Witam ellis pomóż jak możesz: to jak waże 85kg i robie redukcję to mam brać: ww (0,4/kg)=(w35g) 37g porcja (OLIMP carbo instant) b (0,4/kg)=(b34g) 45g porcja (OLIMP Whey Protein Complex 100% bcaa (0,1/kg)=~9g (TREC bcaa g-force) Założyłem żeby była dolna granica węgli 0.4(bo redukcja) i górna granica biała 0,4 Jest [...]
a co się ryzu tyczy to wiadomo że brązowy ma najlepszy IG więc używam go w codziennej diecie biały ewentualnie po treningu w okno anaboliczne zamiast carbo ;) A wiedziałeś chociaż że nie tylko ryż ma wpływ na ig posiłku ale jeszcze to z czym go jesz?
Mój żołądek dużo wytrzymał Ten IG co podałeś do jest po zalaniu czy przed? Kurcze teraz co do tej kaszy to mnie zaskoczyłeś, ja mam chyba jakieś ruskie tabele http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tabelaindeksow bo wg. niech kasza gryczana ma niższe ig, i zawsze zamiast białego ryżu, ziemniaków czy makaronów szamie kasze gryczaną, [...]
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,1457,platki__owsiane__gotowane_z_sola.html Płatki owsiane gotowane z solą (jeden pieron czy z solą czy bez) ale IG jest podane 57, czyli w sumie ujdzie. Sam już sie zastanawiam co jeść wg. tych tabel chleb taki jak jem ciemny pełnoziarnisty ewentualnie z soją i słonecznikiem ma IG 45 Od zawsze dylemat mam [...]
Jeżeli chodzi o płatki owsiane GÓRSKIE to IG wynosi około 40, po ugotowaniu wzrasta do około 60. Przy płatkach BŁYSKAWICZNYCH IG jest wyższe (nawet o połowę). Polecam jeść nie ugotowane w omlecie jako śniadanie (płatki, jajka, jakieś suszone owoce/orzeszki), lub jako shake (płatki, mleko, jakieś orzechy) - do smaku można dodać łyżeczkę [...]
Mają wyższy IG chciałeś napisać? ;> Wgl dziwi mnie to, że coś co jest miękkie jak papka, jeszcze w dodatku słodkie, może mieć niski IG... Jak to możliwe?
Jezeli nie przygotowujesz sie do zawodow, to mysle, ze IG nie jest az taki wazny, ale jesli spozywajac produkty o niskim IG lepiej sie czujesz, to chill.
Raz w tygodniu kilka kostek gorzkiej czekolady będzie nawet OK... Nie ma bata, że zaszkdozi.. Co do IG to ciekawostka : Taka czekolada ma niższe IG od ryżu brązowego . Ale wiadomo, nie ma co z nia przesadzać. !PzdR!
owies absolutnie nie ma wysokiego GL i jest polecany na dietach LC a IG to laboratoryjny bez sensu wskaźnik, batony maja niski IG%-) PO co ci odzywki? Co chcesz osiagnąć?
Odpowiadając wprost na twoje pytanie - im bardziej produkt przetworzony, tym z reguły większe IG. W przypadku wafli ~82. Pomyśl nad tym co koledzy napisali. Może nie tyle IG jest nic nie warte, co raczej z reguły jest zbyt nadinterpretowywane :-) Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2017-07-26 15:45:27
[...] glikemiczny (gotowane prawie taki jak glukoza - aż 95) - więc nie powinny być podstawowym źródłem ww - łatwo od nich przybrać zbędny tłuszcz. Lepszy jest ryż - ma niższy IG, więcej białka, witaminy Chociaż nie znaczy to że należy całkowicie wykluczyć ziemniaki z diety - ale jeżeli masz wybór - częsciej wybieraj ryż przepraszam - skąd ta [...]
Megon :"im wyzsze ig tym"-wiecej glukozy czy zle rozumiem? Ztego wynika ze jeden z lepszych to ananas-rozumiem, ze jesli ma dosc wysokie to ig to ma wiecej glukozy-jesli zle kumam to prosze wyprowadz mnie z bledu. A poza tym to dzieki za tyle przykładów. Nie zabardzo wiem o co chodzi z tymi Sogami ale jesli sa one przyznawane za fajna [...]
Pewnie bardziej chodzi o to ze ma całkiem wysoki IG. Ja zdecydowanie polecam basmati który ma niższe IG oraz jest dużo smaczniejszy Zmieniony przez - Wasyl__ w dniu 2017-08-07 16:37:40
A tak wogóle to wygląda na to(patrząc na tabelę), ze im bardziej produkt przetworzony i im więcej ma ww prostych to tym większy ma IG, a może się mylę? TAK przeważnie tak to wyglada, choć czesto sa toczne spory na temat przydatności np fruktozy bo jest ona cukrem prostym a tu ma niski IG Jeśli idzie o musli to tak tez jest dobre ale popatrz na [...]
Płatki kukurydziane --> Duże przetworzenie, wysokie IG. http://www.sfd.pl/P%C5%82atki_owsiane_vs_P%C5%82atki_kukurydziane__%21%21%21-t79445.html Biały chleb --> Wypiekany z mąki białej, która ma mało witamin, mikroelementów, znikomą ilość błonnika. Biały chleb ma b.wysoki IG. http://www.sfd.pl/Troche_informacji_o_chlebie-t308830.html
[...] głownie te z środkowej i dolnej grupy:) A tak wogóle to wygląda na to(patrząc na tabelę), ze im bardziej produkt przetworzony i im więcej ma ww prostych to tym większy ma IG, a może się mylę?I tak a propos pytanie:) widziałam posta o płatkach owsianych i w takim razie nie rozumiem dlaczego tak sie na nie uparliscie skoro musli ma niższe IG, [...]
[...] przy kandydozie). KSYLITOL pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny. Zwykły cukier dokarmia [...]
Kocio moglbys uzasadnic swoją wypowiedź bo to tak jakby powiedziec slodzik jest zly bo nazywa sie slodzik. Wlasnie IG jest wazny poniewaz nie jem go z rzezczami o wysokim IG. Kurczak, jjajko sadzone, kapusta kiszona, schab.
kocio zapewne chodzi o to, że jak zjesz jajo z kaszą kuskus, to obniży sięodpowiedź glukozowa kasza, a wzrośnie insulinowa ;-) generalnie wadą IG jest to, ze nie bierze pod uwagę zawartosci węglowodanów, lepzym wskaźnikiem jest ŁG, przy czym jeśli mielibyśmy się nim sugerować - to powinniśmy zliczać dla kompletnych posiłków. Ciekawe opracowanie [...]