możesz podać ig semoliny kasza kus-kus jest z niej produkowana i ma wysokie ig kolor tutaj nie ma znaczenia bo semolina ma wysoką zawartość karotenoidów, co daje jej żółte zabarwienie
pierwsze slysze, zlozone to zlozone, a IG rzeczywiscie moze nam pokazac jak produkt jest przetworzony i to wlasnie nim sie powinnismy kierowac, ale same wegle w platkach sa zlozone. zauwaz, ze fruktoza ma niski IG a jest cukrem prostym, a maltoza ma bardzo wysoki a to juz dwucukier Pozdrawiam, NoRtOn "Jezeli zobaczysz na swojej drodze [...]
Ja gdzies czytalem ze nie ma wegli latwo przyswajalnych i trudniej lub umiarkowanie, tylko te o wyzszysz ig i nizszym,a to sie rozni. Ogolnie wszystkie wegle sa tak samo przyswajalne lecz jedne podnosza bardziej poziom cukru we krwi a inne mniej (ig)
banany sprzyjaja otluszczeniu? to sa wegle i tyle. banan ma ich srednia ilosc, ig ma 60, czyli srednio-wysoki. okolotreningowo i na sniadanie moim zdaniem pasuje. nie rozumiem dlaczego mowisz "banan sprzyja otluszczeniu" zamiast "wegle o srednio/wysokim ig jako zapychacze w nieodpowiednich porach i ilosciach sprzyjaja [...]
a jakie tutaj masz b,t,w/kg? imo: jabłko z III dałbym do śniadania, oczywiście do III +warzywo, z IV maślankę wywal, daj jakieś ww o niskim ig, brakuje mi jeszcze po treningu białka szybko wchłanialnego i ww o wysokim ig, musisz dać chociaż z 20g inaczej mięśnie popalisz, a tego nie chcemy
[...] -banan (MOZNA PRZED LUB PO TRENINGU) (30MIN PRZED TRENINGIEM) 5.Posiłek (po treningu) ---------- -wafle ryżowe (ZASTAP RYZEM BIALYM, W SUMIE TO SAMO ALE RYZ MA NIZSZE IG) -banan, owoce (OK, MOGA BYC Z WYSOKIM IG) -paroweczki z indyka (UNIKAJ PAROWEK, PIERS Z KURCZAKA/RYBA ITP) -makaron 2jajeczny (WYWAL) -jajko kurze (WYWAL) UNIKAMY [...]
Boguc - generalnie temperatura pokarmu nie ma wpływu na ig, choc z drugiej strony podajac pokarm mocno zimny sprawiasz (ponoć - tak słyszałem), że organizm musi spożytkować dodatkową energe by go ogrzać. Co do stopnia rozgotowania - fakt, im bardziej rozgotowany ryż/makaron/ziemniaki/marchew to - tym wyższe ig pokarmu.
no no - kumam. chodzilo mi o cos innego. ig ryzu ugotowanego i surowego rozniloby sie znacznie (wiem wiem - kto je surowy ryż... - ale teoretuzujac:), natomiast ig ugotowanego ryzu cieplego i zimnego (bo letni - w gre nie wchodzi) - nieznacznie.
IG - indeks glikemiczny - to zmierzona laboratoryjnie wartość mówiąca w jakim stopniu dany produkt zawierający węglowodany po spożyciu podnosi poziom cukru we krwi. Górną wagą jest tutaj glukoza której IG wynosi 100.
Program ma być pomocą analityczną, a nie ma za nas komponować trening... Absolutna podstawa przy treningu: 1. Powinien obliczać tonaż= ile łącznie przerzuciliśmy ciężaru we wszystkich powtórzeniach i seriach 2. Powinien liczyć teoretyczny maksymalny ciężar i jego zmienność w czasie (tabelka wzorka [...]
Ja sie odniose do wypowiedzi kolegów. Ryż śmiało możesz jeść biały, nie przejmuj sie IG, nawet ziemniaki jedz, gotowane normalnie nie na parze (nie popadajmy w skrajności) Banan najlepiej rano czy po treningu, ale też nic ci nie będzie, jesz niewiele cukrów wiec moze zostać, tylko na noc unikaj. a ilośc posiłków to jak lubisz. Co do suplementacji, [...]
No raczej nie jem duzo posilkow z wysokiem IG :D moje glowne zrodla wegli to ryz bialy (chyba srednie IG) platki owsiane i owoce, ale jak jeszcze bede mial problemy to zamienie bialy na brazowy ryz :D
[...] przetworzenia ma znaczenie z wielu powodów, (widzę różnice pomiędzy opcjami: płatki owsiane górskie, a corn flakes nestle), ale nie koniecznie wskaźnikiem tutaj musi być IG. Reasumując, nawet gdyby IG nie miało żadnego znaczenia (ale jednak ma, nie tak wielkie jednak jak niektórzy sądzą), to nadal istniałaby wyraźna różnica pomiędzy kajzerką [...]
Ja się wyleczyłem z mani IG, osobiście nie wiedze powodu abym miał 3 razy dziennie jeść ryż tylko dlatego że ma niższe IG niż wspoamniane ziemniaki, ale na ten temat to nie mam zamiaru tutaj pisać bo miałem tutaj bana za to że nie widziałem nic złego w pomidorze w posiłku potreningowym, tutaj się nie wychodzi poza schematy.
Właśnie samo IG niewiele mówi, ważny też jest ładunek glikemiczny. Zresztą całym IG można sterować odpowiednio zestawiając ze sobą składniki w posiłkach.
A wiesz, TEORETYCZNIE przez ogromną % zawartość węglowodanów i małą białka gainer powinien smakiem szokować, a białko odwrotnie. W białku nie masz pola manewru, węglowodanów nie może być dużo. Pozostają jakieś tam aromaty, syntetyczne smaki etc. (co nie jest zdrowe dla konsumenta, ale kogo to obchodzi; liczy się kasa - ale to temat na dłuższą [...]
[...] Jeszcze pół biedy gdy bierzemy gainera czy carbo po treningu. Najlepiej i najzdrowiej dostarczać węgle złożone (ryż, kasza, makaron) i najlepiej dodatkowo kierując się IG. W gainerach już co nieco się zmienia, np zaczęli dawać węgle o niższym indeksie glikemicznym, tłuszcze (np. MCT), zmieniły się proporcje; wcześniej jeszcze trochę lepsze [...]