Ja od lat przy 6-7 posiłkach ed zawsze mniej wiecej przy takiej samej diecie: piersi, wołowina, wieprza troche, ryze o niskim ig, makaron durum, pomidory, oliwa, lniany i kilka lat mam non stop katar a jak szybko jem to jak skint73 pisze i leci woda z nosa i kicham tyle ze nie az tyle razy. Robiłem testy na alergie pokarmowa i wyszło ze wsio ok i [...]
Najlepiej zapomnieć o "zakwaszeniu". ;-) Takie samo bro science jak cholesterol, gluten czy IG. Ale jak mądrze brzmi taka "wiedza"! Gluten powiadasz.... Po magicznej 40-tce zaczalem odczuwac rozne dolegliwosci na poczatku jelitowe a pozniej skorne wiec zdecydowalem sie zrobic badania imupro300. Wynik miedzy innymi gluten na 4 czyli max w skali od [...]
Najlepiej zapomnieć o "zakwaszeniu". ;-) Takie samo bro science jak cholesterol, gluten czy IG. Ale jak mądrze brzmi taka "wiedza"! Gluten powiadasz.... Po magicznej 40-tce zaczalem odczuwac rozne dolegliwosci na poczatku jelitowe a pozniej skorne wiec zdecydowalem sie zrobic badania imupro300. Wynik miedzy innymi gluten na 4 czyli max w skali od [...]
[...] czy akurat płatki dostarczają eksluzywnie coś czego nie zapewni dobrze zbilansowana dieta więc z tego punktu widzenia nie sądzę by to była wielka różnica. Natomiast co do IG nie ma on najmniejszego znaczenia - tym bardziej w sytuacji kiedy jak w tym przepisie jest 9 składników i IG całego posiłku jest tak naprawdę niewiadomą. Płatków nie je [...]
Od kilku godzin nie mogłam wejść na forum.... czy to tylko u mnie nic nie chciało działać? Jestem po drugim posiłku wg tego co wcześniej ustaliłam (... ładować każdy może, jeden lepiej drugi trochę gorzej ja chyba to drugie. ), kawie ze smietanką i po 4 kostkach czekolady gorzkiej- dostałam taką z 90% cacao, ale to chyba nie był najlepszy zakup. [...]
hej - z tymi HG IG i UG to jest glupia sprawa. bo np w grupie alivio kiedys kaseta byla HG a na korbach pisalo IG only (nie wiem czy tak jest dalej) - UG - to system ktory umarl wiec pewnie juz go nie masz. Jak masz korbe ponizej alivio wlacznie to zaloz IG. I nie przejmuj sie zbytnio kaseta bo nie zauwazyzsz raczej roznicy miedzy HG a IG [...]
w sumie ciekawe struktura polimerów glukozy ma istotny wpływ na tempo ich trawienia w przewodzie pokarmowym (większa dostepnośc enzymów trawiennych w wypadku amylopektyny niż w wypadku amylozy). Dlatego np ryż długoziarnisty (sporo amylopektyny, niewiele amylozy), jest trawiony szybciej (i ma wyższe ig), niż ryż basmati (wiecej amylozy niż w [...]
[...] pozwolę sobie nieco odźwieżyć temat - czy na podstawie wyników badań jesteś w stanie powiedzieć co powinna spożywać osoba, która musi wystrzegać się produktów z wysokim IG (jak Vitargo czy glukoza), ale chce ochronić swoje mięśnie w czasie potreningowym do spożycia posiłku (który zostaje spożyty 40 minut po treningu)? W takim przypadku w grę [...]
A jakby porównać glukozę i maltodekstryny pod względem przydatności po treningu? Maltodekstryny mają większe IG, ale często mówi się o nich że wchałaniają się wolniej z racji tego, że są węglowdoanami złożonymi. Jak to jest naprawdę?
."cukier to 75ig a ryz ok 60." Ryż ma około 88 ig a cukier 65.- Szukała. Misiek, nie wiem czy sobie jaja robisz czy co?To proste jak decie.. Wiadomo ze gl jest wazniejszy, a czym jest tłumaczyć mi nie trzeba.nie pomyliłem się-Ty chyba mylisz te pojęcia..Rozmowa toczyła sie o ig batonu i o to co je zmniejsza.proste.W ryzu wystepuje [...]
ig okresla szybkosc rozkladu wegli czyli jak szybko przejda z zoladka do krwii im mniejsze ig tym lepsze i wlasnie powinno wybierac sie produkty z niskim ig przez co stopniowo uwalniaja sie wegle z pozywienia fruktoza ma niskie ig i jest slodsza niz glukoza dlatego owoce sa slodkie ale po ig nie wygladaja tak jakby zawieraly same proste cukry, [...]
[...] Węglowodany dzielą sie na odpowiednie dla diety i nieodpowiednie dla diety. Różnym produktom przypisane są różne indeksy glikemiczne, Dozwolone są produkty z indeksem (IG) poniżej 50. Te z IG powyżej 50 powodują nadmiar insuliny we krwii. W diecie tej nie ma znaczenia ile kalorii się zje, W moim przypadku musialem zacząć jeść więcej warzyw, [...]
[...] -regularne 3 godzinne odstepy w jedzeniu 2-3 godziny, prada -niemieszanie bialek roznego pochodzenia O tym nie słyszałem. Matrixy dobrze się sprawdzają. -unikanie wysokiego IG Przez cały dzień, z wyłączeniem okresu okołotreningowego. -jedzenie gotowanego Najlepszy sposób przygotowywania, grillowane i pieczone od biedy. -jedzenie owocow najlepiej [...]
Jeżeli zjesz WW o wysokim IG przed treningiem (załóżmy ok 1,5 h przed) to gdy nastąpi trening, po 15 min rozgrzewki odechce ci się tego treningu, zaczniesz być senny i ociężały. Winą tego będą WW i wysokim IG które gwałtownie uwolnią energie, a przecież trening z rozgrzewką średnio trwa 1,5 h więc musisz mieć siłę! Przed treningiem coś z niskim IG [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] to martwić nie musisz), dobry też będzie omlet. Przed treningiem dostarcz białka i węglowodanów, unikaj tłuszczy i warzyw, jako źródło węgli polecam ryż paraboiled(optymalne IG), jako źródło białka pierś kurczaka(gotowana, pieczona, grillowana, gotowana na parze, nie smażona!), bądź jakaś chuda ryba. Po treningu podobnie jak wyżej(zamiast ryżu [...]
[...] o wysokim, umiarkowanym i niskim indeksie); wartość indeksu dla glukozy wynosi 100, przykłady: gotowane ziemniaki - 95, dojrzałe banany - 60, pomidory - 15 chleb biały IG=95 chleb żytni na zakwasie IG=55 szybkie podwyższanie poziomu cukru we krwi jest niepożądane, bo m.in. zwiększa szanse na to, że to co zjemy odłoży się w postaci tluszczu. [...]