SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trądzik - dieta moje artykuły

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 69906

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 866 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4755
shefu a ja wywnioskowałem że spożywanie węgle+tłuszcz zwierzęcy są cholernie niezdrowe dla naszej cery i całego organizmu...

."Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1062 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9919
wiem :)
chciałbym coś napisać bardzo ważnego o enzymach trawiennych i enzymach z żywności jakie to ma skutki dla zdrowia (ich brak lub zły udział poprę to art.)
ale narazie nie mam czasu

/pzdr
ps cieszę się że ktoś jest aktywny i że nie piszę tego do powietrza
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 866 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4755
shefu czyli na to wychodzi że można mieć dietę węgle+białko ? chciałbym wrócić do diety na masę która by się tak opierała... ale nie wiem co z tego wyjdzie... może ja bym przeskoczył na dietę węglową a ty tłuszczową i opisywał jak to się ma do zdrowia ? dobra je przechodze na diete węglową od teraz... narazie będe jadł raz dziennie... za tydzień dodam dwa posiłki itd aż dojde do 4 posiłków dziennie i jak już dojde do 4 to będe co tydzień dodawał białko do jednego posiłku zobaczymy jak to sie odbije na zdrowiu... obyś miał dużo racji w tym co piszesz... a spróbować zawsze można

."Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 217 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11724
Ja niedługo, bo 17 jadę do domu na 4-5 dni, wtedy oczyszczę wątrobę, troszkę się pogłodzę i zdam relacje z efektów. Nie wiem tylko później jak dalej się odżywiać (gdy już wrócę do normalnej częstotliwości żywienia na owocach), żeby coś tam na wakacje jeszcze dobudować, ewentualnie chociaż proporcje poprawić a zarazem nie truć się i nie jeść jak królik bo jednak lubię takie kulturystyczne żarcie. Jestem też gotów na eksperymenty, jeżeli macie jakieś propozycje. Można wtedy pomyśleć nad jakimiś dziennikami itp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1062 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9919
Zapraszam do potężnej lektury choć nie wrzystko wkleiłem co chciałem

Enzymy pełnią niezmiernie istotną funkcję w procesie trawienia. Dzięki nim z pożywienia uwalniane są witamin, sole mineralne i aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy enzym działa na konkretny rodzaj pokarmu i nie może zostać zastąpiony innym.
Enzymy wytwarzane są również przez trzustkę i inne gruczoły oraz narządy wewnętrzne. W dzień wykorzystywane są przy trawieniu. Szczególnie w nocy i podczas snu, przedostają się do krwi, by oczyścić organizm z groźnych drobnoustrojów, martwych i uszkodzonych komórek oraz toksyn.
Większość enzymów pochodzi właśnie z trzustki – narządu, który musi nadmiernie pracować z braku naturalnych enzymów w pożywieniu. Ciekawostką jest fakt, iż obecnie gatunek ludzki ma największą w stosunku do masy ciała trzustkę w przyrodzie.
Enzymy w najprostszy sposób można uzyskać z niegotowanych lub nisko przetworzonych owoców, warzyw, ryb, mięsa i jaj. Im bardziej obrobiona żywność (smażona, gotowana, grillowana), tym mniej enzymów w nich.
Enzymy bardzo łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur, wilgoci, utlenienia, napromieniowania i związków syntetycznych. Łatwo je zniszczyć w trakcie gotowania, puszkowania, rafinowania, konserwowania syntetycznymi składnikami chemicznymi i podczas pasteryzowania artykułów żywnościowych. W temperaturze wyższej niż 55oC wszystkie enzymy ulęgają rozpadowi. Jak wiadomo temperatura pasteryzacji wynosi 60 stopni.

Czynne enzymy w surowych produktach odgrywają prawdziwie doniosłą rolę w procesie trawienia. Uwalniają organizm od przykrych skutków gnicia i fermentacji resztek pokarmów, a także pozwalają na skuteczne spalanie kalorii, co zapobiega zaburzeniom metabolicznym i odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Znaczna część tego, co uważamy za tkankę tłuszczową u osób otyłych często nie jest tkanką tłuszczową, ale grubą zastygłą warstwą śluzu i substancji toksycznych, wypychającą ścianki jelit, węzły chłonne, migdałki, zatoki, podgardle, uda u kobiet tworząc cellulit i inne tkanki ciała.
Definicja „żywego pożywienia” według dr McCullum z John Hopkins University:
„Do jedzenia nadaje się wszystko, co podlega zepsuciu i gniciu, ale jeszcze zanim to nastąpi”.
Uczeni przeprowadzili badania na szczurach i okazało się, że jeżeli porówna się dwie grupy szczurów, z których jedna odżywia się wyłącznie surowymi pokarmami, druga natomiast gotowanym pożywieniem, okaże się że szczury z pierwszej grupy żyją średnio trzy lata, zaś szczury z drugiej grupy ledwo dożywają do dwóch lat.
W Japonii przeprowadzono serie eksperymentów, w których testowano myszy. Badacze Okada i Sano z Wydziału Biochemii Rządowego Instytutu Chorób Zakaźnych karmili myszy mlekiem surowym oraz podgrzewanym przez 30 minut w temperaturze 60, 80, 100, 120 i 140 stopni. Każda grupa, u której liczono wartość przyrostu wagi, liczyła po 10 myszy. Badania wykazały, że myszy karmione mlekiem ogrzewanym do 60 stopni, ważyły 20% mniej niż karmione mlekiem surowym, zawierającym naturalne enzymy i struktury białek. Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80oC trzy myszy zdechły ciągu 3 tygodniu, myszy z kolejnej grupy zjadające mleko podgrzewane do100oC, pozdychały w ciągu 2 tygodni, myszy zjadające mleko podgrzewane do 120oC przetrwały zaledwie 1 tydzień, a ostatnia grupa (140oC ) zdechła po 3-5 dniach.

k więc, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, nie wystarczy tylko przyjmować pokarm. Jednym z najważniejszych warunków zachowania zdrowia jest spożywanie żywności naturalnej o wysokiej jakości, a nie jej „podróbek”, czyli po prostu „anty-żywności” (obecnie powszechnie nazywanej „junk food”). Jeśli wszystkie wyżej wymienione warunki zostaną spełnione, jesteśmy na dobrej drodze, by zachować zdrowie.
Dr Howard Loomis, który prawie całe życie zajmował się zagadnieniem enzymów, ujął kwestię odżywiania w następujący sposób:
„Zdrowie człowieka zależy nie tylko od jakości przyjmowanego pożywienia, ale od zdolności organizmu do właściwego rozłożenia, wchłonięcia i wykorzystania składników pokarmowych. Jeśli organizm posiada, oprócz niezbędnych substancji odżywczych, także odpowiednią ilość enzymów, wówczas może czynić cuda.”

Enzymy uszkadzane są przez długie przechowywanie, intensywne nawożenie, pestycydy, przedwczesne zbiory, rafinowanie, pasteryzację, inżynierię biogenetyczną, sterylizację, naświetlanie izotopami. Życie z takich produktów zostało usunięte, aby mogły stać w sklepie długo po okresie, gdy należałoby je wyrzucić !


================================================
Ogólnie chodzi co to ma się do trądziku
Każdy nie przetworzony owoc zawiera (enzym) która ułatwia jego trawienie np.sok cytrynowy
Każde nie przetworzone warzywo zawiera (enzym) która ułatwia jego trawienie np.sok marchwiowy
Każde nie przetworzone mięso zawiera (enzym) krew (która zawira przeciw ciała) i jest świerze. Mięso które zaczyna gnić wydziela trupi jad który jak bardzo trujący dla organizmu (dlatego tak śmierdzi) ten proces może się odbywać bez zapachu jak "przemysłowcy upiększą ci mięso przyprawami etc" .

Natura dała te enzymy(zawierające witaminy minerały przeciwutleniacze hormony biosterone etc.) żeby były pełnowartościowe i żeby odrzywiały organizm a praca trzustki przebiegała sprawnie (ogólnie trawienia)

Gdy je wyrzucimy z produktu (usuniemy mechanicznie) produkt dłużej nie ulega zepsuciu ale trzustka ma problemy z jego trawieniem a jelita z jego przesuwaniem i przykleja się do jelit (praw. praca trzustki i enzymów to taka bariera która blokuje gnicie pożywienia w jelitach -->wydzielanie toksyn)

======================================================
Zwierzęta żyjące na wolności czerpią pożywienie tylko z naturalnych źródeł. W efekcie ich organizmy wykorzystują prawie 17 razy więcej enzymów w procesach trawiennych niż ludzie. Jedząc świeże, nie przetworzone pożywienie, dostarczamy organizmowi obecne w nich enzymy, niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawienia. Spożywając zaś produkty przetworzone: pieczone, podgrzewane, smażone lub duszone, zmuszamy trzustkę do wykonywania ciężkiej pracy - do produkcji własnych enzymów, ponieważ proces przetwarzania żywności niszczy większość zawartych w niej naturalnych enzymów. Bezustanne obciążanie trzustki może doprowadzić do jej wyniszczenia, ubytków energetycznych, a w konsekwencji do powstania poważnych chorób tego narządu. U ludzi młodych spożycie pieczonej lub smażonej potrawy silnie pobudza trzustkę do produkcji enzymów. Trzustka ludzi starszych, przez lata obciążona pracą, już nie tak łatwo radzi sobie z produkcją enzymów - wytwarza ich zdecydowanie mniej niż w latach dawnej świetności". Z tego powodu starsze osoby mogą mieć problemy z przyswojeniem niezbędnych składników odżywczych z diety. .Bez enzymów nie ma życia" - tak twierdzi dr Edward Howell. Konsekwencje niedostatku enzymów można odczuć również wtedy, gdy występuje niedobór witamin, składników mineralnych i aminokwasów, niezbędnych w procesie produkcji enzymów. Należy zawsze wyrównywać te niedobory. W innym wypadku nasze zdrowie jest zagrożone, a powrót do pełnej sprawności znacznie utrudniony. Sprawność układu pokarmowego jest bardzo zróżnicowana u poszczególnych osób.
===================================================

Jeszcze miałem jeden najciekawszy art o badaniach na temat trzustki ale mi się gdzieś zawieruszył

Było w nim że ludzie cywilizacji mają o ileś tam procent więcej (chyba 80%) większą trzustkę bo nasze organizmy chcą się przystosować do naszej diety ale że to wciąż za mało.
A co do tej pracy trzustki to był u mnie kiedyś jakiś niby profesor z norwegi i się go spytałem czemu mam taki trądzik
a on wtedy mi powiedział że mam przeciążoną trzustkę (zrobił
tam jakieś badanie ) no ale wtedy to mu nie wierzyłem


===================================================
Jako ciekawostkę dodam jeszcze

Chińscy lekarze naturaliści, patrząc na barwę skóry, potrafią powiedzieć co dolega pacjentowi i jakie choroby grożą mu w przyszłości. Ten niezwykły, liczący ponad trzy tysiące lat sposób diagnozowania, jeszcze do niedawna traktowany był przez współczesną medycynę jak zabobon, jednak najnowsze badania potwierdzają słuszność starodawnej teorii.

Jeśli skóra ma odcień czerwony lub gdy na naskórku pojawiają się liczne rozszerzone naczynia krwionośne, znaczy to, że serce jest przeciążone. Taki stan wywołany jest nadmiernym spożyciem mięsa, tłuszczu i soli. Jeśli pacjent nie zmieni diety na lżej strawną i nie zacznie jeść dużo warzyw i owoców, grozi mu choroba wieńcowa. Natomiast rumienienie się (ze wstydu, złości lub po wypiciu alkoholu) jest zjawiskiem normalnym świadczącym jedynie o chwilowym wzroście ciśnienia krwi.

Odcień brudnożółty oznacza kłopoty z trzustką, wątrobą lub woreczkiem żółciowym. Spowodowane jest to zbyt dużym spożyciem potraw ciężkostrawnych (smażonych, tłustych lub słodkich); trzeba zacząć jadać więcej produktów zbożowych i gotowanych lub surowych warzyw. Jeśli barwa ta utrzymuje się dłuższy czas, należy zbadać osłabione narządy.

Odcień zielonkawy oznacza, że organizm jest osłabiony. Jeśli zieleń występuje na bokach twarzy, chory może mieć problemy z płucami. Jeśli zaś odcień ten występuje na grzbiecie dłoni, pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym, oznacza to nadchodzące problemy jelitowe. Należy jak najszybciej przejść na dietę zbożową (kasze, płatki, kiełki) i jeść dużo gotowanych warzyw, orzechów oraz pić kompoty owocowe.

Jeżeli skóra ma odcień niebieski lub fioletowy, to z pewnościa układ trawienny jest przeciążony niewłaściwą dietą (zbyt dużo białego pieczywa, mięsa, słodyczy, zimnych napojów, lodów); ten kolor skóry występuje też u osób, które często sięgają po niezdrową żywność (produkty z puszek, zupy w proszku, itp.); fioletowoczerwony lub fioletowoniebieski kolor skóry mają też alkoholicy. Osobom o tych odcieniach grożą w przyszłości wrzody na żołądku i dwunastnicy, nieżyty jelit, także choroby nowotworowe.

Skóra szara świadczy o słabych nerkach i jest charakterystyczna dla osób przepracowanych, odżywiających się niewłaściwie (zbyt mało potraw gotowanych, zbyt chaotyczne menu, za szybkie spożywanie posiłków, zbyt mało warzyw, kasz, płatków i kiełków w codziennej diecie); skórę taką mają też osoby przebywające w zatrutym środowisku. Osoby te często zapadają na przeróżne przeziębienia, katary i inne infekcje, a także nerwice i choroby umysłowe.

Skóra blada świadczy o słabych płucach oraz skłonnościach do alergii i astmy, także gruźlicy. Osoby mające ten odcień cery muszą wystrzegać się zadymionych pomieszczeń, jak najrzadziej bywać na zanieczyszczonych spalinami ulicach, jeść dużo warzyw i owoców (szczególnie o pomarańczowym kolorze) i często spacerować po lasach sosnowych.

Mleczna biel oznacza, że serce jest przeciążone, wątroba otłuszczona lub osłabione nerki. Kolor taki mają często osoby jedzące zbyt dużo nabiału i nie uprawiające sportów. Należy zmienić dietę na zbożowo - warzywną i codziennie ćwiczyć.

Brudnobrązowy odcień albo plamki w tym kolorze świadczą o spożywaniu brudnej żywności (tzn. takiej, która zanieczyszczona jest konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami, produkowana jest z octem spirytusowym, smalcem, saletrą, itp.). Osoby o takiej cerze narażone są na choroby krwi, nerek i pęcherza. Powinny jeść żywność czystą i ekologiczną.

Skóra człowieka rasy białej powinna być białorumiana lub biała z lekkim odcieniem brązu.
Jerzy A. Masłowski

SPIS TREŚCI

str 1

TŁUSZCZE(CZYNNIK UTLENIONE TŁUSZCZE)
WĘGLOWODANY (raczej o cukry chodzi )
MLEKO
UŻYWKACH KONSERWANTACH
skawlen
o olejach

str 2
o witaminie E
Tabele_IG

str 3
obszerny art o zdr. odż.
leczenie ziołami
pielęgnacja (mycie etc)
co należy jeść
o stresie
stary temat na sfd archiwalny (zdjęcie i opisy)
trądzik przeczesowy
trądzik różowaty
dieta Vitariańska
dieta Węglowodanowa
o jelitach
Prawidłowe łączenie pokarmów !!

str 4
TAN ORGANIZMU NA SKÓRZE TWARZY
O PRODUKTACH MIĘSNYCH
Jelito grube
Nieprawidłowe odżywianie
Oczyszczanie jelit sposoby
Trądzik kiedyś (lata 20 i 50)

str 5
(rozmowy)

str 6
oczyszczanie wątroby
dieta warzywa owoce (efektywność)

str 7
głodówka vs trądzik
oczyszczanie organizmu (rady praktyczne)

str 8
leczenie raka a dieta

str 9 - 10

o chlebie

Str 11
o betainie

==============================================
Owoce działanie

Przez całe lato przyroda obdarowuje nas różnorodnymi owocami, które są nie tylko pachnące i smaczne, ale działają też leczniczo.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że przyroda obdarowuje nas nie tylko smacznym jedzeniem, ale dostarcza cennego surowca o właściwościach leczniczych. Przemierzając w czasie wakacji leśne ścieżki lub polne drogi, warto pamiętać, co kryje się pod czerwoną skórką napotkanego owocu. A gdy jeszcze uda się zatrzymać odrobinę lata w małym słoiczku, z przyjemnością sięgniemy później przy nękających dolegliwościach po cenne naturalne remedium.

Leśne owocobranie
Zarówno owoce, jak i liście borówki czernicy, znanej jako czarna jagoda, są leczniczym surowcem. Dzieci bardzo lubią świeże owoce posypane cukrem, ale także pierogi z jagodami. Zawarte w owocach związki antocyjanowe powodują silne zabarwienie śluzówki i skóry na kolor niebieskofioletowy, lecz mają też właściwości uszczelniania naczyń kapilarnych gałki ocznej. Świeże owoce to również źródło pektyn, kwasów organicznych, witamin – C, B1, PP oraz karotenu i składników mineralnych. Działają lekko rozwalniająco i regulują czynności żołądka. Natomiast suszone stosowane są w postaci odwaru jako środek bakteriobójczy, przeciw owsikom i w przypadku biegunki. Przy nieżycie jelit, biegunkach, zatruciach pokarmowych, dolegliwościach brzusznych podajemy 2 łyżeczki dwa razy dziennie. Odwar z liści borówki czernicy podaje się przy przewlekłych biegunkach i zapaleniu dróg moczowych oraz przy inwazji owsikowej. Małym dzieciom aplikujemy 1 łyżeczkę od herbaty odwaru kilka razy dziennie.
Owoce borówki brusznicy są źródłem wapnia, witaminy C oraz kwasów: jabłkowego, cytrynowego i benzoesowego o właściwościach antyseptycznych (rozgniecione owoce kładzie się na oparzoną skórę), zawierają też garbniki. Spożywane na surowo lub w postaci konfitury regulują czynności trawienne przewodu pokarmowego. Odwar z liści jest gorzki, lecz ceniony ze względu na moczopędne i odkażające działanie na drogi moczowe. Poza tym wodne wyciągi działają ściągająco na śluzówkę przewodu pokarmowego, zapobiegają i leczą biegunki.

Poziomki
Jako jedyna w tej grupie nie zawdzięcza swych leczniczych właściwości owocom, lecz liściom. Obecność w liściach flawonoidów powoduje, że odwary z nich działają lekko moczopędnie, usuwają szkodliwe produkty przemiany materii. Natomiast dzięki garbnikom mają właściwości przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.

Maliny
Działanie lecznicze wykazują zarówno liście, jak i owoce. Owoce to znany środek napotny, podawany dzieciom przy przeziębieniach z podwyższoną temperaturą. Napar z suszonych owoców maliny przygotowuje się zalewając 2 łyżki suszu 1 szklanką wrzącej wody i pozostawiając pod przykryciem na 15 minut. Podajemy go dzieciom z miodem lub sokiem z czarnej porzeczki.

Jeżyny
Nie należą do zbyt popularnych owoców z tego względu, ze dość późno dojrzewają i nie zawsze mamy okazję je zbierać. W roślinie tej nie tyle są cenione owoce (pomocne przy łagodnych zaburzeniach żołądkowych), co młode liście. Przygotowany odwar to lek na biegunki, nieżyt przewodu pokarmowego, krwawienia, kaszel, zgagę. Środek poprawiający przemianę materii, przeciwbakteryjny (do płukania jamy ustnej), przeciwzapalny. Lekko moczopędny, działa napotnie, oczyszcza organizm z toksyn.

Dzika róża
Zyskała sławę dzięki swoim owocom, a także płatkom. Ale właściwości lecznicze posiadają przede wszystkim te gatunki, których owoce są gładkie i intensywnie czerwone. Owoce dzikiej róży to nic innego, jak naturalna pigułka witaminy C oraz źródło innych witamin (A, B1, B2, E, K i P), flawonoidów, karotenoidów, garbników, pektyn i kwasów organicznych. Podawane na świeżo lub przetworzone dostarczają głównie witamin. Napary i odwary działają napotnie, ściągająco, uspokajająco, moczopędnie. Jako środek pomocniczy podaje się je przy schorzeniach wątroby, dróg żółciowych, nerek, nieżytach pęcherza, przewodu pokarmowego oraz rekonwalescentom.
O na pewno słyszał ten, kto nieraz był przeziębiony. Odwar z kwiatu bzu jest doskonałym środkiem napotnym, podobnie jak odwar z owoców, które działają ponadto moczopędnie i przeczyszczająco, a także podnoszą odporność na choroby zakaźne.

Aloes drzewiasty

Należy do licznej rodziny liliowatych i pochodzi z kontynentu afrykańskiego i Madagaskaru. Ta wieloletnie i niezwykle dekoracyjna roślina jest bardzo odporna na brak wody, którą może gromadzić w swych mięsistych liściach.
Aloes jest bardzo cenną rośliną leczniczą, zawiera witaminy A, C, B1, B2, PP, B12 oraz pewne ilości biopierwiastków jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarkę i żelazo oraz śladowe ilości krzemu, manganu, niklu, boru, glinu, litu, chromu, miedzi, molibdenu i baru. Ważnym składnikiem miąższu aloesowego są enzymy oraz jedno, dwu i wielocukry lub ich pochodne, np. glukoproteiny.
Aloes posiada, między innymi, właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze oraz przeciwbólowe. Znieczula i przeciwdziała świądowi, leczy egzemy, regeneruje błony śluzowe i skórę, skraca okres krwawienia, hamuje rozwój niektórych nowotworów, zwalcza gorączkę i likwiduje zaparcia. Jest środkiem przeciwzapalnym, rozszerza naczynia włosowate i oczyszcza krew. Pobudza przyrost komórkowy, "trawi" martwe tkanki, nawilża suchą skórę wnikając w jej głębsze warstwy. Lecz przede wszystkim ma działanie immunostymulujące, czyli pobudzające i reguluj ące mechanizmy obronne organizmu człowieka. Obecnie wiadomo już, że aloes należy do roślin o wybitnym działaniu hipoglikemicznym, tzn. obniżającym poziom cukru we krwi, zarówno przy stosowaniu zewnętrznym jak i wewnętrznym - podawany codziennie w niewielkich dawkach. Sok z liści stosowany jest do produkcji preparatów o działaniu immunostymulującym. Sok z liści aloesu wykazuje także działanie hamujące wydzielanie kwasu solnego i pepsyny, co sprawia, że wchodzi w skład preparatów zio łowych stosowanych przy leczeniu niektórych chorób żołądka i dwunastnicy.
Najwięcej składników leczniczych zawierają liście po dwóch, trzech latach wegetacji.
Podlewanie roślin należy przerwać na około 6 - 8 dni przed zbiorem w celu zwiększenia zawartości związków o działaniu immunostymulującym.
W domowych warunkach można używać wyciśniętego soku z aloesu do leczenia trudno gojących się ran i oparzeń, można go też przyjmować doustnie jako środek biostymulujący, pobudzający mechanizmy obronne organizmu.
W warunkach domowych można przygotować nalewkę aloesową.
Przed ścięciem rośliny nie należy jej podlewać przez około dwa tygodnie, po tym oczyścić liście mokrą watą i ścięte liście położyć na 5 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.
500g liści zemleć w maszynce do mięsa i dodać 500g miodu w stanie płynnym, podgrzanym do temperatury 50-60 stopni oraz 1 butelkę czerwonego wina. Mieszaninę rozlać do butelek z ciemnego szkła i pozostawić na 5 dni w chłodnym miejscu. Po tym okresie nalewka jest gotowa do użycia. Stosować należy 3x dziennie po łyżeczce przez 2-3 tygodnie.
Przepis na zaparcia wg ks. Kneippa:
1 liść aloesu
1 łyżeczka kwiatu bzu czarnego
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka kopru włoskiego
Składniki zalać 2 szklankami wrzątku, pić w ciągu 2 dni po 1 szklance. Wypróżnienie następuje po 12-30 godzinach.

Ananas

Jest członkiem ogromnej rodziny bromeliowatych i pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie jest uprawiany w Chinach, Tajlandii, USA, Meksyku, na Filipinach, w Afryce Południowej. Do Europy dostał się przywieziony z Gwadelupy przez Kolumba.
Ananas jest bogaty w cukry, znajduje się w nim spora ilość witaminy C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu a ponadto enzym bromelina (enzym rozkładający białko, posiadający działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe).
Świeże owoce i nie konserwowany sok ananasowy posiadają znaczenie lecznicze przy niestrawnościach i słabym wydzielaniu soków trawiennych. Korzystnie też działają na nerki, naczynia wieńcowe i serce. Pomocne także może być spożywanie ananasa przez osoby ze schorzeniami wątroby. Owoców ananasa nie powinny jeść osoby cierpiące na nadkwaśność, chorobę wrzodową. Działanie przeciwzapalne i likwidujące obrzęki powoduje, że można ananasa przykładać na miejsca stłuczone, opuchnięte, na ropiejące krosty, wypryski skórne.

Awokado

Należy do rodziny wawrzynowatych, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej . Aztekowie i Inkowie wierzyli, iż roślina ta ma właściwości afrozdyzjaku.
Awokado wydaje duże, gruszkowate owoce z których każde posiada jedno wielkie nasienie. Miąższ owocu jest zielonkawobiały lub kremowy, mięknący w miarę dojrzewania. Są smaczne i maja wielką wartość dietetyczną. W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło), około 2% białka, karoteny, witaminę C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie cenią go więc diabetycy). Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Właściwości lecznicze posiadają również liście awokado stosowane przy lekkich zatruciach pokarmowych, nudnościach i wzdęciach. Dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych owoce awokado to jeden z najcenniejszych surowców kosmetycznych. Zawiera lecytynę, fitosterole, skwalen, witaminy A, D i E. Ma też naturalne filtry UV.

Bakłażan

To inaczej oberżyna, gruszka miłosna, jest rośliną uprawną z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Indii, w stanie dzikim nieznana. Sprowadzona do Europy przez Arabów, była początkowo uprawiana jako roślina ozdobna aby następnie stać się smakołykiem na królewskich stołach. Bakłażany wydają jadalne fioletowo-czarne owoce (25 cm długości, do 1 kg wagi) i są obecnie popularnym warzywem w Grecji i Włoszech.
100 g bakłażanów zawiera: 0,7 g białka, 3,1 g węglowodanów, 2,5 g błonnika, 240 mg potasu, 12 mg fosforu, 10 mg wapnia i magnezu, 3 mg sodu, 0,4 mg żelaza, 0,05 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,8 mg witaminy PP, 0,08 mg witaminy B6, 5mg witaminy C, 20 mikrogramów kwasu foliowego.
Bakłażany maja działanie uspokajające i łagodzą drgawki padaczkowe. Dość duża zawartość potasu powoduje dobroczynny wpływ na serce i wzmaga wydalanie płynów z organizmu. Bakłażan obniża też poziom złego cholesterolu i to nawet o 50%. Jednak nie wszyscy mogą korzystać z jego własności leczniczych. Powinny go unikać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na choroby nerek, choroby reumatyczne i układu trawiennego. Bakłażan nie należy do lekkostrawnych.

Banan

To zielone drzewo o wysokości do 9 metrów pochodzi z Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych i w wielu krajach, w których rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia. Zawierają (w 100 gramach) 1,1 g białka, 0,3 grama tłuszczu, 3,4 grama błonnika, 350 mg potasu, 42 mg magnezu (najwięcej wśród owoców), 0,51 mg witaminy B6 (najwięcej wśród owoców), 10 mg witaminy C.
Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Banany regulują też poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie. Banan zawiera również substancje uspokajające i przeciwskurczowe.

Cytryna

Ojczyzną teko małego drzewa są kraje Azji południowej. Jednak obecnie przy wielkim popycie na owoce południowe uprawiana jest na plantacjach w wielu krajach o ciepłym klimacie. Medycyna ludowa zalecała ją w profilaktyce dżumy, gorączki, malarii i jako odtrutkę na ukąszenia węży. Cytrynowy sok zalecano do obniżania ciśnienia tętniczego, usuwania toksyn z wątroby, łagodzenia bólu w zapaleniach żył. Avicenna pisał o cytrynach jako najlepszym lekarstwie na choroby serca, zalecał dodawanie ich do pokarmu kobiet ciężarnych i w żółtaczce.
Ze względu na zawartość witamin w soku świeżych owoców, można używać go do leczenia awitaminozy, a pomocniczo stosować w leczeniu stwardnienia tętnic. Wodą z dodatkiem soku cytrynowego można płukać gardło w przypadku jego infekcji a zewnętrznie można używać do leczenia wyprysków i rozjaśniania piegów a także (tylko pomocniczo) do leczenia grzybic. Cytryna pozwala pozbyć się nadmiaru kwasów żołądkowych, likwiduje czkawkę, zgagę, zaparcia, hemoroidy, nudności i tym podobne dolegliwości. Ponadto oczyszcza organizm, gdyż działa moczopędnie i "dezynfekuje" układ moczowy.

Figa

Za ojczyznę figi uznaje się ogromne obszary Azji.
Owoc ten był znany i ceniony za właściwości lecznicze w starożytnych społeczeństwach basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. W Starym Testamencie znajdujemy zapis o wyleczeniu śmiertelnie chorego króla Ezechiasza przez proroka Izajasza przy pomocy placka figowego.
100 gramów fig zawiera: 1,4 grama białka, 9,5 grama węglowodanów, 2,5 grama błonnika, 270 miligramów potasu, 34 miligramy wapnia, 32 miligramy fosforu, 20 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligramy żelaza, 0,3 miligramy cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,06 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,11 miligrama witaminy B6, 2 miligramy witaminy C.
Figa jest wykorzystywana w tradycyjnym lecznictwie w anemii, jako środek wykrztuśny, przeciwgorączkowy i przeczyszczający. Figa gotowana w mleku łagodzi kaszel i bóle gardła. W tym samym celu można też wykorzystać suszone liście figowca, robiąc z nich odwar.
Naukowcom japońskim udało się wyizolować z fig benzaldehyd, który w doświadczeniach wykazuje dzia łanie przeciwnowotworowe.

Granat

To przedstawiciel rodziny granatowcowatych, pochodzi z Indii, Azji Mniejszej i basenu Morza Śródziemnego. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin owocowych. W Palestynie owoce granatu były już używane 5000 lat p.n.e.
Owoce granatowca zawierają niewielka ilość witaminy C, kwas cytrynowy i taninę. Posiadają właściwości ściągajace i z tego powodu są stosowane w niektórych chorobach żołądka (nie stosować przy nadkwaśności, chorobie wrzodowej). Sok z granata pity systematycznie wykazuje korzystne działanie przy astmie, szkorbucie, problemach z trawieniem, można go też pomocniczo wykorzystać podczas leczenia anginy.
Skórka owoców również jest wykorzystywana w lecznictwie. Odwar z niej można stosować jako środek przeciwrobaczy, przeciwbiegunkowy.
Spożywanie świeżych owoców jest bardzo zalecane przy zaziębieniach, podczas podwyższonej temperatury.

Grejpfrut

Grejpfrut to drzewo owocowe z grupy cytrusów, wiecznie zielone, odkryte w połowie XVIII wieku na wyspie Barbados. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Uprawiany jest w obszarach subtropikalnych Ameryki i Azj.
100 gramów owocu grejpfruta dostarcza: 40 kalorii, 0,6 grama białka, 5,3 grama węglowodanów, 0,6 grama błonnika, 230 miligramów potasu, 17 miligramów wapnia, 16 miligramów fosforu, 10 miligramów magnezu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,02 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,03 miligrama witaminy B6, 80 miligramów witaminy C, 0,3 miligrama witaminy E, 12 miligramów kwasu foliowego.
Grejpfrut reguluje trawienie i przyspiesza przemianę materii, dlatego używany jest w dietach odchudzających. Jego gorzkawy smak jednak nieco pobudza apetyt, zapobiega sklerozie i żylakom. W onkologii ceniona jest jego czerwona odmiana, zawierająca likopen chroniący przed rakiem pęcherza, trzustki i szyjki macicy.
W miąższu i pestkach grejpfruta znajduje się duża ilość flawonidów, substancji przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.
Grejpfruty mają też działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwutleniąjące.
Z pestek grejpfruta otrzymuje się ekstrakt zwany „citrosept", który wykazuje wysoką skuteczność w przeciwdziałaniu infekcjom wirusowym i bakteryjnym (np. przeziębieniu i grypie), a także w ich zwalczaniu.

Karczoch

To roślina wieloletnia z rodziny złożonych. Gatunek ostu pochodzący z Ameryki Północnej, uprawiany obecnie dla jadalnych koszyczków kwiatowych, w wielu krajach na świecie o klimacie ciepłym.
Karczochy są źródłem białek, węglowodanów, substancji mineralnych oraz witamin. Są bardzo dobrym źródłem błonnika i witaminy C, dobrym wapnia, fosforu, żelaza, tiaminy i niacyny, Preparaty z liści karczocha zwyczajnego przyspieszają niektóre przemiany metaboliczne zwiększając wytwarzanie i wydzielanie żółci, usprawniają funkcje wątroby, zwiększają wydalanie moczu i zawartych w nim zbędnych metabolitów. Zmniejszają napięcie mięśni gładkich narządów wewnętrznych i układu pokarmowego. Ograniczają rozwój miażdżycy przez obniżenie poziomu tłuszczów i cholesterolu. Preparaty z liści karczocha stosuje się w leczeniu wątroby, woreczka żółciowego, przewodów moczowych, kamicy żółciowej, żółtaczki, zaburzeń czynnościowych spowodowanych napięciem spastycznym mięśni gładkich oraz w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.

Kiwi

Jest przedstawicielem rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Pochodzi ze wschodniej
Azji. Posiada owoce typu jagody, wydłużone, walcowate, ze skórką pokrytą gęstym, brązowym kutnerem. Ma zielonkawy miąższ, wewnątrz którego znajduje się bardzo wiele drobnych nasion. Jest on słodki, smaczny i zawiera znaczne ilości witaminy C, zjedzenie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu
Ma działanie wzmacniające i antynowotworowe. Spora ilość potasu w nim zawarta stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje rytm serca.

Mango

Drzewo z rodziny nanerczowatych, uprawiane w Indiach od ponad 4000 lat. Obecnie, w obszarach tropikalnych całego świata, uprawianych jest ponad tysiąc gatunków dla cennych owoców i drewna.
Owoc mango ma jajowaty kształt i jest pestkowcem (tak jak np. śliwka), w środku znajduje
się duża, spłaszczona pestka, do której przytwierdzone są włókna. Smakiem przypomina nieco
brzoskwinię, lecz posiada silny żywiczny posmak.
Mango ze względu na bardzo duże właściwości odżywcze polecane jest w ogólnym osłabieniu organizmu i podczas rekonwalescencji.
100 gramów owocu mango zawiera: 82 gramy wody, 0,5 grama białka, 15,3 grama węglowodanów, 1,5 grama błonnika, 190 miligramów potasu, 18 miligramów magnezu, 13 miligramów fosforu, 10 miligramów wapnia, 7 miligramów sodu, 0,5 miligrama żelaza, 1200 mikrogramów witaminy A, 0,03 miligrama witaminy B1, 0,04 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 30 miligramów witaminy C.

Oliwka
Są to owoce drzewa oliwnego charakteryzujące się ostrym, pikantnym smakiem. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni wielu krajów europejskich. Z wyglądu przypominają małe, 2-3 centymetrowe śliwki, o kształcie kuli lub elipsy. Oliwki zawierają ok. 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę.
Te niewielkie owoce są bogate w związki mineralne - przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 110 kcal .
Oliwa z oliwek ma właściwości lecznicze, gdyż chroni serce i naczynia krwionośne prze zmianami miażdżycowymi. Obniża poziom cholesterolu LDL, ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega wytwarzaniu się kamieni żółciowych. W krajach o wysokim spożyciu oliwy wskaźniki choroby wieńcowej są niskie. Oliwa ma działanie oczyszczające, podaje się ją na czczo, z sokiem z cytryny, podczas ziołowych kuracji kamicy żółciowej. Liście oliwki zawierają alkaloidy i gorycze. Produkuje się z nich preparaty obniżające ciśnienie krwi. Oliwa z oliwek jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych, olejków, kremów, maści itp.

Pomarańcza

Pomarańcza, uprawiana od bardzo dawna, jest obecnie jednym z najwa żniejszych drzew owocowych na terenach tropikalnych i subtropikalnych. W uprawach znajduje się kilkaset odmian tego pięknego drzewa. Smaczne owoce spożywane są na surowo lub w postaci przetworów (soki, dżemy). Skórka z owoców używana jest do kandyzowania. Z pomarańczy słodkiej otrzymuje się również olejki eteryczne stosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Pomarańcze zawierają przeciętne ilości składników odżywczych (z wyjątkiem kwasu foliowego i witaminy B1). 100 gramów owoców dostarcza: 24 kilokalorie, 86 gramów wody, 0,8 grama białka, 0,8 grama węglowodanów, 2 gramy błonnika, 200 miligramów potasu, 41 miligramów wapnia, 13 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,2 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,1 miligrama witaminy B1 (najwięcej wśród owoców), 0,03 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 50 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 37 mikrogramów kwasu foliowego (najwięcej wśród owoców).
Pomarańcza skutecznie chroni przed rakiem, przede wszystkim szyjki macicy, sutka, jelita grubego i trzustki. Spora zawartość potasu zaś sprawia, że pomarańcza reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.

Winorośl

To długowieczne pnącze lub krzew z rodziny winoroślowatych. Z wielu tysięcy uprawianych odmian winorośli istnieją odmiany posiadające owoce najlepiej nadające się do produkcji wina, soczyste o dużej zawartości cukru i kwasów organicznych. Odmiany deserowe o dużych, twardych i słodkich owocach oraz odmiany nadające się do suszenia, z cienką skórką i małymi nasionami.
Winogrona są cennym surowcem do produkcji soków pitnych, win, alkoholu etylowego, koniaków, octu winnego, rodzynków, dżemów itp. Owoce zawierają do 25% glukozy, około 1% pektyn, kwasy organiczne, witaminy, sole mineralne, substancje antyoksydacyjne. Mają działanie zasadotwórcze, moczopędne i przeciwmiażdżycowe, zwiększając poziom korzystnego cholesterolu HDL oraz hamując utlenianie cholesterolu LDL. Właściwości te posiadają również soki z winogron a zwłaszcza wina czerwone zawierające najwięcej garbników. Przypuszcza się, że wypijanie kieliszka czerwonego wina do posiłków może pomagać w zapobieganiu miażdżycy. U osób o skłonnościach do migrenowych bólów głowy, czerwone wino może być czynnikiem wyzwalającym takie dolegliwości.
Według ojca medycyny Hipokratesa: "Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je pił umiarkowanie i w stosownej porze".
Wino wzmaga działalność tzw. przeciwutleniaczy, przez co spowalnia procesy starzenia się organizmu i może uchronić przed rozwojem nowotworu. Współczesne badania udowadniają także wyraźne bakteriobójcze działanie wina.
W dietetyce wino gronowe uznawane jest za najzdrowszy i najbardziej higieniczny napój, który najlepiej uzupełnia potrawy spożywane przez człowieka. Wino pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii i aktywności życiowej. Spożycie umiarkowanej porcji wina wyraźnie oddziaływuje na układ nerwowy człowieka. Działa rozluźniająco, ale równocześnie poprzez zwiększenie ukrwienia mózgu polepsza sprawność umysłu i pobudza wyobraźnię. Zawarte w winie związki fosforu i wapnia mają działanie wspomagające na układ nerwowy.
100 gramów surowych winogron dostarcza średnio 70-80 kilokalorii, 76 gramów wody, 0,6 grama białka, 15,3 grama węglowodanów, 0,9 grama błonnika, 240 miligramów potasu, 21 miligramów fosforu, 18 miligramów wapnia, 6 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,1 miligrama witaminy B6, 4 miligramy witaminy C, 6 mikrogramów kwasu foliowego.

AGREST

Właściwości lecznicze:
Agrest działa moczopędnie, oczyszczająco, pobudzająco na apetyt. Wzmaga ruch robaczkowy jelit, działa żółciopędnie, przeciwbólowo. Ma właściwości odchudzające. Suszone owoce agrestu mają działanie przeczyszczające.

100g agrestu zawiera średnio:
wapń – 29 mg
fosfor – 30 mg
żelazo – 0,5 mg
magnez – 10 mg
100 g agrestu zawiera średnio:
witamina A – 281 j.m.
witamina B1 – 44 mg
witamina C – 35 mg
100 g agrest zawiera średnio:
1g – białko
0,4 g – tłuszcz
Wartość energetyczna:
100 g agrestu to : 37 kcal
Czy wiesz, że:
Agrest ma korzystny wpływ na przemianę materii, jest polecany w diecie odchudzających. Agrest zaleca się jeść na surowo przy zaparciach oraz przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.
CZARNY BEZ
Czarny bez zawiera substancje ( m.in. antocyjany, witaminę C, garbniki), które zwiększają odporność organizmu, działają napotnie i przeciwbólowo.
Aby wzmocnić osłabiony chorobą organizm, uporać się z bólami mięśni towarzyszącymi przy grypie i przeziębieniu warto pić dwa razy dziennie sok z czarnego bzu.
Czy wiesz, że :
Aby odstraszyć komary w pomieszczeniach można zawieszać w nich wiązki świeżej mięty, kwiatów czarnego bzu, piołunu i tataraku, których zapachu komary zdecydowanie nie lubią.
CZEREŚNIE
Image

Właściwości zdrowotne
Czereśnie aktywizują pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, mają działanie podobne do błonnika, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają rozkładanie kamieni żółciowych i moczowych. Czereśnie mają działanie moczopędne i przeczyszczające. Regulują pracę żołądka i wątroby. Leczą reumatyzm i altretyzm. Czereśnie poleca się osobom mającym problemy z przemianą materii. Likwidują kłopotliwe zaparcia.

Czereśnie zawierają m.in. :
potas, sód, wapń, magnez, miedź, żelazo, fosfor, jod
Wartość energetyczna czereśni:
100g czereśni to : 60 kcal
Czy wiesz, że:
Jedzenie przez 1-2 dni wyłącznie czereśni i rezygnacja z innych potraw doskonale oczyszcza organizm z toksyn.
Napar z ogonków czereśni odchudza i działa moczopędnie.

Image
DZIKA RÓZA

Witamina C zawarta w owocach róży korzystnie wpływa na poprawę stanu odporności, zwłaszcza przeciwwirusowej i przeciwnowotworowej. Opóźnia procesy starzenia się i procesy miażdżycowe.
ma działanie moczopędne, żółciopędne i kojące.

Wzmacniający odwar
10 dag owoców róży
Owoce umyć i gotować przez 10 minut w litrze wody.
Pić dwa razy dziennie po pól szklanki.
Działa ściągająco, hamuje krwawienie, uzupełnia braki witamin, reguluje przemianę materii, zapobiega anemii.
Owoce dzikiej róży zawierają 20 - krotnie więcej witaminy C niż cytryna
Image
GRUSZKA

Właściwości lecznicze
Gruszka ma własności moczopędne, pobudza wydzielanie żółci, reguluje trawienie.
JABŁKO
Image
Wartości zdrowotne
Jabłka przeciwdziałają miażdżycy, ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Wspomagają leczenie anemii. Wapń i krzem znajdujące się w skórce jabłka pozytywnie pływają na stan włosów, wzmacniają je.
Wartość energetyczna jabłka:
100g jabłka to : 57 kcal
100g jabłka zawiera:
Potas – 137 mg

Czy wiesz, że :

*
Jabłko zjadane na czczo pobudza apetyt, wieczorem działa uspakajająco.
*
Odwar z suszonych skórek jabłka łagodzi bezsenność.
*
Zjadanie 2 jabłek dziennie obniża poziom cholesterolu.
*
Zjadanie 2 jabłek dziennie przez dłuższy czas powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu frakcji „złej” LDL, a
*
zwiększenie stężenia cholesterolu frakcji „dobrej” – HDL.
*
Jabłka polecane są dla ludzi zagrożonych miażdżyca i chorobami układu krążenia.
*
Warto wiedzieć, że jabłka hamują wchłanianie z pożywienia związków ołowiu.
*
Systematyczne jedzenie jabłek przyczynia się do profilaktyki chorób serca, nadwagi i otyłości oraz cukrzycy.

JABŁKO
działa tonizująco i odświeżająco
zmniejsza gorączkę
oczyszcza krew, wymiata „złogi”
poprawia proces trawienia

Jabłka zawierają mniej witaminy C niż owoce cytrusowe, ale więcej niż np. śliwki i gruszki.
Zawartość witaminy B1 w 100 g produktu:
35 mcg
Zawartość sodu w 100 g produktu – 8 mg
Świeży sok z jabłek ułatwia usuwanie z wątroby oraz nerek toksyn (np. konserwantów dodawanych do żywności).
JAGODY
Właściwości zdrowotne:
Jagody wzmacniają wzrok, poprawiają krążenie, regulują pracę układu pokarmowego.
100g jagód średnio zawiera:
witamina E – 2,7 mg
witamina C – 22 mg
100g jagód średnio zawiera :
jod – o, 12 mg
Image
JEŻYNA
Właściwości lecznicze:
Owoce jeżyny zawierają antocyjany i garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i własności antybiotyczne. Jeżyna reguluje przemianę materii, działa wykrztuśnie oraz moczopędnie. Sok z owoców jeżyn działa przeciwgorączkowo.Herbatki z owoców i liści mają działanie wzmacniające organizm, działają uspokajająco oraz moczopędnie.

100 g jeżyny zawiera:
Magnez – 26 mg
Osłodzone odwary z liści jeżyny stosowane są przy leczeniu anemii.
Czy wiesz, że:
Jedzenie owoców jeżyny przejrzałych przeczyszcza a dojrzałych działa przeciwnie.
Jeżynę można stosować w zaburzeniach przemiany materii, złym trawieniu, biegunce, schorzeniach nerek i pęcherza moczowego.
MALINA
Image
Własności lecznicze
Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.
Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych : grypa, angina. Stosuje się odwary zarówno doustnie, jak i do płukania jamy ustnej czy gardła.
Napar z kwiatów i liści można stosować zewnętrznie przeciwko wągrom i opryszczkom. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu.
100g malin zawiera średnio:
wapń – 35 mg
fosfor – 33 mg
żelazo – 0,8 mg
magnez 12 mg

100g malin zawiera średnio:
witamina A – 114 j.m.
witamina B1 – 0, 02 mg
witamina B2 – 0,06 mg
witamina C – 31, 1 mg
witamina PP – 0,3 mg

Wartość energetyczna:
100 g malin to : 46 kcal.

100g malin zawiera średnio:
1 g - białko
9 g - węglowodany
1 g - tłuszcze

Czy wiesz, że:
Maliny mogą spowodować uczulenie u dzieci (wysypka skórna). Trzeba wówczas wykluczyć je z jadłospisu i leczenia. Owoce malin nie są wskazane w zapaleniu nerek.
Napar sporządzony z 5 g suchych owoców malin (zalać 100 ml wrzącej wody) pity gorący skuteczny jest przy przeziębieniach z gorączką. Jest doskonałym środkiem napotnym, obniżającym ciepłotę ciała.
MIRABELKIImage
Właściwości zdrowotne:
Mirabelki zawierają dużo beta-karotenu i dzięki temu chronią organizm przed starzeniem się, korzystnie wpływają na układ nerwowy.
100 g mirabelek średnio zawiera:
witamina E – 0,94 mg
witamina C – 5,40 mg
100g mirabelek średnio zawiera:
jod – 0, 01 mg
Wartość energetyczna:
100 g mirabelek to : 43 kcal
MORELE
Właściwości lecznicze
Morele wskazane są dla osób skarżących się na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemii, w okresie rekonwalescencji. Osoby cierpiące na nadkwaśność i zgagę powinny spożywać owoce suszone.
Wartość energetyczna:
100 g moreli to: . 50 kcal
Zawartość cukrów w 100 g – 4-28 %
Czy wiesz, że :
Szklanka soku morelowego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Morele zalecane są przy niedokrwistości oraz w diecie przy chorobach sercowo-naczyniowych.
Dobre są także dla rekonwalescentów i osób ze schorzeniami wątroby.
PORZECZKA CZERWONA
Image
Właściwości lecznicze
Porzeczka działa moczopędnie, oczyszczająco i odświeżająco. Pobudza łaknienie, reguluje trawienie, tamuje krwawienia, wzmacnia organizm.. W różnych postaciach stosuje się przy puchlinie wodnej, utrzymującej się gorączce, niestrawnościach wywołanych brakiem soków trawiennych, zaparciach, migrenach oraz dolegliwościach serca, wątroby czy migreny. Jadana regularnie (także w postaci soków) likwiduje ogólne zmęczenie, hamuje rozwój miażdżycy, a działając moczopędnie i napotnie oczyszcza organizm.
100 gram porzeczki średnio zawiera:
Magnez -12 mg
żelazo - 0,9 mg
Wapń – 32 mg
Fosfor – 27 mg
Potas – 238mg
Cynk – 0,2 mg
100 gram porzeczki średnio zawiera:
witamina A - 211 j.m.
witamina B1 – 0,06 mg
witamina B2 – 0,02 mg
witamina PP - 0,2 mg
witamina C – 144 mg
Porzeczka zawiera:
11% cukrów
83,8 % - woda
Wartość energetyczna:
100g porzeczki to : - 51 kcal
Czy wiesz, że:
Picie dwa razy dziennie po ¼ szklanki surowego soku z czerwonej porzeczki pomaga przy nadkwasocie i zgadze. Osoby z niedoborem żelaza powinny jeść, świeże porzeczki bo zawierają one łatwo przyswajalne żelazo. Rozgniecione jagody porzeczki leczą piegi, mogą też być używane do okładów na nie gojące się rany żylaków.
Image
PORZECZKA CZARNA

Właściwości lecznicze:
Czarna porzeczka działa moczopędnie i napotne. Ma właściwości przeciwgnilne, przeciwartretyczne, przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe, wzmacniające żołądek.

100g porzeczki zawiera:
Witamina C: - 148-258 mg
Pozostałe własności lecznicze czarna porzeczka posiada, jak porzeczka czerwona.
POZIOMKI
Image
100g poziomek średnio zawiera:
witamina C – 64 mg
100g poziomek średnio zawiera:
wapń – 26 mg
Wartość energetyczna:
100g poziomek to: 32 kcal
Owoce poziomki zawierają łatwo przyswajalne przez organizm sole żelaza, fosforu, potasu i wapnia.
Suszone poziomki mogą być wykorzystywane jako środek zapobiegawczy przy nadciśnieniu, miażdżycy naczyń, przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
SOK NA NERKI
1 szklankę mleka zagotować, schłodzić, dodać 2 łyżki soku poziomkowego a następnie tyle samo soku z rokitnika. Pić pół szklanki 3 razy dziennie, 15 minut przed jedzeniem.
Czy wiesz, że :
Codzienne spożywanie , przez okres co najmniej kilku dni, większej ilości poziomek (nawet do pół kilograma) poprawia przemianę materii, łagodzi skutki chorób serca, nerek czy chorób krążenia.

*
TRUSKAWKI
Image
100 g truskawki zawiera:
Witamina C – 60 mg
Witamina B2 – 100 mcg
Witamina B1 – 30 mcg
Witamina B3 – 30 mc
Zawartość wody – 90 %
Zawartość cukru w 100 G owoców – 7 mg
Zawartość kalorii – 38
Właściwości lecznicze:
Truskawka ma działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie.

Czy wiesz, że :
- Jedna porcja truskawek (200- 250 g) świeżych truskawek pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
-Truskawki mogą jadać diabetycy, bo zawierają one łatwo przyswajalne cukry w niedużych ilościach.
- Częściowo nadpsute owoce zawierają toksyczne substancje powstałe w procesie gnicia i rozwoju pleśni.
-Truskawki u niektórych osób wywołują reakcje alergiczne.
- Osoby uczulone mogą spróbować jeść truskawki ze śmietaną, która łagodzi alergeny.

TRUSKAWKOWA ELEGANCJA
¾ truskawek – wybrać nieduże, jednakowej wielkości i wybarwienia owoce. Odszypułkować, umyć, dokładnie osączyć z wody. Wyłożyć do pięknej szklanej wazy, misy lub salaterki. Cukier puder, idealnie sypki podać w srebrnej cukiernicy. W szklanym, przeźroczystym dzbanuszku podać 12 procentową śmietankę. Jeść truskawki polane śmietaną i fantazyjnie posypane cukrem pudrem.

WINOGRON
Image
Działanie lecznicze:
Winogrona regulują trawienie, mają działanie moczopędne, przeczyszczające, ogólnie wzmacniające, dostarczają wielu witamin i soli mineralnych. Obniżają kwasowość soku żołądkowego, poprawiają przemianę materii.Zwiększają odporność organizmu na wirusy i bakterie.
100 g winogron zawiera średnio:
witamina A – 74 j.m.
witamina B1 – 55 mg
witamina B2 – 37 mg
witamina C – 4 mg
witamina PP – 184 mg
100 g winogron zawiera średnio :
wapń – 16 mg
żelazo - 0, 6 mg
100 g winogron zawiera średnio :
20 % - cukry
77 % - kwas jabłkowy
Wartość energetyczna:
100g winogron to : 73 kcal
Czy wiesz, że:

*
Zarazki salmonelli giną w czerwonym winie gronowym w ciągu 15 minut.
*
Pobudzają działanie wątroby, są moczopędne. Można je jeść przy niestrawnościach żołądka, obstrukcjach. Kamicy żółciowej, schorzeniach skóry.
*
Sok z winogron jest skuteczny przy zatruciach pokarmowych i stanach gorączkowych. Wówczas należy pić pół szklanki soku pomiędzy posiłkami.
*
Wskazane jest jedzenie winogron przy wyczerpaniu nerwowym, chronicznym nieżycie oskrzeli i zapaleniu kłębków nerwowych, zapaleniu cewki moczowej i przy podagrze.

WIŚNIE

Image

Wartość zdrowotna:
Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają apetyt, regulują trawienie.
100g wiśni średnio zawiera:
witamina A – 564 j.m.
witamina B1 – 45 mg
witamina B2 – 55 mg
witamina C – 12 mg
witamina PP – 364 mg
100g wiśni średnio zawiera:
fosfor – 0,11 mg
magnez – 8 mg
wapń – 16 mg
żelazo – 0,4 mg
Wartość energetyczna:
100 g wiśni to : 53 kcal
WIŚNIE W SOKU WŁASNYM
1 kg wiśni
25 dag cukru
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, ostrożnie mieszając drewnianą łyżką. Odstawić z ognia i zebrać szumowiny. Zbieranie szumowin powtórzyć kilka razy aż przestaną się tworzyć. Gorące wiśnie nałożyć do słoików, zamknąć, przykryć kocem i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Czy wiesz, że :
Szypułki owocowe używane są jako środek moczopędny przy obrzękach, kamicy nerkowej oraz jako środek przeciw biegunce.
ŻURAWINA

Owoce żurawiny są one bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawierają cenne sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Picie soku żurawinowego zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Żurawina zmniejsza kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych, wykorzystuje się również jej właściwości przeciwzapalne oraz wzmagające odporność. Jest podawana, zwłaszcza dzieciom, w chorobach wirusowych jako łagodny środek przeciwgorączkowy i napotny.
Badania medyczne potwierdzają fakt, że picie soku skutecznie zmniejsza i pomaga w leczeniu infekcji dróg moczowych. Nawet wtedy, gdy leczenie antybiotykami jest stosunkowo trudne. Zaleca się picie soku żurawinowego przez dłuższy czas dla chorych skarżących się na zapalenie pęcherza czy przy ostrym zapaleniu nerek. Żurawina ma silne właściwości antybakteryjne i dzięki temu zmniejsza ryzyko nawrotu infekcji dróg moczowych nawet o połowę.

Nie ma wątpliwości co do tego aby żurawinę uznać za owoc leczniczy, jej skuteczność potwierdzają liczne badania. Krzewy żurawinowe można z powodzeniem uprawiać na działce lub w przydomowym ogrodzie. W aptekach dostępne są: żurawina w kapsułkach., żurawina w tabletkach , herbata z żurawiną a także i inne preparaty zawierające żurawinę.

Owoc żurawiny utarty z miodem i czosnkiem (łyżka stołowa 2 razy dziennie) – uodparnia, wzmacnia serce, regeneruje nerki – bardzo korzystnie działa dla osób starszych i dzieci.

Właściwości wybranych warzyw


Burak
Ze względu na dużą zawartość błonnika w buraku jest on idealnym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego, gdyż pektyny hamują procesy gnilne jelit. Działają odkwaszająco na organizm, reguluje kwasotwórcze działanie słodyczy, mięs i reguluje zaparcia. Dzięki zawartości antocyjanów - betaniny i bardzo ważnych pierwiastków jak: cez, rubid i kobalt pomaga w profilaktyce nowotworowej, po chemoterapii, niedokrwistości, anemii, białaczce, hemofilii, awitaminozie. Zawarty w buraku zestaw witamin z grupy B jak: B1, B2, B3, B4, B5, B6. pomaga w nerwicach wegetatywnych, przy stresach, depresjach, zmniejsza napięcie nerwowe.
Wzmacnia koncentrację, czujność, refleks, pamięć, zaburzenia snu, poziomuje nadciśnienie i niedociśnienie, reguluje cholesterol. Proponuje się kobietom w ciąży, dzieciom "niejadkom" oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu. Osoby uprawiające czynnie sport, wzmacnia sprężystość masy mięśniowej, pomaga usuwać zakwasy. Cenna witamina B12 zawarta w buraku wspaniale łagodzi bóle: kręgosłupa, korzonków nerwowych, w bólach menstruacyjnych, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie

Marchew
W korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu czyli witaminy A, która zostaje w wątrobie i zmienia ją w prowitaminę A, która jest najlepszym naturalnym składnikiem chroniącym nasz organizm przed rozrostem gruczołu krokowego, nowotworem płuc gdyż blokuje związki rakotwórcze z dymu papierosowego. Zalecana jest w niedokrwistości układu sercowo - naczyniowego, anemii, zapobiega powstaniu kamieni żółciowych w woreczka żółciowego.
Osoby, które mają zaburzenia barwnika w skórze zwanego melaniną powinni spożywać dużo marchwi gdyż leczy bielactwo. Wybiela przebarwienia skórne, piegi, ostudy. Reguluje kwasowość żołądka. Pobudza układ trawienny i oczyszcza kosmki jelitowe, które regulują powstanie masy kałowej. Odciąża końcówkę jelita grubego i nie dopuszcza do jego choroby (hemoroidy, rak, zaparcia).

Pomidor
Pomidory są bardzo wartościowe pod względem biochemicznym. Wstępują w związki hamujące powstanie rakotwórczych nitrozamin. Kwas p-kumarynowy zabezpiecza przed powstaniem zmian w komórkach DNA, które mogą doprowadzić do zmian nowotworowych, natomiast likopen który wchodzi w skład pomidora powstrzymuje proces genetycznie zaprojektowanej śmierci komórki. Spowalnia proces starzenia, a dla panów z podwyższonym poziomem antygenu prostaty wpływa na enzym zwany talomerazą, która chroni przed rozwojem miażdżycy i chorób układu krążenia i serca. Zaleca się go w dietach przeciw otyłości, gdyż zapobiega zaleganiu pokarmu i procesom gnilnym w jelitach, pomaga przy cukrzycy i chorobach nerek. Stwierdzono, że zawarte w pomidorze pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Seler
Ze względu na nadzwyczajne składniki selera, gdyż tak naprawdę do końca nie zbadano tajemnicy działania tegoż warzywa. Zwłaszcza zagadkowa witamina U (S-metylometionina) zwaną Antiulucus -Factor - pod wpływem której goją się wrzody dwunastnicy i żołądka. Działa witalizująco na oziębłość płciową i stosuje się go przy przeroście gruczołu prostaty, oraz przy kamicy nerkowej. Może być pomocny przy gośćcu, artretyzmie i reumatyzmie, migrenie, podagrze, złej przemianie materii. Oczyszcza krew, spowalnia proces starzenia, przedłuża młodość. Działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwbólowo.
W dawnej Grecji wieńczono nim głowy zwycięzców igrzysk organizowanych na cześć Zeusa. Rzymianie zaś doceniali przede wszystkim jego właściwości kulinarne i lecznicze. Liście selera zawierają liczne aminokwasy, glikozydy, witaminę C (140-180 mg), karoten, witaminy B1 i B2, węglowodany a także cenne dla organizmu kwas foliowy (witamina B9) i chlorogenowy, sole mineralne oraz olejek lotny. Zgrubienie korzeniowe zawiera przede wszystkim znaczne ilości soli mineralnych np. wapnia, witaminy C, B1, B2, karoten oraz kwasy octowy i masłowy, których zawartość wzrasta w miarę wzrostu rośliny. Olejki lotne zawierają kilkadziesiąt składników, które mają właściwości lecznicze. Wszystkie części selera mają działanie moczopędne, przeciwgośćcowe, przeciwzapalne. Sok selera stosuje się w schorzeniach skóry, przy podagrze, przy braku apetytu i w zaburzeniach trawienia.

dj666 po co jesz jeden posiłek (moniek jest tak je bo on pisał że je byle co ale daje organizmowi wiele czasu na jego strawienie)
jedz dużo jabłek(tanio wychodzą a zapychają i odżywiają) i tyle jak będziesz miał spadki to napisz jak narazie to mi masa skoczyła do góry siła też i definicja się polepszyła wszystko na maxa no i jeszcze bardzo energiczny się robię
ale żeby coś więcej od siebie napisać potrzebuję jeszcze parę miesięcy (pół roku myślę) żeby napisać coś z sensem i żeby to uzasadnić i porzeć ewentualnie przykładami i badaniami naukowymi

/pzdro

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 07:53:23

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 07:53:59

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 07:56:06

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 07:57:13

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 07:59:53

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 08:01:58

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 08:03:42

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 08:18:56

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 08:19:50

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-02-10 08:21:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 4230 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 26217
Shefu

szkodzi połączenie weglę+tłuszcz
bo wtedy trzustka nie wie jak trawić (kłócą się kwasy ze sobą)


nie trafia to do mnie, w zbliansowanej diecie powinny zawierac sie tak samo wegle, tłuszcze jak i białka tylko ze w odpowiednich proporcjach...

energia dla naszego organizmu pochodząca z tłuszczy jak pisałem wyzej powinna byc na poziomie 20 - 25 % z weglowodami jest to na poziomie 55 - 60 %

wiec wyeliminowanie z diety jednego z tych składników czy to tłuszczy czy to wegli spowoduej moze przyniesc negatywne skutki bo pozbawimy swój organizm jdnego z dwóch podastawowych zródeł energii...

oczywiscie nie jestem specjalista w tej dziedzinie...

widze ze Ty sie tym duzo bardziej interesujesz, wiec moze bedzisz znał tak odpowiedz na pytanie które dreczy mnie od pewnego czasu:

usłyszałem ze (i na pewno jets to prawda bo osoba od której to usłyszałem jest dr. w dziedzinie żywienia) chodzi o to ze: Spożywając taką samą ilosc pokarmu w 3 posiłkach nigdy nie schudniemy w takim stopniu gdybysmy spożywali ten sam pokarm w tej samej ilosci tylko ze rozłozony na 5 posiłków... - nie bardzo wiem jak to wytłumaczyc, a na pewno jest to ciekawe, wiec jesli bedziesz wiedział cos na ten temat to napisz...

mi sie wydaje ze chodzi tu o to ze jedząc czesciej zmuszamy organizm do czestszej pracy (trawienia) i taka aktywnosc naszego organizmu sprzyja traceniu wagi - tylko jak ??

zdr.

p.s. ten cały art. który wkleiłes pochodzi z Masłowskiego czy tylko jego pierwsza czesc ??

p.s. znasz moze ksiązke Anity Bean, "Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik." ??

"Staraj się dążyć do doskonałości, rób więcej niż możesz,
kochaj przyjaciół, mów prawdę, bądź wierny oraz szanuj swojego ojca i matkę.
Te zasady pomogą Ci osiągnąć mistrzostwo, uczynią Cię silniejszym,
napełnią nadzieją i wskażą Ci drogę ku wielkości." - Joe Weider®

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 321 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 12578
Shefu dobry art. Ale tak do konca to chyba nie zostal w nim wyjasniony wplyw enzymow, ich zaburzenia na powstanie tradziku. Domyslam sie ze chodzi o konsekwencje wynikajace z braku odpowiednich enzymow czyli gnicie pokarmu i dalsze procesy z nim zwiazane(...?).

Wpadlem na pomysl zeby moze jakos wpolnie krok po kroku wyjasnic tu caly mechanizm ktory prowadzi do powstania pojedynczego "pryszcza". Przy okazji mozna na pewnych etapach opisu tego mechanizmu dokonac jakis przemyslen, rozwanan tak jak np przy enzymach opisanch w artykule szefa (ich wplyw, udzial w powstawaniu tradziku itd)czy tez zaburzenie pracy jelit (i konsekwencje dalsze.)Wiadomo ze do konca nie wiemy co jest glowna przyczyna powstawania tradziku (wiemy tyle ze jest to proces zlozony).
Chcialbym abysmy po woli wyjasnili kazdy etap zaczynajac np od tego ze jemy obiad zlozony z duzej ilosc ziemniakow i ogromnego schaba. I tu jak wiadomo pierwsze co sie nasuwa to duze IG i mozemy dalej analizowac co za tym idzie, inna sprawa to trawienie tego jedzenia i ewentualne odkladanie sie w jelicie, gnicie i zatruwanie organizmu, jeszcze inna droga naszej analizy to enzymy itd
Mysle ze taki opis krok po kroku wyjasnil by nam wiele rzeczy i moze nasunął nowe teorie??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 537 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5255
Uff , przeczytałem całość.
Dużo ciekawych rzeczy szczególnie z tymi enzymami.
Jednak trochę nie czaję w przypadku mięsa ? Surowe jeść to chyba przesada i 'atak na żołądek'...
Zaciekawił mnie ten aloes (wcześniej czytałem o tym gdzie indziej) i mam zamiar gdzieś tego poszukać i spróbować.Mam nadzieję ,zę to nic ;ostrego' i mnie po tym nie 'wysypie'
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 866 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4755
http://allegro.pl/item546382906_zielona_glinka_tradzik_cera_wrazliwa_promocja.html

polecam... w aptece 10g kosztuje około 5zl więc to sie bardzo opłaca

."Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 381
dzięki dj za info o tej glince
jak będziesz miał coś jeszcze takiego to nie wahaj się zapodać
pozdro
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chory kręgosłup a walki

Następny temat

Masaz skory glowy

Shaker