[...] nie powoduje wyrzutu insuliny jak weglowodany (po czesci wiemy ze nie do konca,a moze nie tylko weglowodany,ale trzymajmy sie tego ze na pewno weglowdany i na pewno o duzym IG). Tak wiec ten wyrzut insuliny - jak w wiekszosci dnia nie do konca jest pozadany - jak wiadomo insulina miedzy innymi hamuje lipolize a nasila lipogeneze - tak w tym [...]
[...] żywności. Duże ilości błonnika znajdują się w otrębach zbożowych, jednak tych nikomu nie polecam. Więcej o błonniku tutaj http://www.sfd.pl/t160752.html Indeks glikemiczny (IG) – mówi o tym, jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany. Glukoza, jest głównym cukrem który powstaje w trakcie trawienia [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] był bogaty w łatwo przyswajalne białko 5. Należy dbać aby węglowodany we wszystkich posiłkach poza posiłkami przed i po treningowym pochodziły z warzyw i owoców o niskim IG. Posiłki około treningowe powinny zawierać węglowodany o wyższym I/G 6.Należy dbać aby posiłek po treningowy zawierał węglowodany proste i łatwo przyswajalne białko w [...]
[...] Przede wszystkim dotyczy to zawartości włókien pokarmowych (błonnika) oraz ciężkostrawności produktu. Proponuję również rozpoczynać od posiłków z możliwie niskim/średnim IG, by powoli przyzwyczaić organizm do wzrostu poziomu cukru we krwi, zamiast nagłego szoku. ◘ Jeśli trenujemy siłowo ◘ Powinniśmy zaplanować okienko żywieniowe, by [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW :) DLA ZAINTERESOWANYCH STRESZCZAM WG. MNIE ŚWIETNĄ METODĘ ODZYWIANIA CHODZI MI O METODĘ MONTIGNACA DIETA MONTIGNAC Chcesz schudnąć jedząc do syta i nie licząc kalorii? Chcesz chudnąć spożywając spaghetti, wino czy czekoladę? KORZYŚCI PŁYNĄCE Z ODŻYWIANIA METODĄ MONTIGNAC - utrata masy ciała, dojście do optymalnej [...]
Artykuł tłumaczony z angielskiego. Myślę że przyda się, gdyż zbyt wiele się mówi o IG, a prawdę mówiąc nie wiele osób wie co to ŁG. Całość artykułu w języku angielskim znajduje się pod tym linkiem: http://www.mendosa.com/gilists.htm Tabeli nie było sensu tłumaczyć, ze względu na dużą ilość produktów. Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a [...]
[...] published food values compared with directly measured meal glycemic index. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21831990 Celem badania było porównanie Indeksu glikemicznego (IG) całych posiłków wyliczonych na podstawie przyjętej formuły wykorzystując do tego zarówno opublikowane wartości IG oraz zmierzone w badaniu, z bezpośrednio zmierzonym IG [...]
[...] we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. I tak np. indeks glikemiczny(IG) równy 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu poziom glukozy we krwi wzrośnie o 70%. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to produkty które łatwo mogą [...]
[...] (np. soczewica) spowodują znacznie mniejszy, a niekiedy nawet nieznaczący, wzrost poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny możemy podzielić na: Niski - poniżej 35 IG Średni - miedzy 35 a 50 IG Wysoki - powyżej 50 IG Aczkolwiek w wielu opracowaniach spotkać można również taki podział: Niski - poniżej 55 IG Średni - pomiędzy 55 a 69 IG [...]
[...] lody lub inne produkty węglowodanowe na które masz ochotę. Chcesz ciasteczka lub pączki? Zjedz je! O to chodzi, że w tym momencie te źródła węglowodanów o wysokim IG , są lepszym wyborem od słodkich ziemniaków czy ryżu . Musisz uzupełnić swoje zapasy węglowodanów , podkręcić metabolizm i dać swojemu umysłowi ‘przerwę’ . Nie ma co [...]
[...] (choć nie tylko węglowodany powodują wydzielanie insuliny!). Węglowodany się trawią - do krwi zostaje uwolniona glukoza Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie [...]
[...] są głównymi nabywcami gainerów) producenci wyposażają swoje gainery w stosunkowo tanie niskoscukrzone maltodekstryny. Czyli polisacharydy pochodzenia zbożowego. Niestety ich IG w porównaniu do glukozy jest niewiele niższy. Czyli prawie podobnie jak glukoza podnoszą mocno poziom cukru we krwi, a zatem wcale nie dają tak jak to opisują producenci „ [...]
[...] Do cukrowcow ktore nas najbardziej interesuja nalezy polaczenie skrobi z blonnikiem tj . platki owsiane , ryz ciemny, kasze gryczana i jeczmienna, warzywa o niskim IG. Wspomne tylko ze IG to wspolczynnik szybkosci przenikania glukozy z pobranego pokarmu do krwioobiegu. Czym jest nizszy tym lepiej. Wszystkie cukry proste maja wysoki IG. [...]
[...] insulinowa wzrasta wraz z utratą wagi,przede wszystkim utraty tkanki tłuszczowej. -Wrażliwość wzrasta na skutek zmiany diety -> eliminacji części węglowodanów o wysokim IG,czy tez sacharozy/fruktozy,czy też w ogóle eliminacji części węglowodanów. -Wrażliwość wzrasta też dzięki treningowi. Jest zasada tak: im bardziej jesteś fit (i mniej [...]
[...] pojadanie między posiłkami i częste u otyłych osób jedzenie późnym wieczorem - przed snem, powodem których są epizody wtórnej hipoglikemii. Spożywanie produktów o niskim IG powoduje relatywnie mniejszy przyrost poziomu cukru i o wiele niższy wyrzut insuliny. Tym samym nie ma też tendencji do wtórnych spadków poziomu cukru do wartości [...]
[...] sfd ~6% Wymiary: Pas - 76cm (było 86) Klatka - 110cm Biceps - 38-39cm Udo - 59cm Łydka - 38cm Dieta: Chciałbym jej poświęcić kilka zdań. Generalnie nazywam moją dietę "Low IG" :D. Chodzi o to, że staram się zjadać produkty o jak najniższym IG i ŁG według tej strony: http://dietamm.com/indeks_glikemiczny Wcześniej jadłem sporo węgli prostych [...]
Witam w moim pierwszym dzienniku treningowym. Ma on na celu pokazać moją przemianę przez 35 tygodni masowania!!Na razie bez supli. Teraz coś o mnie: Trenowałem siatkówkę 5 lat lecz skończyłem z tym i zacząłem ćwiczyć. Siłowo nie jest źle, ale nie robię maxów. Przemyślane treningi i ułożona dieta towarzyszą mi od nie dawna, lecz mam nadzieję, że [...]
[...] + oliwa Proszę o profesjonalne porady, która alternatywa powinna dać najlepsze efekty. Jak zauważyliście różnice między kolejnymi sposobami budowałem przy pomocy wysokości IG poszczególnych źródeł węgli jak i odległości pomiędzy treningiem a posiłkami okołotreningowymi, i tak: Pierwszy sposób: - na godzinę przed treningiem dostarczamy [...]