[...] treningowy 16:00-17:00 -Ryż biały 50g -Mięso z piersi indyka bez skóry 100g -Oliwa z oliwek 5g -Otręby pszenne 5g mówiłeś żeby wywalić ryż i dać coś z ww złożone o niskim IG ale nie mogę znaleźć takich produktów, znalazłem albo proste o niskim IG albo złożone o wysokim ale złożone o niskim nie. 6. po treningowy 18:30-19:30 -Miód pszczeli 15g [...]
nie mogłem znaleźć nigdzie tego artykułu o fruktozie (ma bardzo niski IG) cytat "Glukoza zaś może być transportowana i wykorzystywana w wielu tkankach np. mięśniach. Jeśli zatem dostarczona do wątroby fruktoza nie może być zmagazynowana w postaci glikogenu, jest zamieniania w tłuszcz." http://vitalia.pl/artykul1057_Kilka-prawd-o-fruktozie.html [...]
[...] ilosci pozywienia :P" a te 100g chleba to co?:D Jeszcze jedno. Nie wiem czy inni się ze mną zgodzą, ale te banany i jabłka niepotrzebne w tym posiłku. Zamień na źródło ww o niskim IG, fruktoza Ci w tym momencie nie jest potrzebna. Zmieniony przez - macko910 w dniu 2009-06-23 22:00:06 Zmieniony przez - macko910 w dniu 2009-06-23 22:00:24
No właśnie tu chodzi o uzupełnienie ubytków glikogenu w mięśniach, a fruktoza tego nie robi! Fruktoza uzupełnia glikogen wątrobowy. Poza tym wysokie ig powoduje wyrzut insuliny - co jest wskazane po treningu! "syntetyczny proszek o mega wysokim ig" jest lepszy po treningu jeśli chodzi o budowanie sylwetki. Zdrowszy na pewno będzie owoc. [...]
1. daj całe jaja, albo odzywkę jak źródło białka 2. chleb tylko razowy czasami bez boczku, wtedy tłuszcz uzupełniam olejem/oliwą sek w tym, że to zupełnie innym rodzaj fatu imo, jedz na boczku albo na maśle i bez chleba wtedy 3. to przed tr? więc ziemniaki out, jedynie ww o niskim ig, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasze itd 4. po tr? za [...]
[...] sie zatem do Waszych wytycznych drogie Kolezanki, w Was moja nadzieja :) Ten kalkulator to byl forumowy SFD... dlatego nie rozumiem blednego wyniku :( i zyebki przy okazji ;) O kurcze wlasnie wyczytalam ze wino ma 0 IG, a piwo az 110 IG !! Zmieniony przez - Nasti76 w dniu 2011-07-31 22:23:47 Zmieniony przez - Nasti76 w dniu 2011-07-31 22:49:47
Czy zastępując ryż pizzą zbliżymy się do tego? Wracając jeszcze do właśnie tego argumentu - jest on strasznie zmanipulowany. Pizza rzeczywiście ma mniejszy IG od ryżu, ale tylko dlatego, że w jej skład wchodzą również mięso, warzywa i tłuszcze. Gdyby porównać ryż + kurczak z pizzą to wyszłoby, że jednak pierwsze zestawienie ma mniejsze IG, bo [...]
[...] są wykonywane w różnych krajach, z różnych produktów, testowane na różnych osobach różnymi metodami i w różnych warunkach a dane podawane w tabelach są tylko średnią. IG dla glukozy równe 100 też jest średnią, nie pamięam z ilu, ale rozbieżność w IG tylko jednego produktu w jednym badaniu to nawet 50 jednostek (+/-25) a to naprawdę dużo. [...]
[...] koxow a w tym dziale przebywam tylko z ciekawosci patrzac jak mlodzi amatorzy sie wykanczaja. Ale co do Twoich pytan skad mam brac tabele bv i czemu mam kozystac z tablic IG jezeli moja dieta to jest 4 razy ryz lub kasze i 1 platki??? Wystarczy chyba tylko wiedziec ze po trzenigu trzeba zjesc w/w o wysokim indexie .A tak nawiasem to chyba [...]
S O G a teraz pytanie: gdzie znajde jakies za***iste tablice majaco razem zarowno kcal, ig oraz do bialek to bv lub chociaz jakies ekstra tablice, bo pelno tego, ale jakies laczace wszelkie najwazniejsze rzeczy, i jeszcze inne informacje o produktach jak np mineralyu itd
przed treningiem jest zasada : Mieso chude + weglowodany o niskim IG (warzywa czy tluszcz dodajemy tylko jesli jest to na okolo 2h przed treningiem i dobrze reagujemy na obecnosc tychze skladnikow ,czyli mamy sile. Im blizej posilek do treningu tym lzejszy i bez warzyw/tluszczy po treningu jak najszybciej wyoskie IG (ziemniaki ,bialy ryz) + [...]
platki kukurydziane to produkt bardzo prztworzony o wysokim IG (85). a jak wiadomo powinnismy unikac takich produktow. rodzynki tez radzilabym wyeliminowac (wlasnie dlatego ze ich IG jest dosyc wysokie)a zamiast nich dodac pokrojone w kostke morele lub sliwki suszone. w smaku roznica prawie zadna a posilek taki jest korzystniejszy podczas diety. [...]
Juz nie przesadzajcie tak z IG platkow ,i tak wiekszosc ludzi je platki z samego rana i ta cala energie spokojnie zdarzy spalic ,a pozatym w sklepie jest wiele rodzajow tego produktu , ostatnio nawet pojawily sie Nestle Fitness o nizszym IG i mniej przetworzone . Platki to dobra sprawa na diecie i daja niezlego kopa energetycznego a unikac nalezy [...]
ta dieta to jeden wielki chaos :D ! patrzyles jak inni ukladaja ? IG pozywienia : bialy ryz tylko po treningu , reszta wegli ma miec niskie IG, a ty dales bialy ryz na sniadanie ! Platki z mlekiem o 17:00 .... to tlyko opcja na sniadanie. Prawie w ogole nie masz miesa...sam twarog i serki. Sa jeszcze ryby itp,wolowina. Zdrowe tluszcze? Orzechy [...]
[...] zawsze jadłem sporo węgli po treningu i ogólnie im poźniejsza pora dnia tym mniej węgli, czy raczej powinienem to rozłożyc na cały dzień? I oczywiście węgle z niskim IG, jednak czytałem, że po można spożyć coś z wyższym IG (rodzynki, banany itd) w celu szybszego uzupełnienia glikogenu. Z drugien strony czytałem, że fruktoza fakt - szybko [...]
Kto powiedział że niskie IG jest lepiej przyswajalne? Produkty o wysokim indeksie glikemicznym szybciej wchłaniają się jako cukier do krwi. Dlatego się je głównie o niskim IG- pomalutku, stopniowo uwalnia węglowodany dzięki czemu nie ma nadwyżki cukru, która magazynuje się jako tłuszcz. Zresztą to nie ten dział... Poczytaj: [...]
Morales, piszę do Ciebie, ponieważ jesteś założycielem tematu "Zdrowa kuchnia - zapraszam". Poczytałem o zdrowej diecie, o IG, trochę o ćwiczeniach. Ale nie od razu Rzym zbudowano ;P nasunęło mi się pytanie. Mianowicie wszystko jest ok, niektóre przepisy są super, tylko zastanawia mnie indeks gotowanych warzyw. Jako ze powinienem unikać [...]
[...] energię więc wydaje mi się że do posiłków okołotreningowych powinniśmy ładować w siebie ( jak nam wskazuje nasza dieta ) ryż, kasze, makaron, a przy pozostałych posiłkach korzystać tylko z warzyw o niskim IG. Rozumie że sam pan pisał że są zwolennicy diety białkowo- węglowodanowej i białkowo-tłuszczowej ale dlaczego wyeliminować tłuszcze.