...
Napisał(a)
A ja mam pyatnie ja maja sie wspolczynniki ig z produktami bezglutenowymi? Bo moja siostra ma diete bezglutenowa gdyz wykryto u niej celiaj celiakię i sie zastanawiam jak to jest z tymi produktami bo ma np specjalny chlep, kluski itp teoretycznie jest to na mące ale bez glutenu
...
Napisał(a)
Gluten to dodatek piekarski alergiczny dla części ludzi mogący nasilać zmiany u pewnych osób nawet je wywoływać
Ig będzie miało podobne lub takie same
Ale łatwiej i szybciej się to będzie wchłaniać bo ponoć to on ma nadwać klejistość np. bułki czy ciast
Ps w mące gluten i tak będzie naturalny
Chodzi o nie dodawanie glutenu sztucznie w dużych ilościach
"chyba"
a i twoja siostra ma stwierdzoną alergię ?
Nietolerancja glutenu
Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Jest to choroba typu autoimmunologicznego. Osoby z nietolerancją na gluten powinny przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.
Gluten w żywności
Niektóre produkty spożywcze w diecie bezglutenowej można podzielić na
naturalne
ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), quinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok, słodkie ziemniaki.
otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten
skrobia pszenna bezglutenowa
nienaturalne:
* wyroby garmażeryjne
* mielone mięso, parówki, pasztety,
* wędliny,
* słodycze: nadziewana czekolada, cukierki,
* piwo,
* śmietany, jogurty, serki, desery
* leki.
WIĘCEJ I OBSZERNIEJ NA :
http://www.bezgluten.pl/celiakia.php
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-03-01 07:33:38
Ig będzie miało podobne lub takie same
Ale łatwiej i szybciej się to będzie wchłaniać bo ponoć to on ma nadwać klejistość np. bułki czy ciast
Ps w mące gluten i tak będzie naturalny
Chodzi o nie dodawanie glutenu sztucznie w dużych ilościach
"chyba"
a i twoja siostra ma stwierdzoną alergię ?
Nietolerancja glutenu
Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Jest to choroba typu autoimmunologicznego. Osoby z nietolerancją na gluten powinny przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.
Gluten w żywności
Niektóre produkty spożywcze w diecie bezglutenowej można podzielić na
naturalne
ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), quinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok, słodkie ziemniaki.
otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten
skrobia pszenna bezglutenowa
nienaturalne:
* wyroby garmażeryjne
* mielone mięso, parówki, pasztety,
* wędliny,
* słodycze: nadziewana czekolada, cukierki,
* piwo,
* śmietany, jogurty, serki, desery
* leki.
WIĘCEJ I OBSZERNIEJ NA :
http://www.bezgluten.pl/celiakia.php
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-03-01 07:33:38
...
Napisał(a)
moja siostra ma stwierdzona celiakie wlasnie (czyli w skrocie nie tolerancje glutenu)...
...
Napisał(a)
wydaję mi się że mozesz mieć trądzik przez gluten jeśli w twojej rodzinie siostra ma alegrie.
ja jem już tylko bezglutenu i narazie nic mi nie wyskakuje.b.duża poprawa
ja jem już tylko bezglutenu i narazie nic mi nie wyskakuje.b.duża poprawa
...
Napisał(a)
refalx masz jakies artukuly na ten temat?? ktos ci potwierdzil to byles u jkaiegos lekarza, dietetyka??
shefu jeszzce do Ciebie bede mial pytanie albo jesli ktos tez wie to prosze o odpowiedz bo w tych tablicach glikemicznych jest nieraz malo precyzyjnie okreslone co do produktow, chodzi mi konkretnie o produkty.
1. np robie rybe i najczesciej obtaczam w bulce tartej ale wydaje mi sie ze niestety ma duze ig?? co w takim razie w zamian tego?
2. jak to jest z kaszami bo tez rozne indeksy na roznych stronach, jeczmienna na pewno ma wiekszy ig ale czy gryczana mozna traktowac jako srednie ig?? moim takim pulapem jest 60ig i stram sie nie przekraczac oczywiscie ograniczam produkty w zakresie 50-60
3 i odnosnie chlebow, zwykly chlep sklepowy jest to chleb pszenny czyli odpada?? a jak wyglada sprawa z chlebem razowym robionym na mace razowej bo takowy robi mi mama jeszcze z dodatkiem ziaren roznych slonecznik dynia siemie lniane..jaki w tym wypadku ig??
shefu jeszzce do Ciebie bede mial pytanie albo jesli ktos tez wie to prosze o odpowiedz bo w tych tablicach glikemicznych jest nieraz malo precyzyjnie okreslone co do produktow, chodzi mi konkretnie o produkty.
1. np robie rybe i najczesciej obtaczam w bulce tartej ale wydaje mi sie ze niestety ma duze ig?? co w takim razie w zamian tego?
2. jak to jest z kaszami bo tez rozne indeksy na roznych stronach, jeczmienna na pewno ma wiekszy ig ale czy gryczana mozna traktowac jako srednie ig?? moim takim pulapem jest 60ig i stram sie nie przekraczac oczywiscie ograniczam produkty w zakresie 50-60
3 i odnosnie chlebow, zwykly chlep sklepowy jest to chleb pszenny czyli odpada?? a jak wyglada sprawa z chlebem razowym robionym na mace razowej bo takowy robi mi mama jeszcze z dodatkiem ziaren roznych slonecznik dynia siemie lniane..jaki w tym wypadku ig??
...
Napisał(a)
piotros wszystko już napisałem o glutenie też
A jak jeśli spożywasz węgle z białkiem czy warzywami to one spowalniają wyrzut insuliny i jest on mniejszy przez długszy czas nię insulina wytwarza
str 9 - 10
o chlebie
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-03-01 15:32:49
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-03-01 15:33:46
A jak jeśli spożywasz węgle z białkiem czy warzywami to one spowalniają wyrzut insuliny i jest on mniejszy przez długszy czas nię insulina wytwarza
str 9 - 10
o chlebie
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-03-01 15:32:49
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-03-01 15:33:46
...
Napisał(a)
shefu czytalem wszytkie Twoje arty ale mi chodzi o konkretne odp
O chlebach wiem tylko teraz pozostaje pytanie jaki chleb w takim razie najlepiej jesc bialy odpada, razowy przeciez tez na mace i tu wlasnie nie wiem jak jest z razowym ale na mace razowej(wspomniany wyzej chleb "wlasnej roboty")
A odnośnie glutenu to chodziło mi czy są wogóle takie przypadki że gluten powoduje trądzik bo artykul zaiera teorie na temat nietolerancji glutenu itp zreszta na temat tego gluten wiem tez troche chcac niechcac gdyz jak pisalem siostra to ma i dlatego jak "rafalx napisal" ze moze gluten byc powodem tradziku to mnie to zciekawiol
Dodam jeszcze ze w moim przypadku mozna powiedziec ze tradzik jest zaleczony, oczywiscie mam tam jakies zmiany ale to nieporownywalne z tym co mialem i problem glownie jest z przetluszczeniem skory twarzy. Z racji ze bardzo dbam o skore to to przetluszczenie nie powoduje jakis duzych zmian. Dochodzi u mnie rowniez problem z wlosami gdyz mam androgenowe wypadanie a wiec wszytko powiazane z hormonami jakby nie bylo i nadwrazliwoscia na dht
O chlebach wiem tylko teraz pozostaje pytanie jaki chleb w takim razie najlepiej jesc bialy odpada, razowy przeciez tez na mace i tu wlasnie nie wiem jak jest z razowym ale na mace razowej(wspomniany wyzej chleb "wlasnej roboty")
A odnośnie glutenu to chodziło mi czy są wogóle takie przypadki że gluten powoduje trądzik bo artykul zaiera teorie na temat nietolerancji glutenu itp zreszta na temat tego gluten wiem tez troche chcac niechcac gdyz jak pisalem siostra to ma i dlatego jak "rafalx napisal" ze moze gluten byc powodem tradziku to mnie to zciekawiol
Dodam jeszcze ze w moim przypadku mozna powiedziec ze tradzik jest zaleczony, oczywiscie mam tam jakies zmiany ale to nieporownywalne z tym co mialem i problem glownie jest z przetluszczeniem skory twarzy. Z racji ze bardzo dbam o skore to to przetluszczenie nie powoduje jakis duzych zmian. Dochodzi u mnie rowniez problem z wlosami gdyz mam androgenowe wypadanie a wiec wszytko powiazane z hormonami jakby nie bylo i nadwrazliwoscia na dht
...
Napisał(a)
z przetłuszczaniem sie skory to jesz cukier chyba i rzeczy tłuste (tłuszcze nasycone)i ostre
ja wogle nie jem chleba, jadłem go przez całe życie.chleb jest wytwarzany na mące pszennej,żytniej,orkiszowej,owsianej<?> co zawiera gluten
ja jem tak:
rano 100g płatki ryzowe z dodatkami np siemie
10.30 ryż paraboliczny 100g 2 jaja i warzywa mrożonki +oliwa z oliwek
14.30 obiad mieso ziemniaki 200g lub kasza gryczana 100g surowka +oliwa z oliwek
18.00(po treningu)kasza ryż parabloczniy lub ziemniaki+ ryba.np makrela i mrozonki
duzo warzyw i troche owocow pomiedzy,duzo herbaty i raz na tyg sok z marchwi jednej
Zmieniony przez - rafalx w dniu 2009-03-02 09:45:55
ja wogle nie jem chleba, jadłem go przez całe życie.chleb jest wytwarzany na mące pszennej,żytniej,orkiszowej,owsianej<?> co zawiera gluten
ja jem tak:
rano 100g płatki ryzowe z dodatkami np siemie
10.30 ryż paraboliczny 100g 2 jaja i warzywa mrożonki +oliwa z oliwek
14.30 obiad mieso ziemniaki 200g lub kasza gryczana 100g surowka +oliwa z oliwek
18.00(po treningu)kasza ryż parabloczniy lub ziemniaki+ ryba.np makrela i mrozonki
duzo warzyw i troche owocow pomiedzy,duzo herbaty i raz na tyg sok z marchwi jednej
Zmieniony przez - rafalx w dniu 2009-03-02 09:45:55
...
Napisał(a)
a jak efekty rafalx? bo ja w większości na podstawie tematu shefu wprowadziłem w wielu miejscach podobną dietę przed miesiącem i efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania.
...
Napisał(a)
oczywiście nie jem słodyczy, nie pije browarów(k*********itp itd
u mnie efekty super.
rozpisz swoją dietę pozdro
Zmieniony przez - rafalx w dniu 2009-03-02 19:57:05
u mnie efekty super.
rozpisz swoją dietę pozdro
Zmieniony przez - rafalx w dniu 2009-03-02 19:57:05
Poprzedni temat
Chory kręgosłup a walki
Następny temat
Masaz skory glowy
Polecane artykuły