spożywane w postaci gęstego, tłustego [...]
[...] retencja wody, zwiększony przyrost tkanki tłuszczowej (jeśli stosuje się większe dawki nandrolonu). Najprawdopodobniej skutki uboczne stosowania nandrolonu nasilają inne, aromatyzujące SAA (synergistyczny wpływ estrogenów i progesteronu). Referencje: Izabela GOŹDZIKIEWICZ “Mechanizm konwersji cholesterolu do pregnenolonu z [...]
[...] jakie mają straszne problemy z redukcją tkanki tłuszczowej, kultywują picie napojów słodzonych, sięgają po jogurty, ciastka, batoniki, ciasteczka, lody lub popełniają inne, rażące błędy (wysokoprzetworzona żywność, za mało warzyw, za mało zdrowych tłuszczów, za dużo węglowodanów w dni wolne od treningu itd.). Ten świat nie jest [...]