[...] ryżem,lub makaronem pełnoziarnistym,lub kaszą jaglaną pieczywo biale calkowicie zastapic ciemnym i tu pozostawic dowolnosc wyboru bo jak rozumiem w pieczywie chodzi nam o IG. nie smarowac kanapek maslem, moze maslo orzechowe ze wzgledu na to ze ma wszystkie zbilansowane tluszcze i do tego bialko? masło jak najbardziej może się znaleźć w [...]
w tych nielicznych artach o równowadze, jak i tych powiązanych, nic nie ma. jest to na stronie ellisa? dla mnie jest to tak samo wątpliwe i nieistotne, jak sprawa z ig.
[...] 3 pobraniu poziom insuliny dobił do 88, nie będę się wdawać w szczegóły bo nie każdego to interesuje.. ciekawi mnie tylko czy jeśli trzymamy dietę raczej na węglach o niskim IG, to dostarczenie organizmowi nagle takiej dawki węgli o wysokim IG nie jest dla niego zabójcze.. no może histeryzuję.. pozdr. Londr. Zmieniony przez - Londres w dniu [...]
[...] spożywanie węglowodanów zapewnia wysokie stężenie serotoniny w organizmie. Dzięki temu obrona przeciwstresowa może błyskawicznie zareagować. Makaron ma teakże niskie IG (50)( to dotyczy makaronu z pełnego przemiału i moim zdaniem tylko ten warto brac pod uwage w diecie(dane o IG pochodzą z http://www.dieta.info.pl/indeks_glikemiczny.htm ) [...]
no to Twoim celem jest przecież nic innego niż redukcja dobra redukcja właśnie na tym polega żeby stracić tłuszcz zachowując dotychczasową masę mięśniową ustaw bilans na zero i zwiększ aktywność, fat powinien lecieć kakao możesz zostawić w takich śmiesznych ilościach nie ma co się tym przejmować 5 g rodzynek to chyba z 4 rodzynki, smacznego [...]
[...] szybciej jest uzupelniania. I tak mam okolo 6 g zwierzecych tluszczy z miesa w potreningowym.... z warzywami podobnie, szczegolnie po aerobach gdzie mam wegle o niskim IG , po prostu po posilku dlugo sie regeneruje . Wyoskie IG postawilo by mnie szybciej na nogi. Ale unikam po aero. Natomiast dodaje czasem warzyw co wlasnie daje sie mocno [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ,pakuj jadło do pudełek :) , kurczak dobry :). Węgle bierz z ryżu brązowego/białego , na twoim poziomie żadna różnica bd minimalna , ogólnie mało węgli , które mają niskie IG tzn. Długo się rozkładają w organiźmie , czyli żywność nie przetworzona , ryż , kasza , owsianka itp. Coca cola? przytoczę słowa mojego kolegi na lekcji religi "chyba cie [...]
dlatego ze jest jest robiony ze zwykłej maki pszennej (pewnie nawet gdy jest razowy z nazwy czesc/wiekszosc to pszenna) ma wysokie IG zakwasza organizm jest bardzo przetworzony -> ma mniej witamin i minerałów niz np razpwy,a ten z kolei mniej niz ryz czy makaron z durum 1 posilek gdzie jest chleb nie jest 'przestepstwem' - ale np. gdy 3-4 [...]
zamiast tych nieszczesnych platkow owsianych, ktore maja dosc wysoki IG toszka płatki owsiane mają dość niski IG i jest to jedne z najlepszych i najzdrowszych źródeł węglowodanów. O ile mówisz o płatkach owsianych błyskawicznych to się zgodze z tym co napisałaś ale zwykłe i górskie to nie błyskawiczne. po za tym nie wiem skąd wziełaś to iż białek [...]
Moja panienka jechała na poczatku na Fat-burner Treca + efydryna jadła 6-7 posiłków dziennie ( niski IG) i pedałowała od 20 minut w pierwszych tygodniach do 60minut w szczycie i spowrotem trwało to 10-12 tygodni nie pamiętam i było za***iście, teraz jechala ostatnio na Sally i efekt identyczny wiec uważam że nie ma sensu sie walić z tym Kiedyś [...]
[...] bedzie lepszy niz ten co jadles z fast foodu :) Kwestia podstawienia skladnikow dobrej jakosci. Burger zawiera to czego potrzeba ppo treningu,czyli wegle zlozone o wysokim IG i bialko (chuda wolowina) sos mozna zrobic z odrobiny jogurtu nat. i czosnku :) A bulka pelnoziarnista = niskie IG +blonnik i mozna to zjesc przed treningiem np :) Nie [...]
[...] tylko zasady zdrowego odżywiania na cale życie, dzieki ktorym sie systematycznie chudnie a potem utrzymuje wage bez glodzenia sie. Tzn jesz co chcesz, byle to bylo zgodne z IG (w skrocie nie zawieralo złych węglowodanow - tylko te dobre - np z warzyw, owocow). Mozna jest produkty bogate w bialko oraz TŁUSZCZE (ale te dobre - nasycone). Dieta [...]
Makaron ugotowany na półtwardo będzie po prostu wolniej trawiony, ale o to nam chodzi. Surowy w jakimś tam małym stopniu, tak samo jak np. mąka albo surowe płatki owsiane, reszta przez Ciebie przeleci , może też spowodwać ból brzucha. Na ostatnie pytanie odpowiem teoretycznie i prawdę mówiąc zgadując, że mięknie pod wpływem wilgoci panującej w [...]
Tak 50g fruktozy dzinnie to taka granica. Wszystko pięknie, ale to nie IG decyduje o diecie na mase czy redukcje,a ilość kcal. Jeżeli występuje deficyt, a taki występuje po treningu podczas którego spalamy węglowodany, należy go prędko uzupełnić, do tego najlepiej użyć cukrów prostych. Jasne, że świetnie nadaje się tutaj odżywka typu carbo, ale [...]
[...] wegli latwo przyswajalnych. Nie jest to dobre wyjście banany suszone to węglowoadny proste o wysokim ig w Twojej diecie głównym zródlem weglowodanow powinny być warzywa oraz węglowodany o niskim IG na biały ryż czy makron mozes sobie pozwolić po treningu Ryba? tylko jaka? w sumie od zawsze szamie tunczyka, chyba najlepszy? Najlepiej świeża
Właśnie, miód po treningu zły? :D Bo często wsuwam miodzik po treningu. Od razu po siłce 55g WW o wysokim IG + za 40min posiłek z białkiem i WW o niskim IG. Skoro jest ładowany glikogen wątrobowy, to jak naładować ten w mięśniach? Jeżeli zjem pełnowartościowy posiłek, to WW zostaną rozłożone do glukozy i wychodzi na to samo("a czytałeś arty o [...]
zaraz zaraz teraz wyczytalem ze owsianka ma wysokie IG bo az 85 czyli jednak plateczki owsiane na noc odpadaja a najlepiej wcisnac w siebie ryz brązowy bo ma najmniejsze IG 54 mam racje??? Zmieniony przez - drabol w dniu 2010-05-05 12:02:30
@drabol, to zależy... jak zawsze. Płatki owsiane mają IG=40 owsianka to przetworzone (ugotowane) płatki owsiane. Wiele produktów w wyniku przetworzenia zmienia IG. Wzrasta on w wyniku przemian zachodzących w komórkach roślinnych pod wpływem temperatury. Ja jem płatki zalane zimnym mlekiem i odstawione na 10 minut by zmiękły (nie mam problemów z [...]
A ja gotuje płatki normalne mam nie górskie i takie tam bo bez gotowania twarde by były, potem odstawiam do wystygnięcia, gdzieś na forum Pana Ambroziaka wyczytałem że podczas obróbki termicznej IG wzrasta a jak wystygnie to ma z powrotem normalne IG.
generalnie - liczy sie przede wszystkim calosciowy bilans kaloryczny, nastpenie proporcje pomiedzy danymi skladnikami pokarmowymi i ich rozklad w ciagu dnia. Nie widze powodów dla ktorego nalezaloby rezygnowac z bialka przed snem, podobnie jak nie widze powodów by rezygnowac z węgli w tym okresie. Podobnie tez - nie widze powodów by rezygnowac z [...]