[...] w insulinooporności muszę jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym i unikać przede wszystkim glukozy, syropu fruktozowo-glukozowego, pszenicy i wszystkiego co ma wysoki IG. Nie wiedziałam natomiast jak jest w przypadku odżywek, bo jeżeli w składzie nie widze tego, ale nie za bardzo znam się też na pozostałych składnikach, więc zawsze wolę [...]
owsianka ma wysoki IG, więc spadek jest normalny (przynajmniej w moim przypadku :D nie wiem jak jest u zdrowych ludzi, ale chyba działa to podobnie mimo wszystko). Dbam o dietę bardzo restrykcyjnie, jestem pod stałą opieką diabetologa, prowadzę kalendarzyki itd. ale niestety mój diabetolog chyba nie do końca zna się na odżywkach, bo dla niego to [...]
moze przesadziłem że syf ale sa dużo bardziej przetworzone niż nie błyskawiczne np górskie no i błyskawiczne mają wyższe IG chyba coś koło 80 ale ofkorse bóg dął nam wolna wolę każdy je co chce Zmieniony przez - buby77 w dniu 2005-08-10 17:56:43
Nie o takie odpowiedzi mi chodziło, to że IG nie jest wskaźnikiem - wiem, że są mocne przetworzone też wiem, i co z tego? Zdecydowanie wolę to od kupowania pieczywa, które często nie wiadomo czym jest- bo ciężko o naprawdę dobry chleb, a swojego na zakwasie nie bedę specjalnie robił, pomiajac kwestie liczenia, ktora tez sa bardzo orientacyjne. [...]
[...] więc czerpać z nich informacje byłoby bardziej porządane niż z jakiś "fittnesek", gdzie wartości zmieniają się od 60 do 100 (gdzie chyba tyle ma glukoza, lol), więc no. 65 IG to ryż biały ma już 64, a połączenie niezbyt pożadane, nie wyjasnie to na poziomie procesów biochemicznych, bo czytałem o tym zbyt dawno, ale w skrocie miało to polegac na [...]
[...] - płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, gryczane, jaglane), - pieczywo (pełnoziarniste, pumpernikiel, żytnie, razowe). Poza tym indeks glikemiczny (IG) nie ma żadnego znaczenia w kształtowaniu sylwetki, czy określaniu jakości produktu. Jeżeli jednak interesuje Cię, jaki jest on w przypadku wafli ryżowych, to wynosi on [...]
[...] niskotłuszczowych dietach, wcześniejszym gwałtownym spadku masy ciała, co z kolei może powodować zaburzenia hormonalne. Takie osoby też mogą dbać o wygląd w tym zdrową utratę masy ciała. Pisanie, ze IG nic nie znaczy w przypadku diety jest trochę na wyrost i może przynieść krzywdę osobom, które muszą kontrolować poziom cukru i reakcje insuliny.
[...] mają dość wysoki ingeks glikemiczny (gotowane prawie taki jak glukoza - aż 95) - więc nie powinny być podstawowym źródłem ww - łatwo od nich przybrać zbędny tłuszcz. Lepszy jest ryż - ma niższy IG, więcej białka, witaminy Chociaż nie znaczy to że należy całkowicie wykluczyć ziemniaki z diety - ale jeżeli masz wybór - częsciej wybieraj ryż
Zikog ryz jest uznawany za dobre jedzenie dla kulturystow, poniewaz szybko sie trawi i dostarcza sporej ilosci energi.Jego indeks glikemiczny to ok. 60 w zaleznosci od przyrzadzenia. Jest to dobry rodzaj weglowoadnow, ale dla ludzi typowo na masie. Ja w swojej diecie uzywam jedynie ryzu po treningu, poniewaz jesli ktos moze miec problemy z tkanka [...]
Ja tylko dodam od siebie, że większość owoców posiada w swoim składzie zarówno glukozę jak i fruktozę, a owoce bardziej dojrzałe mają stosunkowo więcej glukozy, tak więc i IG wyższe <<< Wszystko zaczyna się w umyśle... >>>
im wyzsze IG tym owoc (czy produkt) sklada "bardziej" z cukrow prostych (glukoza , fruktoza) tylko jeszcze sprawdz ile tych ww prostych zawieraja poszczegulne owoce bo np: arbuz 100 g zawiera 8 g ww ananas 100 g zawiera 12 g ww banan 100 g zawiera 22 g ww suszone daktyle 100 g zawiraja 65 g ww a co do SOGow to i tak nie mozesz ich [...]
NO wlaśnie np.Banan ma 22%ww prostych a arbuz 5% ww.prostych a jednak to arbuz ma wieksze ig rowne 72(a tylko 5% cukrow prostych) a banan 57 przy 4 krotnie wiekszej liczbie wegli prostych. To jak to w końcu jest kazdy mowi cos innego.
domer - wafle lepsze? przetworzone kilkakrotnie chemiczne odpadki? czy banan - z licznymi witaminami i mikroelementami nie przesadzajcie - co z tego ze cos ma wyzszy np IG o 5... to sa TAAAAAAK drobne szczegoly, ze w ogole sie tym nie powinniscie przejmowac...a powstrzymywanie sie od owocow bo maja fruktoze to....
kaszki dla dzieci - mogą spożywać tylko osoby ,które są z natury szczupłe i mają problemy z przyrostem masy mięśniowej,bez zbędnego tłuszczu resztę amatorów takich deserów,może to doprowadzić do łapania nadmiaru tkanki tł.,bowiem kaszki zawierają sporo sacharozy,laktozy i ww o wysokim ig. xl
WW to tam jest pod dostatkiem i to tych o wysokim IG, tluszczy tez wiec mozna sie otluscic. Za to bialka niewiele. Nie polecalbym dla latwo lapiacych tluszcz. To Twoj 4 post! ______________________________ Niepijacy kawy i nieleniwy Kawosz. Chyba nie chce byc grubasem. ______________________________ Doradca w Odżywianiu BTW: Nie ukladam [...]