[...] przede wszystkim dyscyplin siłowych i sylwetkowych. Jeśli chodzi o białko, zapotrzebowanie dzienne nie powinno być ani przekroczone, ani niezaspokojone, tzn. zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie spożycie protein w diecie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zbyt mała ilość białka utrudnia funkcjonowanie utrudnia przyrosty masy [...]
[...] (rodzaj środków i stosowane dawki zależą od długości cyklu oraz użytych środków). Badania, które warto wykonać np. przed i po „cyklu”: FSH (hormon folikutropowy; niski poziom FSH najczęściej wiąże się z niewydolnością przysadki lub podwzgórza. FSH m.in. mówi o wytwarzaniu plemników. LH (hormon luteinizujący, lutropina (LH). U mężczyzn [...]
[...] zmarło z jego powodu. Bardzo słabo daje się leczyć raka przełyku. W pierwszym roku od rozpoznania umiera ponad 80% chorych, a odsetek przeżyć pięcioletnich jest bardzo niski. Ale to wcale nie znaczy, że konwencjonalne leczenie jest zawsze nieskuteczne! Obraz powyżej: wykres, który obrazuje przeżywalność po zdiagnozowaniu nowotworu od 1977 [...]
[...] przypomina cukier, fermentuje oraz karmelizuje się, można upiec z jej udziałem ciasto drożdżowe - pieczone dłużej, ale w niższej temperaturze. Jest niskokaloryczna oraz ma niski indeks glikemiczny. Jest korzystna dla diabetyków, gdyż spożycie tagatozy nie wpływa znacząco na wzrost stężenia glukozy we krwi. Ma naturalne właściwości prebiotyczne, [...]
[...] np. chlortalidonu, hydrochlorotiazydu, spironolaktonu (diuretyki są powszechnie nadużywane przez kulturystów, a zjawisko osiągnęło apogeum pod koniec lat 90. XX wieku) zbyt niskie lub zbyt wysokie stężenia testosteronu (stosowanie farmakologii w celach dopingowych wywołuje często hipogonadyzm) niedobór lub zablokowanie produkcji estrogenów (poza [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] także LABD; linijna IgA dermatoza pęcherzowa), depresją, podwyższeniem enzymów wątrobowych, neuropatią i bólami głowy. Dzieci mogą wykazywać zaburzenia przyrostu wagi ciała, niski wzrost, biegunki, opóźnione dojrzewanie płciowe i niedokrwistość z niedoboru żelaza. Przeciwnie do obiegowych opinii, w badaniach Pawła Więcha i wsp., dzieci z [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
[...] łatwo pozbyć? Tak i w większości wypadków nie jest to żaden problem. O wiele poważniejszym i trudniejszym osiągnięciem jest zbudowanie ponad 120 kg wagi przy utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, dlatego taka sztuka udaje się praktycznie tylko wyczynowym kulturystom ekstremalnym (bardzo rzadko niski poziom tkanki tłuszczowej mają [...]
[...] wyszkolonych graczy futbolu amerykańskiego. Przez 10 tygodni, 4 h w tygodniu trenowali siłowo, a przez kolejne 4 h tygodniowo pracowali nad wytrzymałością. Wyniki: grupa niskich dawek kreatyny poprawiła przysiad o 19.03 kg, grupa dawkowania z protokołem poprawiła wynik w przysiadzie o 8.8 kg, grupa placebo poprawiła przysiad o 8.83 kg, ilość [...]
[...] Glukoza naturalnie występuje we krwi człowieka. Zarówno jej nadmiar we krwi (powiązany np. z insulinoopornością, cukrzycą lub innymi zaburzeniami), jak i zbyt niskie jej stężenie (np. w hipoglikemii, czyli niekontrolowanym spadku stężenia cukru we krwi) są dla człowieka bardzo niekorzystne. Węglowodany z pokarmu z jelita cienkiego [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] Nie należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z [...]
[...] LDL-C (tzw. złego) łączone są ze stanem zdrowia układu sercowo-naczyniowego i w przypadku podwyższonych wskazań trójglicerydów oraz cholesterolu typu LDL-C, zwłaszcza przy niskich odczytach cholesterolu typu HDL-C, uznawane są za czynniki identyfikujące zwiększone ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Jednak samodzielny związek [...]
[...] co może niektórym utrudnić do nich dostęp. Najgorzej w tym zestawieniu wypada chałwa z firmy Odra - syrop glukozowy na głównym miejscu i udział masy sezamowej jest dość niski. Podsumowanie Chałwa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, osobiście uważam, że jej mały udział w diecie niczego nam nie zaburzy. Jest bardzo kaloryczna, ale ma [...]
[...] w wyniku czego powstają dekstryny. Oporna i klasyczna skrobia Jęczmień dostarcza 66-70% amylozy i 30-34% amylopektyny, dlatego jego indeks glikemiczny jest bardzo niski i wynosi tylko 22. Pszenica ma odwrotne proporcje - dostarcza 25% amylozy i 75% amylopektyny, dlatego ma wysoki indeks wynoszący 85. Wg badań Jozsi AC i wsp., [...]
[...] z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po posiłku, i podwyższonym stężeniem insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1). Z kolei diety o niskim IG zmniejszają stężenie IGF-1 na czczo. Podobnie, osoby często spożywające produkty mleczne mają wyższy stężenia IGF-1 i insuliny w porównaniu z osobami unikającymi [...]
[...] są na ogół zdrowymi pokarmami, ale nie wszystkie są sobie równe! Orzechy włoskie to jedne z tych, które warto umieścić w swoim menu. Dzięki zdrowym tłuszczom pomogą utrzymać niski poziom tkanki tłuszczowej i budować silne mięśnie. Zarodki pszenicy Zarodki pszenicy są naładowane dobrymi substancjami: cynkiem, żelazem, selenem, potasem, witaminami [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]