Mam pytanie o potreningowego szejka. Wiadomo - dajemy węgle o wysokim IG+białko. Malto mają IG ok. 120. Co się stanie jeżeli do 60g carbo damy 35g WPI? Czy IG całego napoju będzie niższe? Prosta analogia: 100g rozgotowanego ryżu ma inne IG niż posiłek złożony z tej samej porcji ryżu + 400g warzyw + mięsko.
[...] i swoboda a jedynie makro ma się zgadzać, to chyba logiczne jest, że nie liczy się jakość produktów i ich pochodzenie ale tylko liczby. W przeciwnym razie jaki jest sens tej nazwy skoro jednak jakość,IG,pochodzenie mają znaczenie decydujące? W takim przypadku każdy stosuje IIFYM. Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-02-22 00:54:43
[...] IFFYM- jeśli miesci sie w makro. Że tak powiem IFFYM to nie jedzenie tylko batoników. jeśli ktos je same batony nie będzie ,,miescil się w makro". IFFYM to po prostu oganie IG różnicy między weglowodanami, różnicy białek zwierzecych od roslinnych. Teoretycznie można jeść czysto i trzymać się makroskładników ale czym wtedy się to różni od clean [...]
[...] na koncentrowaniu uwagi na tym co warto uwzględnić w diecie (produkty o wysokiej zawartości składników odżywczych), a nie na tym czego należy bezwzględnie unikać lub ograniczać do kilku ustalonych dni w tygodniu (np: produkty zawierające gluten, produkty o wysokim IG, mleko i słodycze). Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2014-02-22 09:29:35
[...] subiektywna. Moim zdaniem IIFYM daje możliwość jedzenia syfu w większych ilościach, ale nie zmusza do tego. "W przeciwnym razie jaki jest sens tej nazwy skoro jednak jakość,IG,pochodzenie mają znaczenie decydujące? W takim przypadku każdy stosuje IIFYM." - No właśnie w tym problem. Niemal każdy stosuje IIFYM, ale nie każdy zdaje sobie z tego [...]
Powiem ze swojego doświadczenia. Jak pod koniec masy nie miałem siły jeść już ryżu i owsianych, to waliłem suszone owoce typu rodzynki, które mają wysoki IG i jakoś nie zauważyłem niczego niepokojącego typu skoki cukru. IG, to mit i nie ma różnicy, czy walisz niski ig, czy wysoki, liczy się tylko ogólny bilans kaloryczny. Można i na niskich ww się [...]
refalx masz jakies artukuly na ten temat?? ktos ci potwierdzil to byles u jkaiegos lekarza, dietetyka?? shefu jeszzce do Ciebie bede mial pytanie albo jesli ktos tez wie to prosze o odpowiedz bo w tych tablicach glikemicznych jest nieraz malo precyzyjnie okreslone co do produktow, chodzi mi konkretnie o produkty. 1. np robie rybe i najczesciej [...]
Jak makaron pszenny i ryż biały to podobny efekt będzie. Upraszczając im coś ma wyższy IG (indeks glikemiczny) to szybciej się przyswoi -> więcej tego zjesz -> zgrubniesz. Antoś, w sumie może to być. Nogi u mnie ogromne są, podobnie plecy (oczywiście w proporcji do reszty ciała, nie jak u trójboisty), zaś klata i barki małe. Tym się kończy miłość [...]
tak jak obiecałem miałem dowiedziec sie o IG wódki no i wkoncu moge pochwalic sie wiesciami wiec IG wódki wynosi 0 i żaden produkt nie moze miec minusowego IG bo skala jest od 0 do 100 i nie ma w niej wartosci ujemnych tak jak ktos sie pytał... wódka ani nie obniza stezenia cukrów w organizmie ani tez nie podwyzsza... zdr.
"W odżywkach są zawsze cukry (nawet jeśli podają że węglowodany) i zawsze mają wysoki lub wyższy IG. (niema choćby błonnika a produkt jest zawsze "rozdrobniny mechaniczne" co wsumie daje nam cukier nawet jak by producent by się kłócił) Odżywki to możesz ale bez bajerowania : najlepiej: - poj. aminokwasy / - wszystkie formy kreatyny [...]
Chłopy co sadzicie o takich produktach jak maka ziemniaczana, ziemniaki pieczone, ogolnie naturalnego pochodzenia produkty ale o wyzszym IG. Przejmujecie sie jakos bardzo, mniej spozywacie czy nie zwracalibyscie az takiej uwagi. HDL melanzem uj**alem do 3 pkt, obecnie jest kolo 20 i ciezko podniesc wyzej, poleci teraz glutation, niacyny pare gram [...]
[...] przed ciezkim zadaniem wytlumaczenia osobie starszej co i jak, i na tabelce sie wykladam, bo w cyferkach stoi, ze cukier bialy jest "zdrowszy" od bialego ryzu bo ma nizszy IG, juz nie mówiąc o ziemniakach gotowanych. Sam glowna uwage przykladam tylko do stopnia przetworzenia produktu, ig mam w p***zie, ale ktos tak na szybko moze nakreslic jak [...]
Nie konsystencja, choć w niewielkim stopniu owszem przez wpływ na szybkość trawienia, a bardziej temperatura i stopień ugotowania mają wpływ na ig. Wrzuć do lodówki zgęstnieje, skrobia znów zwiększy ilość wiązań i masz smaczniejszy posiłek, niższe ig. Wiem, że jest moda na nie patrzenie na ig bo coś tam, ale ja uważam, że żrąc na nadwyzce spore [...]
Dzięki, właśnie znalazłam w wyszukiwarce posta z linkiem, gdzie kiwi ma 53. A z innej strony się dowiedziałam, że kiwi ma niski IG, co trochę mi się kłóci z tym wynikiem, bo to i jabłka mają mniej, i brzoskwinie mają mniej, i nawet marmolada pomarańczowa ma mniej. No nic to, nie jest to jakiś życiowy problem. Czy może 53, to właśnie niski IG? A [...]
Ale ja nigdzie nie napisalem, ze nie rozumiem :-D chodzi mi o tlumaczenie samego IG komus spoza tematu. Wiem jaka jest definicja, ale tu nie o to chodzi. Idac jednoczesnie tym samym tokiem myslenia, 60g wegli z cukru, z dodatkiem blonnika warzyw i oleju, bedzie mniej zwiekszalo odp slinowa, niz te 60g wegli z ziemniakow. Dla mnie i jedno i drugie [...]
Nie konsystencja, choć w niewielkim stopniu owszem przez wpływ na szybkość trawienia, a bardziej temperatura i stopień ugotowania mają wpływ na ig. Wrzuć do lodówki zgęstnieje, skrobia znów zwiększy ilość wiązań i masz smaczniejszy posiłek, niższe ig. Wiem, że jest moda na nie patrzenie na ig bo coś tam, ale ja uważam, że żrąc na nadwyzce spore [...]