Szacuny
16
Napisanych postów
925
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
28725
Witam!!!
Zaciekawilem sie praktycznym zastosowaniem IG w zwiazku z tym poprzegladalem tablice z wartosciami IG i sie troche zdziwilem. Bo wyczytalem ze wartosc IG jest wyliczana dla 50g produktu a tutaj np:
IG definiuje się jako pole pod krzywą zmiany stężenia glukozy po spożyciu badanego produktu w ilości zawierającej 50 g dostępnych węglowodanów, w porównaniu z polem pod krzywą produktu standardowego (glukozy lub białego pieczywa) zawierającego taką samą ilość węglowodanów.
Ogólnie dla zdrowych osób kontrowersyjny w swej przydatności wyznacznik. Przeglądanie tabel IG wydaje mi się zbędne. Standardowo wystarczy wybierać produkty jak najmniej przetworzone, jak najbardziej naturalne - to wszystko.
Jeśli planujesz dodać wartości IG do dziennika to ja proponowałbym uwzględnienie w pierwszej kolejności np: zawartości cynku i miedzi w produktach, a z IG dałbym sobie spokój, chyba, że masz więcej wolnego czasu
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-09-18 09:41:23
Szacuny
16
Napisanych postów
925
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
28725
Cynk, miedz i inne niespodzianki beda juz w dostepnej za pare dni nowej wersji Dziennika :)
Nad IG sie zastanawiam, co sadzisz o takim sposobie liczenia IG w calym posilku?
METODYKA OBLICZANIA INDEKSU GLIKEMICZNEGO W POSIŁKU
► ustalenie zawartości węglowodanów w przeznaczonej do potrawy ilości produktu,
► ustalenie całkowitej zawartości węglowodanów w posiłku,
► obliczenie procentowego udziału węglowodanów z poszczególnych składników w stosunku do ogółu węglowodanów /uznanych za 100 %/,
► odczytanie GI poszczególnych składników potrawy,
► obliczenie udziału poszczególnych produktów w wartości GI całego posiłku,
► ustalenie GI całego posiłku.
Szacuny
97
Napisanych postów
2782
Wiek
43 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15058
Na IG szkoda Twojego czasu, tak naprawdę IG posiłku ma niewielkie znaczenie zarówno jeżeli chodzi o stosunek przyrostu masy tłuszczowej do mięsniowej jak i ogólny przyrost wagi ciała. Poza tym dla kulturystów nie tyle liczy się wzrost poziomu cukru(to raczej dla diabetyków) co wzrost poziomu insuliny a chociaż pomiędzy indeksem glikemicznym a insulinowym istnieja korelacje to jednak np. większość posiłków na diecie tłuszczowej miałaby IG < 10 a w dalszym ciągu powodowałyby one spory wzrost poziomu insuliny. Tymczasem prace nad ustalaniem indeksów insulinowych zarzucono 3 lata temu i od tego czasu nikt się za to nie wziął a szkoda.
Zmieniony przez - Khaine w dniu 2006-09-18 10:57:47
Szacuny
126
Napisanych postów
4616
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
53303
Podczas testów brany pod uwagę jest tylko jeden produkt w ilości dającej 50 g węglowodanów. W praktyce zjadamy w jednym posiłku różne produkty z różną ilością makroskładników. Spór o to jaki wpływ mają pozostałe produkty w posiłku np: te zawierające głównie tłuszcz/białko trwa od dawna. Zaczeło się od sporu naukowców z dwóch uniwersytetów(Stanforda i Toronto). Do dziś część naukowców jest za teorią, że ocena wpływu IG danego produktu na odpowiedz glikemiczną jest mało możliwa w momencie spożycia mieszanych posiłków, są badania to potwierdzające. Z drugiej strony ostatnio opublikowany został tekst w którym uznano, że zawartość węglowodanów tłumaczy w przybliżeniu 90% odpowiedzi glikemicznej, a wpływ białek/tłuszczy w danym posiłku jest znikomy. Oczywiście autorem był Dr. T. Wolever przewodniczący grupy z Uniwersytetu w Toronto, która od początku była za tą teorią. Teraz pewnie będzie odpowiedz naukowców z drugiej grupy