[...] i latwo magazynuje fat - wiec trzeba zrobic tak aby nie mial mozliwosci magazynowania fatu! Wyjsciem jest spozywanie malo - albo WOGOLE ODRZUCENIE! - ww o wysokim IG! Spozywanie malo wegli o niskim IG spowoduje mniejszy wyrzut insuliny - o o to chodzi! jezeli ktos ma problemy z insulina (opornosc/hiperinsulinizm) spozuwanie duzo wegli [...]
[...] mam 31 lat juz nie spale tluszczu do konca, najwyzej sie skurczy i poczeka na moja chwile nieuwagi;) > orzeczy czasem) // NIE MA PROBLEMU ZE ZJEDZENIEM CZEGOŚ Z WYŻSZYM IG. really? jak masz sklonnosci do tycia i juz posiadasz troche tkanki? a przeciez tycie jest bezposrednio polaczone z wysokim IG i insulina, wydawalo mi sie ze jak dasz [...]
[...] konkretnego wyrzutu insuliny?? a lody?? w sumie mają to co w mleku tj. cukry proste, tłuszcz mleczny + trochę białek mleka(serwatka+kazeina) z tego co wiem lody mają niskie IG to chyba przez tłuszcz i białko ale mogą mieć wysokie II bo białko też daje wyrzut insy, chyba jedynie tłuszcz spowalnia. Trzeba chyba wybierać te co mają dużo cukrów i [...]
Takee Im wyzsze IG produktow tym szybciej podwyzsza sie poziom cukru we krwi, i tym samym wpływa to na wieksza ilość wytwarzanej insuliny, Produkty o niskim IG są trawione znacznie wolniej, dzięki czemu dłużej nie odczuwamy głodu. Jak pisalem wyzej wysokie IG produktow powoduje wzrost poziomu insuliny, a utrzymywanie niskiego poziomu [...]
[...] przez CIebie wyjasnieniu mozna zaproponowac zwiekszenie ilosci B i juz byloby w porzadku (skompensowanie nieprzetrwaionych B). WW+T maja sens tylko w konfiguracji WW lowIG. Inaczej masakra. - dla mnie zupelnie nieuzasadniony zakaz laczenia ze soba roznych WW, czy B - niedostraczanie plynow wraz z "twardym" jedzienim? Hmm, trzymajac [...]
[...] Do cukrowcow ktore nas najbardziej interesuja nalezy polaczenie skrobi z blonnikiem tj . platki owsiane , ryz ciemny, kasze gryczana i jeczmienna, warzywa o niskim IG. Wspomne tylko ze IG to wspolczynnik szybkosci przenikania glukozy z pobranego pokarmu do krwioobiegu. Czym jest nizszy tym lepiej. Wszystkie cukry proste maja wysoki IG. [...]
[...] kości ;) Czyli mówisz, że spokojnie moge te 100g carbo brać? Czy może lepszą opcją byłoby wypić 50g podczas treningu, a drugie 50g po treningu? "węgle proste o niskim IG i węgle złożone o wysokim IG , mozesz podać przykład ???" no na przykład: węgle proste o niskim IG - jakieś owoce, dajmy na to jabłka ;) węgle złożone o wysokim IG - [...]
[...] zbyt często, jeśli już dodaj tłuszczy np. taj z oliwy przedtreningowej. Twaróg jak najbardziej. Ogólnie postaraj się skonstruować dietę tak: 1. Śniadanie - węgle o niskim IG + białko + tuszcze + warzywa (średnia ilość węgli) 2. Śniadanie - -II- tak samo (mniejsza ilość węgli) 3. Przedtreningowy - węgle o niskim IG, szybkowchłanialne [...]
[...] jem. Mąż od sąsiadki przyniósł mi worek za piękne oczy. Gotuję w mundurkach (łatwe obieranie bez strat). Schłodzone w lodówce mają podobno - tak kiedyś czytałem - mniejszy IG. To prawda, chodzi dokładnie o temperaturę spożywanego produktu im cieplejszy tym większy IG. Tylko nie dajmy się zwariować, nie ma to jak ciepłe klopsy i makaron z sosem [...]
[...] za powstawanie tłuszczów i nadmiernie magazynuje te, które zostały spożyte razem z węglowodanami. Gdyby tłuszcze zostały spożyte w posiłku zawierającym węglowodany o niskim IG, nie wydzieliłaby się duża ilość insuliny, więc tłuszcze zostałyby wykorzystane przez organizm jako jedno ze źródeł paliwa. masz racje oczywiscie, ze ig to nie wszystko [...]
OK, rozumiem kwestię posiłku potreningowego "budującego mięśnie" po ćwiczeniach (węgle nisko-IG + białko, np. chleb razowy + tuna/ser biały) chodziło mi natomiast o to jak to się ma do węgli wysoko-IG po treningu, bo z Twojej wypowiedzi nie wynikało jasno czy mam je sobie odpuścić.. Zatem: tuż po siłowym: węgle wysoko-IG (1,5 łyżeczki [...]
[...] 2: Posiłek nr 4: A i byłem wczoraj na zakupach i kupiłem trochę węglowodanów Nie dostałem owsianych więc trza dokupić W worku makrela tez Ogólnie zaczytałem się trochę o IG. I tak wyszło, że ryż brązowy ma zależnie od źródeł IG 45 lub 50, natomiast biały DLUGOZIARNISTY ma 60. Wiec w zasadzie różnica malutka. Niestety brązowy wchodzi bardzo [...]
biały ma wyższe IG, chyba sporo wyższe od makaronu razowego, czy kaszy gryczanej. ja ostatnio stałem się fanatykiem basmati - ale nie wiem jak z jego IG chyba ryż brązowy ma b. niskie IG, ale jakoś nie podchodzi mi smakowo :/ a czemu akurat brzuch zawsze na początku? czy przez to nie ćwiczy Ci się gorzej na ciężarach? ja zawsze brzuch na konieć [...]
Ja właśnie nie jestem pewny co do basamati, bo już kilka razy znalazłem informację, że brązowy basmati ma IG zbliżony do zwykłego brązowego długoziarnistego, natomiast biały basmati ma IG w okolicach 80. Inne źrodła podają, że bez względu na odmianę basmati ma 55-65 IG - co autor to inna opinia. P.S. Brązowy ryż Twoim przyjacielem jest - mniam [...]
[...] to główne źródło energii dla naszego mózgu. Bardzo istotną kwestią jest, aby dostarczać organizmowi nie cukrów prostych, ale węglowodanów złożonych, czyli takich, których IG (wskaźnik glikemiczny) ma niską wartość. Produkty o niskim IG uwalniają cukry stopniowo, dzięki czemu poziom glukozy we krwi jest stale na tym samym poziomie. Natomiast po [...]
Witam, dziekuje za odpowiedz, tylko mam jedna nie jasnosc co do twojej odpowiedzi Patz, gdyz napisales, ze mam ig ziaren porownywac do ig ziaren, a nastepnie w odpowiedzi do ziarna kukurydzy, ktora nie ma wysokiego ig, napisales, ze ig strasznie leci w górę przy obróbce. Tzn. srute z kukurydzy mam rowniez porownywac do ig ziarna kukurydzy, jak w [...]
[...] się środkami (ale nawet jeśli nie to też powinno byc dobrze) to do pewnego momentu bez problemu zrobi formę nie zależnie od pochodzenia źródła ww. Wadim też wspominał o IG że to głupota. Wlaśnie żelki = wysoki indeks, ale jeśli osobno mamy mięso, warzywa i tłuszcz, to ig całego posiłku i tak jest niskie. Pozostaje jeszcze kwestia tego -> ok [...]