Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
Mistrz kulturystyki, celebryta i aktor, Arnold Schwarzenegger uczestniczył w wypadku samochodowym w Los Angeles, który wydarzył się w miniony piątek po południu. Informację potwierdził Jego rzecznik. Z informacji policji w Los Angeles wynika, że w wypadku wzięły udział cztery samochody, w tym duży SUV, którego właścicielem jest aktor. Zostało [...]
Przynajmniej większość naszych czytelników chce od życia jak najwięcej. Dbamy o naszą dietę, staramy się dużo ruszać, trenujemy, dbamy także o nasze zdrowie psychiczne, utrzymujemy dobry kontakt z najbliższymi etc. Na te czynniki z reguły mamy dość duży wpływ. Nie mamy natomiast żadnego pola manewru, jeśli chodzi o to, gdzie się urodziliśmy. [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
[...] ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych badań przeprowadzonych na szczurach zdrowych i z cukrzycą, dieta dostarczająca produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) sprzyja hiperinsulinemii (nadmiernie podwyższonemu stężeniu insuliny), zwiększeniu otyłości, niższym wydatkom energetycznym i zwiększonemu odczuwaniu głodu. W badaniu [...]
[...] „odkrywają” największe tajemnice dietetyki, sportu i fizjologii. Kiedyś popularne było „demaskowanie” aerobów, treningu split, indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego. Teraz najnowszym krzykiem mody jest głoszenie, iż najważniejszy jest indeks insulinowy (jeden z autorów napisał, w wolnym tłumaczeniu: [...]
[...] mięśniowego (energia lokalna) i wątrobowego (podtrzymanie glikemii, funkcjonowania krwinek czerwonych, mózgu, rozmaitych innych narządów). Posiłek o wysokim czy niskim IG? Indeks glikemiczny pokazuje, jak organizm reaguje na porcję węglowodanów. Zestawia się dane i porównuje w odniesieniu do substancji używanej jako wzorzec. Kiedyś jako [...]
[...] W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych wykazano, że dieta zachodnia, charakteryzująca się zwiększonym spożyciem nabiału i produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), wpływa na stężenia hormonów mających związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
[...] znaczy, jeśli nie uwzględnimy nie tylko indeksu, ale też ładunku glikemicznego. Ponadto, w określonych okolicznościach nawet kiepskie produkty żywnościowe (o wysokim IG) są korzystne dla sportowców i są szybko zużywane np. po wyczerpującym treningu. Świeże owoce zmniejszają ryzyko W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w [...]
[...] g produktu, co będzie dotyczyło gęstości kalorycznej. Drugie z pojęć oznacza szybkostrawność pokarmu, powiązanej z tempem koncentracji glukozy we krwi. Produkty z wysokim IG Produkty, które będą charakteryzowały się wysokim IG, jak i wysokim ładunkiem glikemicznym, predysponować będą do odkładania w postaci tłuszczu, co powiązane jest ze [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
[...] endometrium, nerek i trzustki. Za kancerogenezę odpowiedzialne są oporność insulinowa, hiperinsulinemia i podwyższone stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu typu 1 (IGF1, insulin-like growth factor 1), zwłaszcza frakcji wolnej niezwiązanej z białkami.” To, co naturalne jest zdrowe – czy na pewno? Czy owoce sprzyjają [...]
Wybór odpowiednich węglowodanów bywa niekiedy utrudniony. Niełatwo znaleźć rzetelne informacje, które by można było dopasować pod nasze oczekiwania, aby wesprzeć się jakimiś danymi. Sprawia to, że wiele osób błędnie ocenia możliwości danego produktu węglowodanowego lub wykorzystuje go po prostu w sposób niewłaściwy. Niżej zaprezentowano więc [...]
[...] na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Wnioski: pomimo zawartości np. glukozy oraz fruktozy, świeże owoce nie wydają się stanowić zagrożenia zdrowotnego, jeśli nie są [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Jeszcze do niedawna ziemniaki w diecie były uważane za zło, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny. Cały czas staramy się jednak przekazać, że IG nie ma większego wpływu na jakość produktu, a warzywa te są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Jak w takim razie przedstawia się ich porównanie względem uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W [...]