owoce nie zawierają samej fruktozy taki banan, glukozę, fruktozę, a nawet skrobie jest zielony :) Ogólnie ma co się sugerować IG lepiej już ładunkiem glikemicznym
[...] Jakiej przerwie ale co ty przestałeś jeść Odżywki -- (Gainery, Białka, Cabo) ?? przecież to zwykłe jedzenie w proszku na dodatek ma duzo weglowodanów o wysokim IG a Aminokwasy ? Białko sie składa z Aminokwasów więc nie potrzeba ich dodawać chyba ze masz bardzo uboga Diete w białko wtedy Dodajesz minki cało dzienne Co Do BCAA tez sa [...]
Mega paczkę chipsów i 6 piw . A tak na poważnie: Wiejski 200g + coś ziarnistego (teraz już w każdym sklepie monopolowo-spożywczym chyba jest jakieś pieczywo o niższym IG, musli takie w porcjach też są, to można mieszać). Brakuje jedynie tłuszczy, więc orzeszki można dokupić i jest już OK
tak jak koledzy piszą wyżej, zwiększasz ig posiłku. Pozatym będzie sie on gorzej trawił, bo podczas gryzienia mieszasz pokarm ze śliną rozpoczynając trawienie. Pozatym jeśli gryziesz i posiłek Ci smakuje to wydzielają sie soki żołątkowe, które wogóle umożliwiają trawienie. Ja np odczułem dużą różnice pijąc gainerka powoli, a pijąc go na hejnał. W [...]
[...] dlatego chciałem coś złożonego, zdecydowanie wolniej przyswajalnego i bez cukrowego. Przyznaje się do tego, że być może jestem jakimś powielaczem mitów wyznawców IG, dlatego dalej nie dyskutuje na ten temat i poszukam rzetelnych info, żeby uciąć ten proces. Jak nie znajdę takiej odżywki to sam sobię ją opatentuję. Muszę tylko [...]
No to juz zależy od producenta , ale owszem czesto niestety tak jest. Czystych węgli o niskim ig niema , a przynajmniej ja o takich niewiem . Jedynie te waxy maize
nie ma znaczenia, wartosći zostaja, aczkowliek bardziej rozgotowany biały ryz ma wiekszy IG . jesli chodiz o brazowy to lepiej troche dłuzej pogotowac bo jest smaczniejszy . kazdy ryz czy to kasze waz przed obróbka
[...] robic sie malo efektywny, bo energii zaczyna brakowac... po treningu - jak najbardziej jest to dobry pomysl, gdyz organizm chlonie wtedy weglowodany jak gabka, im wyzsze IG tym lepiej, a i poziom cukru sie nie podniesie raczej za duzo bo wszystko jest szybko magazynowane w miesniach w postaci glikogenu, ktorego zapasow odbudowa jest wlasnie [...]
[...] że np. badamy ilość czystej glukozy (ale kto "zjada" samą glukozę? ), która zostanie wchłonięta w jelitach, to będą to różne wartości dla różnych jej stężeń. Dla niektórych może się to wydawać dziwne, ale im bardziej stężona będzie glukoza tym dłużej zostanie w żołądku, w wyniku czego dłużej będzie się wchłaniać i mniejszy będzie IG.
moze byc jeczmienna, choc ma ona wyzsze IG od gryczanej i mniej cennych substancji typu witaminy i mineraly, poza tym rowniez mniej bialka. nie oznacza to jednak ze nalezy jesc tylko kasze gryczana... powinno sie urozmaicac menu w miare mozliwosci. co do kaszy prazonej to najczesciej sprzedawana jest wlasnie w tej postaci, i nie nalezy sie tym [...]
bez komentarza, to ze cos jest polaczeniem danych cukrow nie znaczy, ze ma takie same wlasciwosci jak jeden ze skladnikow, w tym przypadku tylko glukoza ma bardzo wysokie IG. zreszta dwucukier i tak musi ulec rozlozeniu, wiec tymbardziej wlasciwosci nie sa takie same :( Pozdrawiam, NoRtOn Zmieniony przez - norton w dniu 2003-06-01 09:11:36
różnic brak. ugotowany ma w sobie tylko więcej wody która jak wiemy ma aż 0 kcal;) jedynie IG się trochę zwiększa po obróbce termicznej. ważysz makaron przed ugotowaniem