Nie. To czy cukier jest prosty czy złożony zależy od jego budowy. Np. sacharoza czyli cukier stołowy jest zbudowany z glukozy i fruktozy. Jest cukrem bardzo przetworzonym a jest cukrem złożonym (składa się z dwóch monosacharydów). IG produktu nie przemawia za tym czy jest on złożony czy prosty.
Ryz bialy, biale bulki, zwykly chleb.. sa to WWzlozone a maja wysokie IG Cukry proste to np. miod, czy fruktoza znajdujaca sie w owocach. Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2008-07-05 11:08:59
bez słonecznika po treningu dlatego ze w tym posilku unika sie tłuszczy. śniadanie niezbyt dobre składowo poniewasz: wafle to produkt wysoko przetwożony wiec IG jest wysoki. słonecznik ok. samam maslanka jako zrudło białka to sredni pomysł, lepiej mniejszyc ilosc, a wrzucic pare jaj ew jakis owoc
Fruktoza to cukier prosty ale ma IG 25 wiec stosunkowo niska. Rodzynki, suszone jagody różnych gatunków i odmian winorośli, zawierają 55-70% cukrów (głównie glukozy i fruktozy). ______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni "Drzewa umieraja stojac, siadaj mamo!"
Fruktoza w owocach nie występuje sama,ale w obecności błonnika,witamin,minerałów itp.Po drugie fruktoza nie ma wysokiego IG.Na naszym poziomie wytrenowania wystarczy się odżywiać zdrowo i nie przejmować się fruktozą w owocach,tylko je jeść.Pozdrawiam.
widzę że sam szukasz dobrego gainera tak jak ja,jeżeli jest tak mało cukru wychodzi na to że to węgle złożone o nikim ig,jestem ciekawy opinii innych Zmieniony przez - MCKOKS w dniu 2010-08-15 11:30:36
Wiadomo. Chodzi o to czy maka ryzu brazowego duzo rozni sie od normalnego brazowego ryzu. Bo maka to 5min i jest zrobione (wychodzi o to ze ma sporo wyzsze ig) a ryz normalnie brazowy 20min sie gotuje. Zmieniony przez - zapomnijx4 w dniu 2014-09-15 08:05:47
Podstawowe założenia: - proporcje 45-35-20 węgle/białko/tłuszcze - spożywanie węgli o średnim i niskim IG - utrzymywanie dodatniego bilansu azotowego poprzez spożywanie białek o różnej szybkości przyswajania (to tylko niektre ważniejsze załoenia) Autor zapewnia o możliwej zmianie kompozycji ciała, czyli pozbywamy się tłuszczu i budujemy mięśnie. [...]
Bardziej bym się przejmował zawartością składników odżywczych i pod tym kątem wybierał nierafinowane produkty, szczegółowe zagłębianie się w tabele IG nie ma sensu
Zalezy nieco od budowy ciala i intensywnosci treningu, zarowno bialy jak i brazowy beda OK, po treningu ten z wyzszym IG moze zostac, ale brazowy czy parabolicznyjezeli mozna jesc i po treningu... Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2008-05-13 07:53:45