[...] słyszałem, że potrawy o niskim indeksie glikemicznym są trawione wolniej, a co za tym idzie mniej chce się jeść, jestem ektomorfikiem (60 kg, 17 lat 175cm) Mam jeśc potrawy o wysokim IG (makaron biały, ryż biały) czy o niskim IG (makaron razowy, ryż brązowy)? Jak to jest? Chce nabrać masy mięśniowej, mam diete, biore gainera i ćwicze regularnie
Cześć. ALbo mam jakies braki w wiedzy albo w demencji starczej. Mamy cukry proste, oraz wielocukry. Mamy indeks glikemiczny wysoki i niski. Po spozyciu porduktow o wysokim IG poziom insuliny szybciej podnosi sie w góre... :) uwaga moje pytanie CO Z TEGO? Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi,tylko [...]
witam..takie zapytanie... wszyscy wiemy ze platki owsiane to doskonale zrodlo 'dobrych ' weglowodanow o dosc niskim IG...ale jak sie ma sprawa po obrobce termicznej tego oto produktu.. chodzi mi konkretnie o robienie placka...zanim bialko sie zetnie owsiane sie nieco podrumienia..a to juz podnosi IG ... pytam bo jestem endo i platki staram sie [...]
znalazlem w necie iż Płatki owsiane błyskawiczne 85 .. owsianka myslalem ze ma jakis niski IG to jesc ją czy nie na sniadania:/ ? Banan 59 Banany dojrzałe 72 ... tego z deka nie kapuje- zmienia sie sklad banana wraz z wiekiem ? czyli jesc te zielone ? Czekolada gorzka 22 Czekolada mleczna 49 really ?
Pytanie podobne juz tutaj padlo ale niebardzo dociera do mnie odpowiedz wiec postawie je jeszcze raz- Co lepiej dostarczyc po treningu( biore pod uwage tylko owoce i bialy ryz)-owoc, który ma ww proste ale niskie ig czy tez bialy ryz o wysokim ig. Chce uniknac uczucia glodu po posilku potreningowym. No i jak to w koncu jest co szybciej uzupelni [...]
witam. pomozcie mi rozwiac bo mam po przejzeniu kilku stron(dane bardzo rozne lub brak) pewne watpiwosci co do wartosci ig niektorych produktow i ktore z tych produktow bardziej lub mniej nadaja sie na redukcje przy niskich weglach: ryz paraboiled ryz brazowy makaron z przenicy durum platki owsiane banany kasza gryczana kasza jeczmienna z gory [...]
[...] i inne odzywki pogorszaja cere, wiem,ze temat byl walkowany,ale chcialbym zapytac czy nie ma na eynku , technologia idzie do przodu,zadnych srodkow, ktore dobrze dziala i nie pogorszaja cery, mam na mysli nawet białka czy inne odzywki, czy to,ze teraz istnieja odzywki z niskim IG i bez cukru jakos pomaga? Jezeli cos znacie to pomozcie, pozdrowki
Czy znacie jakis produkt ktory zawiera węglowodany o małym IG ale nie ma dużo błonnika. limit błonnika w diecie mam wyczerpany a musze dołożyć węglowodanów. Teraz jem makaron durum ale chciałbym jesc coś z mniejszym IG pozdr
Jaki jest indeks glikemiczny smażonych(na oleju kokosowym) chipsów bananowych i czy dużo się różnią pod względem wartości odżywczych w porównaniu do świeżych? I jak rozpoznać czy chipsy bananowe są suszone czy smażone?
Witam!!! Zaciekawilem sie praktycznym zastosowaniem IG w zwiazku z tym poprzegladalem tablice z wartosciami IG i sie troche zdziwilem. Bo wyczytalem ze wartosc IG jest wyliczana dla 50g produktu a tutaj np: "Drink, Apple juice, unsweetened, 1 cup, 250 ml: IG = 40" sok jablkowy zbadali dla 250gram i wyszlo 40. Wiec o co tu chodzi? Czy dla 100g [...]
[...] w czekoladzie gorzkiej nie ma niby mleka to skąd w niej tyle białka i błonnika? z czego jest robiona? czy na pewno nie mają mleka te czekolady? 2. czy można jakoś nielaboratoryjnie policzyć szacunkowe IG produktu na bazie liczby jego kalorii, którą podaje producent? po cholerę piszą o Kc? Mogliby pisać o IG Będę wdzięczny za rozjaśnienie :) Hej.
[...] ze chcem sie redukowac i wyliczylem zapotrzebowanie na 2000 kcal. I pytanie jest takie, jezeli rozloze te 2000 kcal na 5 posilkow i bede spozywal produkty o duuuzym IG to znaczy ze nie schudne? To samo sie tyczy cukrow prostych, jezeli np bede spozywal duzo takich produktow zawierajacych cukry proste i duze ig, ale bede sie trzymal 2 tys [...]
Moze mi ktos powiedziec jakies jest ig platkow owsianych rozne znajduje tezy i nie wiem ktore sa prawdziwe ?? I jaki ryz lepiej jesc brazowy czy bialy parboiled?? z gory dzieki i pozdrawiam!
Witam Zależy mi na obczajeniu wartości IG dla makaronów kasz i ryżów Wszędzie jest inaczej.. w jednej tabeli makaron ma 37 w drugiej 70! lUDZIE DAJCIE LINKA do tabeli którą warto sie sugerować :D A jednej spotkałem sie z tym że ryby maja 35 ( jesli dobrze rozumiem jak moga temu podlegac jezeli nie zawieraja cukrow ) ?? Zmieniony przez - karolkr1 w [...]
czytałem o produktach i ich IG. Z tego co rozumie im wyzsze IG ma produkt tym gorzej. Np gainer składa sie z WW prostych. Wtedy wydziela sie wiecej insuliny i WW szybciej zamieniaja sie na cukry. No ok ale może ktoś wytłumaczyc jak to sie przekłada na organizm? Wtedy odkładaja sie te WW w tkanke tłuszczową czy daja mniej energi? dlaczego sa gorsze [...]