Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ryby, mięso, jaja, twaróg. Węglowodany: ryż, kasza, makaron, płatki owsiane. Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy włoskie. Tutaj podałem Ci przykłady. Trzymaj się produktów o niskim IG. Poczytaj tematy podwieszone. Pozdrawiam ;) Zmieniony przez - Hispanus w dniu 2013-04-28 18:15:38 Zmieniony przez - Hispanus w dniu 2013-04-28 18:16:53
raz ze pewnie paskudztwo, a dwa ze spowolni wchlanianie weglowodanow (dosc niskie IG oraz dodatek w postaci bialka i tluszczu), przez co nie uzupelnimy tak skutecznie glikogenu.
A co to za różnica czy będzie sacharoza, glukoza czy maltodekstryny? Wszystko to są śmieci. Nawet te sławetne maltodesktryny mają IG 90. Etykiety i reklama są tylko dla naiwnych...
W gruncie rzeczy to Carbo nie jest równoznaczne ze słowem "węglowodany". Carbo to "odżywka" stosowana zwykle zaraz po treningu, dużo węglowodanów o wysokim IG (chyba, nie brałem tego nigdy - jest tyle tańszych a równie skutecznych metod), trochę białka itd.
[...] 10:00 - Trening 12:00 - Po treningu 100g węglowodanów prostych + bcaa, glutamina, wpc. 12:00 do 24:00 - węglowodany złożone, z każdym następnym posiłkiem z coraz mniejszym IG. Przed snem wpc. A więc faza ładowania będzie trwać 12h. Białko ograniczę do 2g, tłuszcze do 0,6g, unikając przy tym tłuszczów nasyconych. Węglowodany na poziomie 12g.
[...] bilansu kalorycznego a nie od pojedynczego produktu jakim jest gainer, z kolei bcaa na masie raczej zbedne porzadny posilek po treningu bogaty w białko i wegle o roznym IG wystarczy zeby zregenerowac miesnie i zahamowac katabolizm to taka mala dygresja z mojej strony a tak wogole to poczytaj dluzej forum bo widze, ze zielony jestes i pewnie [...]
jesli dlugo gotujesz to wzrasta ig, poza tym zawsze przy gotowaniu wartosciowe skladniki sa wypłukiwane dlatego ryz powinno sie gotowac w takiej ilosci wody aby po ugotowaniu nic nie wylewac pozdr Zmieniony przez - lukash_g w dniu 2010-05-21 19:39:32
[...] bo pęcznieje w jelitach i pochłania toksyny. Dlatego trzeba ugotować ryż, ale również pamiętać, że dłuższe gotowanie z pewnością nie jest dla nas korzystne (co argumentowałem wyżej). A czym ryż dłużej gotowany to oczywiste (jak pisał Bucccek), że wzrośnie jego przyswajalność, ze względu na zwiększenie się IG podczas gotowania :)
[...] np. rowerku nie jest źle zjeść coś słodkiego - organizm jest wtedy w stanie katabolicznym i "zjada" własne mięśnie. Spozycie pewnej ilości węglowodanów o wysokim IG (indeksie glikemicznym) pozwoli zahamować ten stan, a w żaden sposób nie wpłynie na odkładanie się tkanki tłuszczowej (krążący we krwi cukier zamiast zostać skonwertowanym [...]
uwazaj zeby tobie nie zmalał przyswoisz ale dopiero po jakims czasie a trzeba patrzec na to ze po treningu terzeba szybko uzupełnic ww a to sie mija z celem.. trzeba unikac produktów bardzo przetworzonych i o wysokim ig oraz tłuszczy nasyconych Zmieniony przez - Bazz78 w dniu 2006-04-12 18:52:42
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] sportowy który będzie pilnował twoje wyniki jak i Ciebie, bo to indywidualna sprawa. Z pewnościąnie możesz szaleć z cukrami prostymi, białko na poziomie 1,5grama na kg masy, produkty o niskim IG. Trening, to zależy od stażu, polecam FBW na początek, ale tak jak mówie, skonsultuj to z lekarzem specjalistą, bo to bardzo indywidualna sprawa.
To co, ze endo jestes, bialka i tak za duzo, daj 2g - 2,2g wystarczy. Ryz mozna zamieniac przeciez na makaron razowy/kasze/ziemniaki po treningu beda okej, po za tym, raczej uwazaj na ww proste jak na ww zlozone o wysokim ig. Tym bardziej, ze jak twierdzisz ziemniaki odkwaszają dzieki za linka, soga masz.